ΘΑΡΡΟΣ: Αλλάζουν μορφή οι νησίδες σε Ακρίτα και Φιλελλήνων

Sharing is caring!

Ενστάσεις ΔΙΚΤΥΟΥ

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η κατάρτιση των όρων διακήρυξης για τη διενέργεια του πρόχειρου ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού «Φυτεύσεις και διαμορφώσεις νησίδων της πόλης», προϋπολογισμού μελέτης 37.797,90 ευρώ.

Η παροχή υπηρεσιών θα διαρκέσει μέχρι οκτώ (8) μήνες ή έως την απορρόφηση των ποσοτήτων, ενώ η εγκεκριμένη πίστωση για το 2012 ανέρχεται σε 30.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ.

Σύμφωνα με τη γεωτεχνική έκθεση, θα φυτευτούν, επαναδιαταχθούν και διαμορφωθούν με δένδρα κάποιες από τις νησίδες της πόλης. Συγκεκριμένα, πρόκειται γι’ αυτές που βρίσκονται στις οδούς Φιλελλήνων και Ακρίτα. Ειδικότερα τώρα στη νησίδα της Ακρίτα θα φυτευτούν και θα επαναδιαταχθούν πλατάνια και χαρουπιές, στη νησίδα της Φιλελλήνων πλατάνια και κουτσουπιές, ενώ και στις δύο πικροδάφνες, αρωματικά, μαλακά και ανθόφυτα, όπως δενδρολίβανος και λεβάντες.

Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη παρέμβαση διατυπώθηκαν χθες από τον επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτη Μπεχράκη, ορισμένες ενστάσεις. Μάλιστα, υποστήριξε πως με τον τρόπο που σχεδιάστηκε θυμίζει περισσότερο μια επικοινωνιακή παρέμβαση και λιγότερο ένα ουσιαστικό έργο.

Όπως δήλωσε στο «Θ», «επειδή, κυρίως, τα πλατάνια στις νησίδες των οδών Φιλελλήνων και Ακρίτα θα φυτευτούν σε στενά διαχωριστικά, πρέπει να παρθούν μέτρα ώστε το ριζικό σύστημα να κατέβει πιο χαμηλά. Υπάρχει η αναγκαία τεχνογνωσία για να γίνει μια τέτοιου είδους παρέμβαση, ενώ και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας έχει την απαραίτητη εμπειρία. Αρκεί, βέβαια, να δοθεί η ανάλογη εντολή. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο εξής κίνδυνος: μετά από κάποια χρόνια που οι πολίτες θα περιμένουν να χαρούν το υψηλό πράσινο, αυτό να έχει αποτινάξει τα οδοστρώματα και τα πεζοδρόμια, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα σε πολλά σημεία της πόλης. Τότε, θα χρειαστεί να καθαιρέσουμε πάλι το υψηλό πράσινο, μια και θα είναι “προβληματικό”.

Αν είναι, λοιπόν, η παρέμβαση να έχει διάρκεια και να μη γίνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, θα πρέπει να είναι σωστά μελετημένη».

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...