• Χωρίς κατηγορία

Η Καλαμάτα μία από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για την ίδρυση των Γερμανικών τραπεζών

Sharing is caring!

Μπαίνουν επίσημα στην Ελλάδα τα Γερμανικά Ταμιευτήρια. Ξεκινούν πιλοτικά με 5 και θα φτάσουν 40 καταστήματα

Επεκτείνονται στην Ελλάδα τα γερμανικά ταμιευτήρια, ξεκινώντας πιλοτικά από τις περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Όπως έγινε γνωστό, το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του προέδρου του Γερμανικού Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (DSGV) Γκέοργκ Φάρενσον και του πρόεδρου του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Ταμιευτηρίων Χάινριχ κι αμέσως μετά ανακοινώθηκε:
«Η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή και αξιόπιστη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη των μεσοαστικών οικονομικών δομών» και σημείωσε ότι το θέμα θα συγκεκριμενοποιηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.
Κατά την “Frankfurter Rundschau”, τα κατά τόπους ταμιευτήρια θα συγκεντρώνουν τις καταθέσεις της περιοχής τους και θα χορηγούν δάνεια, ενώ η ίδια εφημερίδα αποκάλυψε και την πρόθεση για τη δημιουργία των πέντε πιλοτικών ταμιευτηρίων στις δύο προαναφερθείσες περιφέρειες, τα οποία προοπτικά θα φτάσουν τα σαράντα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα ταμιευτήρια θα διέπονται από τους νομικούς κανονισμούς της Ελλάδας και ίσως λάβουν τη μορφή ιδρυμάτων.


*************************************************

Η Καλαμάτα μία από τις πόλεις που έχουν επιλεγεί για την ίδρυση των Γερμανικών τραπεζών

ΘΑΡΡΟΣ

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης 20/07/2013

Το ενδεχόμενο ίδρυσης περιφερειακών τραπεζών κατά το γερμανικό πρότυπο των ταμιευτηρίων συζητήθηκε προχθές, στη διάρκεια της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα. Τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συνόδεψαν για το λόγο αυτό ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων και το θέμα συζητήθηκε σε ειδική σύσκεψη με τη συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στο μοντέλο των ταμιευτηρίων, ο κ. Σόιμπλε απέδωσε την επιτυχία του θεσμού στο γεγονός ότι «οι άνθρωποι σε περιφερειακό επίπεδο νιώθουν εμπιστοσύνη απέναντι σε έναν τέτοιο θεσμό, απέναντι σε ένα τέτοιο Ταμιευτήριο». Βεβαίως, όπως διευκρίνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας, τα ταμιευτήρια κατά το γερμανικό μοντέλο είναι περιφερειακές τράπεζες, όπου τα δάνεια που δίνουν στην περιφέρεια είναι ακριβώς ίσα με τις καταθέσεις της περιφέρειας.
Υπενθυμίζεται ότι για τον ίδιο λόγο είχε επισκεφθεί την Αθήνα πριν από περίπου ένα μήνα ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ταμιευτηρίων, Γκέοργκ Φάρενσον. Οι Γερμανοί προτίθενται να ιδρύσουν αρχικά δύο πιλοτικά καταστήματα στην Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο και αυτά να φτάσουν τα πέντε, με τις περιοχές που εξετάζονται να είναι η Βέροια, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Πάτρα και η Καλαμάτα.
Όπως ο ίδιος ο κ. Φάρενσον είχε αποκαλύψει κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα τον Ιούνιο, η επιλογή αυτή γίνεται, προκειμένου, πρώτον, να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική κάλυψη Βορρά και Νότου της χώρας και, δεύτερον, διότι η μεν Πελοπόννησος έχει σημαντική τουριστική προοπτική, η δε Κεντρική Μακεδονία έχει πλούσια αγροτική παραγωγή και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Για την εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας θα επιδιωχθεί να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης οι καταθέσεις των Ελλήνων που ζουν στη Γερμανία, οι οποίοι διακινούν περί τα 400 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Ένα ζήτημα, πάντως, που μένει προς διευκρίνιση και συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, με την ΤτΕ, είναι εάν οι Γερμανοί θα ανοίξουν στην Ελλάδα υποκαταστήματα, διαδικασία που δεν απαιτεί άδεια, καθώς πρόκειται για την ίδρυση υποκαταστήματος εντός ευρωζώνης, ή αν θα προχωρήσουν στη σύσταση θυγατρικής επιχείρησης. Στη δεύτερη περίπτωση απαιτείται η έκδοση σχετικής άδειας από την ΤτΕ. Επίσης, εξετάζεται η σύσταση ενός Συνδέσμου Ταμιευτηρίων (National Association of Saving Banks), που θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της όλης προσπάθειας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γερμανία το μερίδιο των ταμιευτηρίων στη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων ανέρχεται σε 43%, στοιχείο που δείχνει τη σημαντική επιτυχία του θεσμού.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι για το παραπάνω θέμα είχαν επισκεφθεί το δήμαρχο Καλαμάτας Παν. Νίκα, το προηγούμενο διάστημα, Γερμανοί αξιωματούχοι.

*************************************************

Τα παραμύθια της συνεργασίας
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 Γράφτηκε από τον Ηλίας Μπιτσάνης

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερο οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες της περιοχής εκφράζουν τη χαρά τους για την ελληνογερμανική συνεργασία και εκφωνούν δεκάρικους για τη σημασία της.

Ειδικώς εκστασιάζονται με την πρόθεση της γερμανικής Sparkasse να ανοίξει καταστήματα σε Καλαμάτα και Πάτρα, δίνοντας την εντύπωση πως άμα τη αφίξει της θα φέρει και τα χρηματοκιβώτια για να μοιράζει κεφάλαια κίνησης στους μικρομεσαίους. Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά το δελτίο Τύπου της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα διαπιστώσει ότι αυτή η εντύπωση προωθείται από το μηχανισμό της στα μέσα ενημέρωσης.

Τα πράγματα όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Οι Γερμανοί ενδιαφέρονται να ανοίξουν καταστήματα για να τραβήξουν τα τελευταία χρήματα που έχουν μείνει στα νοικοκυριά προσφέροντας την εγγύηση πως δεν θα χαθούν. Για όσους θεωρούν πως η εκτίμηση αυτή είναι υπερβολική ή γενικώς αντιμνημονιακή, παραθέτω απόσπασμα από πρόσφατο άρθρο του Γ. Μαλούχου στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας “Το Βήμα” που έφερε τον τίτλο “Το Βερολίνο τα θέλει όλα”. Σε αυτό σημειώνει και τα εξής: «Οι Γερμανοί “σωτήρες” όχι απλώς δεν κάνουν βήμα πίσω, αλλά επεκτείνουν την αδηφαγία τους: οι αποφάσεις για την αντιμετώπιση των καταθέσεων ως επενδύσεων που επέβαλαν στην ευρωζώνη, πρακτικά θα οδηγήσουν σε ροή κεφαλαίων εκτός μιας σειράς χωρών που έχουν κινδύνους και σίγουρα ένα μεγάλο τμήμα τους θα καταλήξει στις γερμανικές τράπεζες: είναι αντίστοιχο με το κόλπο που είχαν κάνει με τα επιτόκια στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν οδήγησαν τη στερλίνα σε υποτίμηση 11% μέσα σε ένα βράδυ και, τελικά, τη Βρετανία να λάβει οριστικά την απόφαση να μην ενταχθεί κι εκείνη στο κοινό νόμισμα».

Πρώτο βήμα επομένως είναι το “άρμεγμα” των μικροκαταθετών (οι μεγάλοι την έχουν κάνει προ πολλού για… άλλη γη και άλλα μέρη). Και ακολουθεί ο μύθος των… μικρομεσαίων που θα φάνε με χρυσά κουτάλια. Η γερμανική τράπεζα θα ακολουθήσει την πολιτική που ακολουθούν όλες και μάλιστα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Ωφελημένοι από την εξειδίκευση θα βγουν εκείνοι που περιμένουν να γίνει η Πελοπόννησος (αν όχι όλη η Ελλάδα) Ειδική Οικονομική Ζώνη έτσι ώστε να σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την κινεζοποίηση της οικονομίας και την εξαθλίωση της κοινωνίας.

Τα παραμύθια δεν κρατούν πολύ, αποκαλύπτονται πολύ γρήγορα και με δραματικό τρόπο. Το δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις που έχουν δημιουργήσει κατάσταση εργασιακής ανασφάλειας και διάλυσης ειδικά στην αυτοδιοίκηση. Ο Φούχτελ κινείται μεθοδικά πίσω από την κουρτίνα και ετοιμάζει τη μοιρασιά των λαφύρων με αδελφοποιήσεις και μεταφορά… τεχνογνωσίας στους “ιθαγενείς”. Ο εσμός των κερδοσκόπων μια αξία έχει μόνο, τη λεηλασία οικονομίας και κοινωνίας.
*****************************************
«Eίδαν φως και μπήκαν»
Γιώργος Γουγάς Δημοσιογράφος – Μέλος ΕΣΗΕΑ Εκδότης:
Εφημερίδα: ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Η είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Ελευθερία πως όμιλος γερμανικών συμφερόντων προσανατολίζεται στη δημιουργία τράπεζας στην Καλαμάτα προκάλεσε έκπληξη και σκεπτικισμό. Η ενέργεια αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί με την γνωστή φράση «είδαν φως και μπήκαν». Ο γερμανικός όμιλος «μυρίστηκε ανάπτυξη και μπήκε» εντελώς ξαφνικά, σε έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον. Προφανώς, δε, είχε κατάλληλη πληροφόρηση για μια σειρά από οικονομικές εξελίξεις, που αφορούν την περιφέρεια.

Ποιο είναι, όμως, το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν; Θα δημιουργηθεί ΑΕ, που θα χρειαστεί 18 περίπου εκατομμύρια κεφάλαιο; Και ποιος θα το βάλει; Ή θα γίνει μια τοπική Συνεταιριστική Τράπεζα; Αλλά τέτοια τράπεζα υπάρχει. Γιατί θέλουν να την υποκαταστήσουν;

Πώς γίνεται σε μία περίοδο που όλοι όσοι ελέγχουν το τραπεζικό σύστημα μιλούν για ανάγκη μείωσης του τραπεζικού τομέα να γίνονται κινήσεις από το εξωτερικό, που είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση; Γιατί είναι καλοδεχούμενοι οι γερμανικοί τραπεζικοί όμιλοι, την ίδια ώρα που οι εγχώριοι πιέζονται να συρρικνωθούν;

Γιατί ενώ οι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι αφήνουν την Ελλάδα, μεταπωλώντας τα συμφέροντά τους σε ελληνικές συστημικές τράπεζες, εμφανίζεται ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τι ξέρει για την ελληνική περιφέρεια και τι είδε στην Πελοπόννησο η Sparkassen, που δεν το είδε π.χ. Η Societe Generale, ή ηMillenium; Έχουν λάβει οι Γερμανοί κάποιες συγκεκριμένες υποσχέσεις;

Μιλούμε διαρκώς για την ανάγκη να έρθουν ξένα κεφάλαια που θα επενδύσουν στην χώρα. Μόνο που οι Γερμανοί δεν φέρνουν νέα κεφάλαια. Έρχονται στην Ελλάδα να επενδύσουν με ελληνικά κεφάλαια, που θα μαζέψουν είτε από απλούς επαγγελματίες, είτε απολαμβάνοντας προνομιακή μεταχείριση στη διαχείριση των χρυσοφόρων πακέτων του ΕΣΠΑ (22 δισ. μέχρι το 2020). Είναι αυτό αποδεκτό;

Είναι άραγε συμπτωματικό ότι προσεγγίζουν μια περιοχή (Πελοπόννησος), όπου έχει εκδηλωθεί έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον γερμανικών ομίλων για την διαχείριση των απορριμμάτων, την ενέργεια, τον τουρισμό και τις μεταφορές; Θα χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά κεφάλαια που θα αντληθούν, ώστε να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα αυτές οι γερμανικές επενδύσεις, ή για την δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών;

Αυτά είναι μερικά μονάχα από τα ερωτήματα που μπορεί να θέσει κανείς διαβάζοντας την είδηση για τη γερμανική απόβαση. Ο καθένας μπορεί να θέσει πολλά περισσότερα, όμως ο προβληματισμός είναι ξεκάθαρος.

****************************************

Τρίτη, 30 Απριλίου 2013
Γερμανική τράπεζα ίσως στην Καλαμάτα – Διερευνητικές επαφές στελεχών της Sparkassen

Γράφτηκε από τον Βασίλης Μπακόπουλος

“Τραπεζική απόβαση” στην Πελοπόννησο ετοιμάζει γερμανικός επιχειρηματικός όμιλος και στο πλαίσιό της διερευνά το ενδεχόμενο δημιουργίας τράπεζας στην Καλαμάτα. Η μεσσηνιακή πρωτεύουσα βρίσκεται στο επίκεντρο του γερμανικού ενδιαφέροντος για μια ακόμα φορά μετά τις διερευνητικές επαφές που έχουν γίνει για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Καλαμάτας με την Σβέμπις Χαλ.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χθες και προχθές Γερμανοί αιρετοί και επιχειρηματίες είχαν συναντήσεις στο Δημαρχείο της Καλαμάτας τόσο για την υπογραφή του μνημονίου όσο και για την ίδρυση τραπεζικού καταστήματος. Οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η Καλαμάτα -ή η Πάτρα- θα μπορούσε να είναι η πόλη στην Πελοπόννησο στην οποία, ως το τέλος του φετινού χρόνου, θα ήταν δυνατή η δημιουργία τοπικής τράπεζας, με βάση τα γερμανικά τραπεζικά πρότυπα.

Τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία προωθεί ο τραπεζικός όμιλος Sparkassen -τον οποίον αποτελούν 423 γερμανικές τοπικές τράπεζες-, εκπρόσωποι του οποίου επισκέφθηκαν χθες το πρωί το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Οπως γνωστοποίησε, στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του ομίλου Νικλάους Μπέργκμαν -διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Sparkassen για τη διεθνή συνεργασία- έχουν ήδη γίνει επαφές με τους υπουργούς Οικονομικών και Εσωτερικών, ενώ πρόκειται, όπως είπε, να συναντήσουν και τον πρωθυπουργό.

Το στέλεχος του ομίλου -ο οποίος διαθέτει συνολικά 15.000 υποκαταστήματα σε όλη τη Γερμανία- πρόσθεσε ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δημιουργία τουλάχιστον δύο τοπικών-περιφερειακών τραπεζών, γερμανικών συμφερόντων, σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η Πελοπόννησος και η Κεντρική Μακεδονία

Ο Νικλάους Μπέργκμαν εξήγησε ότι η τράπεζα αυτή θα απευθύνεται και στους καθημερινούς μικρούς καταθέτες, ωστόσο η βασική επιδίωξη και ο κυρίαρχος στόχος είναι να ενισχύει και να χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες και επενδυτικά σχέδια μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην περιοχή μας.

Ικανοποίηση εξέφρασε από την πλευρά του ο δήμαρχος Π. Νίκας, εστιάζοντας στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που φαίνεται να συγκεντρώνει η Καλαμάτα και η περιοχή του νομού μας γενικότερα για σημαντικές επενδύσεις.

Τον Γερμανό τραπεζίτη συνόδευαν ο δρ. Γιούργκεν Ενγκελ αρμόδιος του ομίλου Sparkassen για τη συνεργασία με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ο Οδυσσέας Αθανασιάδης, διευθυντής του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου.

Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, στη χθεσινή συνάντηση μετείχαν ο διευθυντής του δήμου Παναγιώτης Κουτσογιαννόπουλος, αρμόδιος για τις σχέσεις με τις γερμανόφωνες χώρες, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Δημόπουλος και η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού Πόλα Κούλη.

Β.Γ.Μ.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...