Το φεστιβάλ της Χρυσης Αυγής προσβάλλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στο φασισμό, στο ναζισμό και στην κατάργηση της δημοκρατίας στο τόπο μας

Sharing is caring!

«Η διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ προφανώς προσβάλλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στο φασισμό, στο ναζισμό και στην κατάργηση της δημοκρατίας στο τόπο μας.
Κρίνουμε ως ανησυχητική αυτή την κατάσταση για την ομαλή λειτουργία της πόλης μας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, με τη μεγάλη τουριστική κίνηση.
Με τη συγκέντρωση και παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων που θα βρίσκονται στην περιοχή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του φεστιβάλ, εκτιμούμε ότι θα δημιουργηθεί σειρά προβλημάτων. Αποτέλεσμα των προηγούμενων θα είναι η μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε πανελλαδικό σημείο έντασης λόγω των αντιλήψεων για τη βία που έχει αυτό το φεστιβάλ.
Ειδικότερα, πιστεύουμε ότι ένα τέτοιο φεστιβάλ διεξάγεται σε μια περιοχή φορτισμένη με τοπική ιστορική μνήμη, με μαρτυρικές θυσίες από την τοπική κοινωνία κατά της μεταξικής δικτατορίας, της γερμανικής κατοχής και του ναζισμού.
Θεωρούμε ότι η διεξαγωγή αυτού του φεστιβάλ προβάλλει την κατάργηση της δημοκρατίας με την εξύμνηση της δικτατορίας του Μεταξά και προσβάλλει το σύνολο των πολιτών του Δήμου.
Στην περιοχή του λιμανιού υπάρχουν δύο σημαντικά μνημεία μνήμης τοπικών ιστορικών γεγονότων. Το ένα, στο πάρκο του ΟΣΕ, που αποδίδει φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στους πεσόντες, Έλληνες, Βρετανούς, Νεοζηλανδούς, Αυστραλούς, Γιουγκοσλάβους και Κύπριους, οι οποίοι αντιμετώπισαν τις επελαύνουσες δυνάμεις του Άξονα, με επίκεντρο των συγκρούσεων το λιμάνι της πόλης. Το δεύτερο μνημείο είναι αυτό των δολοφονημένων λιμενεργατών της Καλαμάτας.
Επισημαίνουμε το γεγονός ότι οι κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων για την εργατική πρωτομαγιά, όλων των διοργανωτών, καταλήγουν σε ένα από αυτά τα δύο μνημεία».

Διαβάστε επίσης

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369092
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=369092

Ελευθεροτυπία, Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Το φεστιβάλ της Χ.Α. εξοργίζει την Καλαμάτα

Θύελλα διαμαρτυριών προκαλεί στην Καλαμάτα η απόφαση της Χρυσής Αυγής να διοργανώσει το πανελλαδικό της φεστιβάλ, την 4η Αυγούστου, ημέρα επετείου της δικτατορίας Μεταξά. Κινητοποιήσεις για την αποτροπή του φεστιβάλ διοργανώνουν, μέχρι στιγμής, δημοτικές παρατάξεις, η Αντιρατσιστική Κίνηση Καλαμάτας, τοπικές οργανώσεις και σωματεία.

«Υπάρχει ειλημμένη απόφαση από το κρατικό Λιμενικό Ταμείο για τη διοργάνωση του φεστιβάλ σε χώρο που του ανήκει, και η απόφαση εγκρίθηκε από υπηρεσίες της αποκεντρωμένης διοίκησης. Εμείς διεκδικούμε να περιέλθει ο χώρος στη δικαιοδοσία του δήμου», απαντά στην «Ε» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας. Τονίζει, ανήσυχος, ότι «το καλοκαίρι περιμένουμε αρκετούς επισκέπτες. Επαγγελματίες και κάτοικοι ζουν με την αγωνία των εσόδων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Πολιτικές εκδηλώσεις που δημιουργούν εντάσεις και προβλήματα δεν είναι ευπρόσδεκτες και δεν θα γίνουν αποδεκτές διότι την καλοκαιρινή περίοδο πρέπει να διαφυλαχθεί η ηρεμία της πόλης».

Ολες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, αύριο, στο δημοτικό συμβούλιο. Την αποτροπή του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής ζητούν δημοτικές παρατάξεις, ενώ η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τοπικών φορέων και οργανώσεων, την ώρα της συζήτησης του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο.

«Και μόνο η εξαγγελία του συγκεκριμένου φεστιβάλ αποτελεί πρόκληση για τους χιλιάδες νεκρούς της ναζιστικής θηριωδίας στην Ελλάδα, για τους εκτελεσμένους στο στρατόπεδο της Καλαμάτας, για τις οικογένειες των εκτελεσθέντων από τα ναζιστικά στρατόπεδα κατοχής» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (Λαϊκή Συσπείρωση).

Το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας τονίζει: «Η διεξαγωγή ενός τέτοιου φεστιβάλ προσβάλλει τη διαχρονική εναντίωση των Ελλήνων στο φασισμό, στο ναζισμό, στην κατάργηση της Δημοκρατίας στον τόπο μας». Γ. ΔΑΜΑ    

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...