Να κλείσει ο Δήμος Καλαμάτας στις 29 και 30 Αυγούστου προτείνει το «Δίκτυο»

Sharing is caring!

Να κλείσει ο Δήμος Καλαμάτας στις 29 και 30 Αυγούστου προτείνει το «Δίκτυο».

Να κλείσει ο Δήμος Καλαμάτας στις 29 και 30 Αυγούστου προτείνει το «Δίκτυο»

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Το κλείσιμο του Δήμου Καλαμάτας στις 29 και 30 Αυγούστου, προτείνει το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, ως πράξη αντίδρασης για τις επιπλέον περικοπές των πόρων της αυτοδιοίκησης που αποφάσισε η κυβέρνηση, περικοπές που και η παράταξη του Σταμάτη Μπεχράκη τονίζει ότι οδηγούν τους Δήμους σε κατάρρευση. Υπέρ του κλεισίματος των Δήμων, κάποια στιγμή προσεχώς και όχι σε συγκεκριμένη ημερομηνία, έχει ταxθεί και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Πελοποννήσου.

Στην πρόταση του Δικτύου Ενεργών Πολιτών σημειώνονται τα εξής: «Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον μνημονιακές περικοπές κατά 30% στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα στον Αύγουστο, αυτή ωθείται σε κατάρρευση. Με τον πλέον αποφασιστικό τρόπο αγωνιζόμαστε σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, να μην καταρρεύσουν οι Δήμοι και κατ’ επέκταση ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης, για την αποφυγή της αδυναμίας πληρωμής μισθών των εργαζομένων της και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της προς τρίτους.
Η αυτοδιοίκηση ακόμα και τώρα, παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, είναι η τελευταία γραμμή άμυνας στην διάλυση του κοινωνικού κράτους. Είναι φορέας σε εθνικό επίπεδο κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, με κοινωνικές δράσεις διαχρονικές αλλά και απότοκες της οικονομικής κρίσης. Είναι αυτή που σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα τους φτωχούς, τους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα μέτρα για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα, είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ’ επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη.
Προτείνουμε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσει το συντονισμό της διαμαρτυρίας των δημοτών της Καλαμάτας τις ημέρες που θα διεξάγεται το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
Την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Αυγούστου να παραμείνει κλειστός ο Δήμος Καλαμάτας και να διοργανωθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας φορέων, εργαζομένων του Δήμου και δημοτών έξω από το Δημαρχείο το πρωί της πρώτης μέρας του έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ».
Όσον αφορά τη στάση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου για το συγκεκριμένο ζήτημα, σε ψήφισμά της:
«1. Εκφράζει την αγωνία των μελών της για τις συνεχείς περικοπές από το κράτος, οι οποίες οδηγούν στην οικονομική κατάρρευση των Δήμων, που συνεπάγεται αδυναμία καταβολής μισθοδοσίας, οφειλών προς τρίτους αλλά και ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις προς τους πολίτες, με προνοιακό χαρακτήρα.
2. Απαιτεί και ανυποχώρητα διεκδικεί την προστασία και διασφάλιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης και της αξιοπρέπειας των αιρετών, που πλήττονται βάναυσα από την οικονομική κρίση και τις κυβερνητικές επιλογές.
3. Προτρέπει στην ανάληψη πολυεπίπεδου αγώνα, με λογική και ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, που θα συνίσταται σε αναστολή λειτουργίας των Δήμων από μια (1) μέχρι τρεις (3) ημέρες καθώς και την οργανωμένη παρέμβαση σε όλα τα ΜΜΕ και τους φορείς με στόχο την ενημέρωση και τη στήριξη της αυτοδιοίκησης.
4. Ζητεί την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο για την επανεκτίμηση της κατάστασης.
5. Προτείνει τη θεσμοθέτηση της δυνατότητας των Δήμων για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της διαχείρισης των απορριμμάτων, ως πηγών εξασφάλισης πόρων, για την αυτοδιοίκηση.
6. Έχει την πεποίθηση πως η ενότητα των στελεχών της αυτοδιοίκησης, η αδιατάρακτη συνεργασία με τους εργαζόμενους στους Δήμους και η κινητοποίηση καθώς και η ενημέρωση της κοινωνίας και των φορέων της, αποτελούν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και τις κατευθυντήριες γραμμές για την προάσπιση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης».

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...