Οι γκρίζες ζώνες της συμφωνίας

Sharing is caring!

 

 

Χρέος. Αν μπορεί να επιτευχθεί το 124% του ΑΕΠ το 2020 και αν η τάση μείωσης θα δείχνει 110% το 2022, χωρίς την εφαρμογή ενός νέου PSI.
Επαναγορά. Βρίσκεται στον «αέρα», καθώς δεν έχουν ακόμα καθοριστεί τα κριτήρια συμμετοχής και ποιος θα δώσει τα λεφτά.Το πιο κρίσιμο σημείο της συμφωνίας.
Ομόλογα. Ο όρος είναι να αγοράσει η Ελλάδα τα ομόλογά της σε τιμές της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 35 % της ονομαστικής τους αξίας. Αν οι τιμές υπερβούν το όριο, αυτό, τότε η επαναγορά θα θεωρηθεί αποτυχημένη και απαιτείται νέος γύρος συνομιλιών.
Τράπεζες. Οι ανάγκες ανακεφαλοποίησης των τραπεζών θα έπρεπε να καθοριστούν στο τέλος των αποφάσεων του «κουρέματος», τονίζουν διεθνείς αναλυτές, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Κύπρου.

Δόση. Η εκταμίευση μόνο της πρώτης δόσης προαπαιτεί την ολοκλήρωση του προγράμματος επαναγοράς σε χρόνο ρεκόρ.
ΔΝΤ. Απειλεί ότι θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος επαναγοράς.

Πρωτογενή πλεονάσματα. Η απουσία αναπτυξιακών κατευθύνσεων οδηγεί στα γνώριμα μονοπάτια περικοπών μισθών ,συντάξεων και απολύσεων απο το δημόσιο. Διατυπώνονται αμφιβολίες, για το αν θα μπορέσει η ελληνική οικονομία να πιάσει τους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, με δεδομένο ότι και το 2013 θα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση ενώ το 2014 θα είναι στάσιμη. Το ΑΕΠ από το 2015 και μετά θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό 4% με 4,5%.

Ιδιωτικοποιήσεις. Η μείωση τους χρέους προαπαιτεί την επίτευξη του στόχου για τις αποκρατικοποιήσεις. Η Ελλάδα μέχρι το 2016 θα πρέπει να συγκεντρώσει στον ειδικό λογαριασμό έσοδα 11,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,58 δισ. ευρώ θα πρέπει να έρθουν το 2013. Επισπεύδονται οι αποφάσεις ΟΠΑΠ (έγκριση για επόμενη φάση των 8 επενδυτών που εκδήλωσαν ενδιαφέρον), Λαχεία, ΔΕΠΑ, και Ελληνικό. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου ανακοινώνεται ο πλειοδότης για τα Κρατικά Λαχεία, και ποιοι από τους 5 «μνηστήρες» για το δίδυμο ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ περνούν στην επόμενη φάση.
Αγορά. Από την πρώτη δόση των 34,4 δισ. ευρώ, μόλις 1,9 δισ. ευρώ περισσεύουν για να πάνε στους ιδιώτες – προμηθευτές προκειμένου ν’ ανασάνει η αγορά.
Διαρκής έλεγχος. Για κάθε επόμενη δόση από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο του 2013, θα πρέπει η ελληνική οικονομία να περνάει από τη «μέγγενη» των κλιμακίων της Τρόικας.

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...