Περιφερειακός και κυκλοφορία

Sharing is caring!

Γράφτηκε από τον Ηλίας Μπιτσάνης
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

bitsanis Hlias

Ο Μπιτσάνης Ηλίας είναι αρχισυντάκτης της Ελευθερίας, πρώην ΒουλευτήςΕφόσον ξεπεραστούν τα εμπόδια αργά ή γρήγορα θα είναι έτοιμος ο περιφερειακός δρόμος. Το “εφόσον” δεν είναι και τόσο θεωρητικό αφού υπάρχουν σοβαρά εμπόδια και κανένας δεν γνωρίζει αν οι επιθυμίες τοπικών παραγόντων και η αισιοδοξία θα έχουν και πρακτικό αντίκρισμα.

Οι τράπεζες πολύ θα ήθελαν να απαλλαγούν από το κόστος κατασκευής αυτού του τμήματος, το οποίο δεν θα είναι προσοδοφόρο. Ακόμη και αν τοποθετηθούν διόδια για την τοπική κυκλοφορία, αφού σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιοριστεί στο ελάχιστο η κίνηση πάνω σε αυτόν και μόνο σε ειδικές περιπτώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να είναι έτοιμος για το ενδεχόμενο που κατασκευαστεί ο περιφερειακός και αλλάξουν ριζικά τα κυκλοφοριακά δεδομένα. Δεν γνωρίζουμε αν γίνεται κάτι… κρυφίως, πάντως μέχρι τώρα και δημόσια η εικόνα που σχηματίζουν όσοι παρακολουθούν τα δημοτικά πράγματα είναι ότι ουδείς ασχολείται με την υπόθεση αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανόν οι εξελίξεις να βρουν ανέτοιμο το δήμο, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις.
Πριν από χρόνια παρουσιάστηκε ένα κυκλοφοριακό για την πόλη το οποίο ταχέως αποσύρθηκε στους… φοριαμούς. Όταν παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες πριν από 4 χρόνια μια ακόμη από τις πολλές μελέτες που έχουν γίνει, εκφράσαμε σοβαρούς ενδοιασμούς για το κατά πόσον είναι δυνατόν να εφαρμοστεί αυτή. Όταν έπεσαν τα φώτα και κατακάθισε ο κουρνιαχτός, η δημοτική αρχή απέσυρε τη μελέτη και άφησε τα πράγματα να κυλάνε στην τύχη τους. Από τότε οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις είναι ελάχιστες και σημειακές, ενώ έχουν εγκαταλειφθεί στην επέλαση των αυτοκινήτων ακόμη και οι ισχύουσες ρυθμίσεις για τη στάθμευση. Στο ενδιάμεσο ακούστηκε σε κάποια συνεδρίαση ότι η δημοτική αρχή προτίθεται να προκηρύξει εκ νέου μελέτη σε συνδυασμό με τις αλλαγές που θα φέρει η λειτουργία του περιφερειακού. Έκτοτε, ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
Ένας τέτοιος τρόπος διαχείρισης αυτού του προβλήματος δεν είναι τυχαίος. Εύκολες λύσεις στο κυκλοφοριακό δεν υπάρχουν και η καθιέρωση περιορισμών προσκρούει στο πολιτικό κόστος. Η δημοτική αρχή επέλεξε το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης με εισπρακτική λογική και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το πρόβλημα σε περιοχές πέραν της ζώνης εφαρμογής του μέτρου. Έτσι φθάνουμε στο σημείο να είναι άδειο το βόρειο πάρκινγκ αλλά τα αυτοκίνητα να έχουν εισβάλει ακόμη και στους πεζόδρομους του Ιστορικού Κέντρου.
Αν όμως κατασκευαστεί ο περιφερειακός δρόμος τότε τα πράγματα με το κυκλοφοριακό θα αλλάξουν ριζικά και η δημοτική αρχή είναι υποχρεωμένη να ετοιμαστεί για το ενδεχόμενο αυτό, εξετάζοντας διάφορα σενάρια όσον αφορά την κυκλοφορία και τη στάθμευση. Και για να γίνει αυτό πρωτίστως θα πρέπει να αποφασίσουν οι διαχειριζόμενοι τις τύχες της πόλης, τι θέλουν από μια κυκλοφοριακή μελέτη. Διαφορετικά είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρχει μια ακόμη μελέτη για τα… ράφια των τεχνικών υπηρεσιών και στους δρόμους ένα πρόβλημα ακόμη περισσότερο περίπλοκο.
Ηλίας Μπιτσάνης
ilias.bitsanis@eleftheriaonline.gr

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...