• Χωρίς κατηγορία

Γιώργος Κουτσούλης: Κυρίαρχα τα οράματα και οι στόχοι στους δήμους, όχι τόσο οι πόροι

Sharing is caring!

Κυριακή, 07 Ιουλίου 2013 08:00 Γράφτηκε από την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

“Τα περί ελλιπών πόρων και αρμοδιοτήτων αποτελούν το άλλοθι σε όσους στερούνται (ρεαλιστικής) φαντασίας και δεν έχουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τους στόχους που θα βοηθήσουν το δήμο τους”: Την επισήμανση αυτή κάνει μιλώντας στην “Ε” ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας Γιώργος Κουτσούλης – προσθέτοντας παράλληλα ότι “η διαφάνεια και η δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες, της περιόδου της δημαρχοντίας μου, δεν είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο”.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι «η Καλαμάτα έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό” (“το Μέγαρο Χορού, που επί δημαρχοντίας μου επανεκκίνησε, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο» τονίζει), ενώ αναφερόμενος στις υποδομές της πόλης, χαρακτηρίζει “λυπηρό που καθυστέρησε τόσο πολύ το ΓΠΣ και ο δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της δικής του απόφασης”.

Καταλήγοντας ο Γ. Κουτσούλης -και με την ιδιότητά του ως προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας- τονίζει ότι έχει θέσει ως στόχο “να αναδείξουμε την Καλαμάτα ως Κέντρο Μελέτης της Επανάστασης του ‘21”, με την υποβολή -προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ- σχετικής κοινής πρότασης από τον πιο πάνω φορέα και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

– Τι έχει αλλάξει στην αυτοδιοίκηση από τότε που ήσασταν δήμαρχος;

“Με τις μεταβολές που επέφεραν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση οι μεταρρυθμίσεις του “Καποδίστρια” αρχικά και του “Καλλικράτη” μεταγενέστερα, παρά τις επιμέρους ενστάσεις που μπορούν να υπάρχουν, η αλήθεια είναι πως άλλαξαν τόσο η δομή όσο και οι δυνατότητές διαχείρισης των δήμων.

Η γεωγραφική επιφάνεια των δήμων με τις συνενώσεις αυξήθηκε σημαντικά, όπως και ο πληθυσμός τους. Απέκτησαν όμως υπηρεσίες έμπειρες και άρτια εξοπλισμένες, για την ιεράρχηση και επίλυση των προβλημάτων τους. Με αυτά τα δεδομένα και στοχεύοντας σ’ ένα καλύτερο αύριο, που θα στηρίζεται στην ισοτιμία όλων των δημοτών, θα δημιουργηθεί ο δήμος του μέλλοντος”.

– Η αυτοδιοίκηση σήμερα έχει περισσότερους ή λιγότερους οικονομικούς πόρους από το παρελθόν;

“Το πρόβλημα δεν είναι λογιστικό. Δεν έχει πρωταρχική σημασία αν υπάρχουν πολλοί ή λίγοι πόροι. Κυρίαρχα είναι το όραμα και οι στόχοι που υπάρχουν για το δήμο, και το κατά πόσο είναι διατεθειμένη η κάθε δημοτική αρχή να αγωνιστεί κι ακόμα να συγκρουστεί για την επίτευξή τους.

Ολα τα περί ελλιπών πόρων και αρμοδιοτήτων αποτελούν το “άλλοθι” σε όσους στερούνται (ρεαλιστικής) φαντασίας και δεν έχουν τη δύναμη να κυνηγήσουν τους στόχους που θα βοηθήσουν το δήμο τους”.

– Ποιες ανάγκες των πολιτών πρέπει να εξυπηρετεί ο σύγχρονος δήμος;

“Ενας σύγχρονος δήμος, και ιδιαίτερα σήμερα που εκτός του οικονομικού υπάρχει και τεράστιο αξιακό έλλειμμα, πρέπει να δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη και παροχή ολοκληρωμένων και ποιοτικών υπηρεσιών στο δημότη.

Και όλα αυτά βέβαια, με απόλυτη διαφάνεια και δικαιοσύνη, αρχές που σε κάθε περίπτωση πρέπει να σηματοδοτούν την πορεία μας”.

– Σήμερα στην Ελλάδα οι περισσότερες δημοτικές επιχειρήσεις υπολειτουργούν και οι ΔΕΥΑ λειτουργούν κυρίως ως… γραφεία ανάθεσης έργων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Μέσα σε αυτό το τοπίο υπάρχει μέλλον για τις δημοτικές επιχειρήσεις ή θα κλείσουν;

“Οι δημοτικές επιχειρήσεις, ένας ουσιαστικά πρωτοποριακός θεσμός στο ξεκίνημά του, κατέληξαν λίγο πολύ να απαξιωθούν. Η ανορθολογική διαχείρισή τους και η πλημμελής αντιμετώπιση των προβλημάτων τους είχαν ως αποτέλεσμα τη φθίνουσα πορεία τους.

Με δεδομένο όμως ότι από τις δημοτικές επιχειρήσεις καλύπτονται τεράστια πεδία παρέμβασης των δήμων στην κοινωνία, που αφορούν την καθημερινότητα του δημότη, είναι απαραίτητη η στήριξή τους και ο εκσυγχρονισμός τους για τη σωστή λειτουργία τους, προκειμένου να εκπληρωθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι σκοποί της σύστασής τους”.

– Τελευταία έχει έρθει πάλι στο προσκήνιο η πρόταση για ξεχωριστά ψηφοδέλτια δημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Πώς τη σχολιάζετε;

“Εκτιμώ ότι το υπάρχον σύστημα εκλογής δημάρχων και δημοτικών αρχών έχει φτάσει πλέον στα όριά του, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα καινούργιο σύστημα εκλογής που να ενισχύει τη συλλογικότητα, να διασφαλίζει τη διαφάνεια και τη δημοκρατική λειτουργία, να αναδεικνύει τους άριστους.

Μέσα από αυτό το σύστημα εκλογής όμως, θα πρέπει συνάμα να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα λειτουργίας του κάθε δήμου”

– Στην Καλαμάτα τι έχει αλλάξει από τότε που ήσασταν δήμαρχος;

“Δεν έχει μεταβληθεί μόνο ο δήμος σε έκταση και πληθυσμό. Εχει αλλάξει και η κοινωνία, αλλά και η σχέση της με το δήμο. Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη απέναντι στους πολίτες, της περιόδου της δημαρχοντίας μου, δεν είναι πλέον το κυρίαρχο στοιχείο.

Αλλά και η κοινωνία, με την έλλειψη της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο, συμπεριφέρεται φοβικά και εγωκεντρικά – με αποτέλεσμα την απομάκρυνσή της από τα κοινά, και την έλλειψη της ζωογόνου συμμετοχής της στην αντιμετώπιση και λύση των προβλημάτων του δήμου”.

– Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες που πρέπει να θέσουν τα επόμενα χρόνια οι δημοτικές αρχές της Καλαμάτας;

“Ο δήμος πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη στήριξη των δημοτών και να οργανώσει τους τρόπους επίλυσης των γενικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ετσι, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υλοποίηση καινοτόμων αγροτικών και επαγγελματικών δράσεων, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Παράλληλα, προσβλέποντας σε αναπτυξιακή προοπτική, προς όφελος της περιοχής μας και των κατοίκων της, θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στον τομέα του τουρισμού. Αυτό θα επιτευχθεί με την αξιοποίηση των φυσικών πλεονεκτημάτων, των αρχαιολογικών χώρων, των βυζαντινών μνημείων και της ιστορίας της περιοχής μας και του νομού μας γενικότερα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση θα βοηθήσει ο εκσυγχρονισμός και η αξιοποίηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ανάγοντάς το σε σημείο προορισμού, προς εξυπηρέτηση των τουριστών όχι μόνο αυτών που έχουν επιλέξει τη Μεσσηνία για τουρισμό, αλλά και τους όμορους νομούς. Και για το λιμάνι της Καλαμάτας θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως με τη δημιουργία σταθμού επιβατών, που θα εξυπηρετεί όσους μας επισκέπτονται με πλοία, αλλά και θα προσελκύσει κρουαζιερόπλοια.

Τέλος, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ο τουριστικός όγκος του Ταϋγέτου, τόσο για την προσέλκυση και φιλοξενία τουριστών όσο και στον πρωτογενή τομέα, με αγροτικά προϊόντα – με επίκεντρο την πατάτα και τον πατατόσπορο, καθώς και τα αρωματικά φυτά”.

Μέγαρο Χορού: ένα από τα σημαντικότερα έργα

Ο Δήμος Καλαμάτας στο παρελθόν είχε ταυτιστεί με τον πολιτισμό και τις τέχνες. Ποια μπορεί να είναι η “ταυτότητα” της Καλαμάτας τα επόμενα χρόνια;

“Η Καλαμάτα έχει ταυτιστεί με τον πολιτισμό, κάτι που ούτε μπορεί, αλλά ούτε και πρέπει να αλλάξει. Η προσφορά της ΔΕΠΑΚ και του ΔΗΠΕΘΕΚ υπήρξε μεγάλη κι έφερε μια πραγματική επανάσταση στα δρώμενα της πόλης.

Με τη ΔΕΠΑΚ τα παιδιά την Καλαμάτας και οι Καλαματιανοί μυήθηκαν στη γλώσσα του χορού, στη δημιουργία (εικαστικά) και πάνω απ’ όλα εντρύφησαν στα μουσικά ακούσματα.

Το ΔΗΠΕΘΕΚ έφερε το κοινό σε επαφή με έργα μεγάλων δημιουργών, ενώ το Φεστιβάλ Χορού έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια το στίγμα της πόλης μας διεθνώς, αποδεικνύοντας ότι η πολιτιστική της ταυτότητα βοηθάει στην αναπτυξιακή (τουριστική) της πολιτική.

Να σημειωθεί ότι το Μέγαρο Χορού -που επί δημαρχοντίας μου επανεκκίνησε με νέα μελέτη μετά τη “χειμερία νάρκη” στην οποία είχε περιέλθει- θα αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για το χορό, τη μουσική και το θεματικό τουρισμό. Εκτιμώ ότι το έργο αυτό, του οποίου τον θεμέλιο λίθο έθεσα ως δήμαρχος -περίοδο κατά την οποία εγκαταστάθηκε και ο ανάδοχος εργολάβος-, είναι ένα από τα σημαντικότερα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας”.

– Τις τελευταίες δεκαετίες η μεσσηνιακή πρωτεύουσα ζούσε με το όνειρο του νέου αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα. Τι περιμένει η Καλαμάτα από τον νέο αυτοκινητόδρομο τα επόμενα χρόνια;

“Θεωρώ τον εαυτό μου ιδιαίτερα ευτυχή που επί δημαρχοντίας μου, με τους αγώνες και τις παρεμβάσεις της δημοτικής μας αρχής, επιβλήθηκε στην κεντρική εξουσία η ολοκλήρωση των οδικών αξόνων με την κατασκευή του περιμετρικού δακτυλίου της πόλης. Αυτή η εξέλιξη συνεισφέρει καθοριστικά στην ανάπτυξη της πόλης σε συνάρτηση με την επέκταση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το κυκλοφοριακό και άλλα έργα και δράσεις που ξεκινήσαμε.

Επόμενη ενέργειά μου, αμέσως μετά, ήταν η δρομολόγηση του νέου ΓΠΣ, καθώς ήταν εμφανές ότι η υλοποίηση των οδικών αξόνων θα έφερνε επισκέπτες στην περιοχή μας και έπρεπε τα πάντα να αναβαπτιστούν.

Πάντως είναι λυπηρό που καθυστέρησε τόσο πολύ το ΓΠΣ και ο Δήμος έχει προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της δικής του απόφασης”.

– Σε ποιους πυλώνες θα βασιστεί η οικονομία της Καλαμάτας τις επόμενες δεκαετίες;

“Πυλώνες της ανάπτυξης -μιας και η αποβιομηχάνιση της περιοχής έχει συντελεστεί από τη δεκαετία του ’90, πλην (ευτυχώς) της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια- έχουν απομείνει μόνο ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή.

Ενας τουρισμός, όχι τόσο μαζικός, αλλά θεματικός (συνεδριακός, πολιτισμικός, θρησκευτικός, αθλητικός κ.λπ.) και μια αγροτική παραγωγή που θα διατηρεί, που θα αναβαθμίζει και θα εκμεταλλεύεται το ΠΟΠ Καλαμάτα, αλλά και θα επενδύει και σε πληθώρα άλλων καινοτόμων αγροτικών δράσεων.

Γι’ αυτό αναγκαιοί η στήριξη του αγροτικού τομέα με έργα υποδομών”.

– Το μοντέλο ανάπτυξης “τραπεζοκαθίσματα – ξαπλώστρες” κυριαρχεί στο παρόν. Μέλλον έχει;

“Η λογική ανάπτυξη και η αισθητική αναβάθμιση της διαχείρισης των τραπεζοκαθισμάτων, κατά τη γνώμη μου, είναι απαραίτητη για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών και των δημοτών της”.

– Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν το λιμάνι και το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας;

“Για τη χρήση του λιμανιού της Καλαμάτας πρέπει να έχουμε υπόψη μας τις εξής προϋποθέσεις: Αφ’ ενός, ότι η θαλάσσια οδός μεταφοράς είναι η φθηνότερη, και η οδική η ακριβότερη. Και αφ’ ετέρου, πως η ανάπτυξη ενός εμπορικού λιμανιού εξαρτάται από τις ανάγκες και την παραγωγή της ενδοχώρας του.

Επειδή λοιπόν η ενδοχώρα ούτε μεγάλη είναι για τα σημερινά δεδομένα, ούτε αξιόλογη παραγωγή έχει, μα ούτε και ιδιαίτερες ανάγκες, είναι αυτονόητο ότι η εμπορική δραστηριότητα του λιμανιού θα είναι περιορισμένη.

Ευνόητο είναι λοιπόν ότι η βασική κατεύθυνση ανάπτυξης του λιμανιού, ως και των οδικών αξόνων που καταλήγουν στην πόλη μας, θα είναι βασικά τουριστική – και ως εκ τούτου απαιτείται αναβάθμιση και συμπλήρωση των υποδομών του (σταθμός επιβατών, εκβάθυνση λεκάνης κ.ά.).

Εκτός από το λιμάνι, είναι και το αεροδρόμιο, το οποίο σταδιακά αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της τουριστικής ανάπτυξης της Μεσσηνίας, τόσο με τις πτήσεις τσάρτερ όσο και με τις διαπεριφερειακές πτήσεις, με σημαντική τη συνεισφορά της Costa Navarino. Απαιτούνται όμως σημαντικά έργα υποδομής που καθυστερούν. Μια καθυστέρηση που, αν συνεχιστεί, θεωρείται βέβαιο ότι θα ανακόψει την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη αναφορά, οφείλω να σημειώσω πως δεν μπορούμε να μιλάμε για αεροδρόμιο στην Τρίπολη που απέχει 45 λεπτά οδικώς από την Καλαμάτα, και να αμελούμε επικίνδυνα το υπάρχον αεροδρόμιο”.

– Ποια μεγάλα προβλήματα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τις επόμενες δεκαετίες οι δήμαρχοι της Καλαμάτας;

“Κυρίαρχο είναι το κοινωνικό πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο προανέφερα, καθώς και το αξιακό έλλειμμα που, δυστυχώς, όλο και διευρύνεται. Πέραν αυτών όμως, όπου ο Δήμος και η Πολιτεία πρέπει να συνεργαστούν για την επίλυσή τους, υπάρχουν κι άλλα στα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κυρίαρχο ρόλο στη λύση τους. Τέτοια είναι η καθαριότητα (απορρίμματα και ΜΟΛΑΚ), το κυκλοφοριακό -με δεδομένο ότι ο δήμος διευρύνεται και αυξάνεται πληθυσμιακά- καθώς και τα θέματα των επεκτάσεων και εφαρμογών των Σχεδίων Πόλης (Ασπρόχωμα, Βέργα, Μικρά Μαντίνεια).

Ολα πρέπει να έχουν κεντρικό άξονα μια πόλη που θα αναπτυχθεί και θα προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στους δημότες της και τους επισκέπτες”.

Να γίνει η Καλαμάτα Κέντρο Μελέτης της Επανάστασης του ’21.

– Πώς θα είναι η Καλαμάτα το… 2021 στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821;

“Με δεδομένα ότι το 2021 είναι αρκετά μακριά από το σήμερα και πως οι εξελίξεις τρέχουν με μεγάλη ταχύτητα, δεν μπορώ να προβλέψω πώς θα είναι τότε η Καλαμάτα. Ομως, τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 δεν μπορεί παρά να έχουν ως επίκεντρο τη σύνδεση της πόλης με την πρόσφατη ιστορία της.

Γι’ αυτό, ως πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, θεωρώ ότι αυτή πρέπει να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωμένη δεξαμενή γνώσεων που να αφορά στην επανάσταση του ’21. Για την επίτευξη αυτού του στόχου έχει γίνει επαφή με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για την από κοινού υποβολή πρότασης και χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ για την υλοποίησή της.

Εάν επιτευχθεί η χρηματοδότηση, στόχος μας θα είναι να αναδείξουμε την Καλαμάτα ως Κέντρο Μελέτης της Επανάστασης του ’21 “. Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/synentefkseis-parousiaseis/item/27188-giorgos-koutsoylis-dimos

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...