• Χωρίς κατηγορία

Προτάσεις του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» στον πρωθυπουργό για το Δήμο Καλαμάτας

Sharing is caring!

 


ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΟΤΙ  ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ ΩΣ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗΣ 

Σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν έργα υποδομής τα οποία χρειάζεται η περιοχή και έργα καθημερινότητας και ποιότητας ζωής των κατοίκων της Καλαμάτας, θέτει στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η δημοτική παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών». Ταυτόχρονα, καταγγέλλει το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, για κομματική συμπεριφορά που δεν υπερασπίζει τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης.

Για μια ακόμη φορά μετά τα εγκαίνια της… τρύπας στη γέφυρα του Νέδοντα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας συμπεριφέρθηκε ως κομματάρχης της Νέας Δημοκρατίας

Το «Δίκτυο» δημοσιοποίησε κείμενο με τις προτάσεις του προς τον πρωθυπουργό, με τον οποίο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης κλήθηκαν απλά να ανταλλάξουν χαιρετισμό και όχι να συζητήσουν. Στο κείμενο σημειώνονται τα εξής: «Η επίσκεψη του πρωθυπουργού της χώρας στο Δήμο Καλαμάτας είναι σημαντικό πολιτικό γεγονός και σοβαρή ευκαιρία για την προώθηση των αιτημάτων του Δήμου. Στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο, σε ανάλογες καταστάσεις, συνεδρίασε έκτατα και οργάνωσε την παρουσία του.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Δημαρχείο ήταν προσχηματικά εθιμοτυπική. Δυστυχώς χάθηκε μια ευκαιρία για μια ενεργητική προώθηση των θεμάτων μας. Η αντιπολίτευση, τα προεδρεία των Δημοτικών Συμβουλίων του Νομού και οι βουλευτές του Νομού παραμερίστηκαν, δεν προσκλήθηκαν από το δήμαρχο που συμπεριφέρθηκε και κομματικά και αλαζονικά.
Δεν υπήρξε πλαίσιο αιτημάτων διαμορφωμένο και ιεραρχημένο μέσα από συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο πάνω στο οποίο οφείλουν να τοποθετούνται οι πολιτικοί παράγοντες και στη βάση αυτού να κρίνονται. Η μεθοδευμένη υποβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου από το δήμαρχο δεν είναι τυχαία ούτε περιστασιακή. Είναι στα πλαίσια μιας εντατικής προσωπικής επικοινωνιακής μεθόδου, με επικουρία έμμισθων αιρετών.
Ούτε όμως για το τι ειπώθηκε στη σύσκεψή των δημάρχων του Νομού έγινε αναλυτική ενημέρωση στους πολίτες, για τη θεματολογία της, τις θέσεις του κάθε Δήμου και κυρίως για τις ακριβείς δεσμεύσεις που ανέλαβε ή όχι ο πρωθυπουργός. Προς τι αυτή η σιωπή;
Ακόμα και στο γεύμα που παρατέθηκε με έξοδα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κλήθηκε το ίδιο και οι βουλευτές του Νομού.
Το εκπεμπόμενο μήνυμα είναι σαφές. Το έχουμε εισπράξει επανειλημμένα και προφανώς δε βοηθάει στην καλλιέργεια εποικοδομητικών σχέσεων ανάμεσα στις παρατάξεις και δεν ενθαρρύνει την πάγια και έμπρακτη διάθεση του Δικτύου για ουσιαστικότερη συμβολή στα ζητήματα του Δήμου μας. Το μήνυμα «αυτό είναι το φέουδο μου», είναι προσβλητικό όχι μόνο για τους θεσμούς και τους πολίτες ενός μεγάλου Δήμου, αλλά και για την ίδια την αυτοδιοίκηση.
Κατά την επίσκεψη αυτή όμως δεν υπήρξε πολιτική βούληση του δημάρχου για κοινή ευθυγράμμιση με τη στάση Δήμων της χώρας για αγώνα αποτροπής της μνημονιακής πολιτικής στην αυτοδιοίκηση, που περιορίζει δραματικά τα έσοδα των Δήμων, μετακυλάει τα βάρη στους πολίτες με νέους τοπικούς φόρους, ακυρώνει ζωτικές κοινωνικές υπηρεσίες, εκχωρεί σε ιδιώτες κρίσιμες λειτουργίες και οδηγεί τους Δήμους σε εσωτερική χρεοκοπία και απολύσεις εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός από την ώρα που επισκέφθηκε το δημαρχείο όφειλε να σεβαστεί το χώρο, να ζητήσει να ακούσει το δημοτικό συμβούλιο .

Μια λοιπόν και δε μας δόθηκε η ευκαιρία να θέσουμε απ’ ευθείας στον κ. πρωθυπουργό τα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο μας και τις θέσεις μας πάνω σ’ αυτά, απευθυνόμαστε με αυτόν τον τρόπο στον κ. Σαμαρά:
Κε πρωθυπουργέ, κατά την άποψή μας οφείλατε και σεις κατά την επίσκεψή σας στο Δημαρχείο της Καλαμάτας να σεβασθείτε το χώρο και να ζητήσετε σεις να ακούσετε τα μέλη του Δ.Σ. Δεν έπρεπε να ανεχθείτε να μετατραπεί η επίσκεψή σας σε σύναξη κάθε λογής κομματικών παρατρεχάμενων. Υποτίθεται ότι τέτοιες μεθοδεύσεις έπρεπε να ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.
Κε πρωθυπουργέ, ο Δήμος της Καλαμάτας ανήκει σε μια κατηγορία Δήμων που καταλαμβάνουν μεγάλη γεωγραφική έκταση με διασπορά του πληθυσμού σε μικρές κοινότητες. Έχει επωμιστεί δυσβάστακτα μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις σε προσφορά υπηρεσιών, ανάπτυξης δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, προστασίας του περιβάλλοντος, μεταφοράς μαθητών κ.ά. Για να ανταπεξέλθει στοιχειωδώς ο Δήμος Καλαμάτας χρειάζεται να του δοθούν επειγόντως επιπλέον πόροι.
Ο Δήμος της Καλαμάτας βέβαια πρέπει να ενισχύεται με πόρους που να κατευθύνονται στη σωστή ανάπτυξη της περιοχής στα πλαίσια ενός μακροχρόνιου σχεδιασμού μακριά από ψηφοθηρικές σπατάλες, που είναι δυστυχώς το σύνηθες, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

α. Ειδικό άμεσο θέμα είναι η διαχείριση της διεύθυνσης και λειτουργίας του Μεγάρου Χορού από το υπουργείο Πολιτισμού. Μπορεί το Μέγαρο Χορού να μετατραπεί σε άξονα στήριξης της περιοχής ή να έχει τη μοίρα των ολυμπιακών ακινήτων του 2004.
β. Η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να στηρίζεται στη μείωση τους στη διαλογή στη πηγή. Η κομποστοποίηση των οργανικών πρέπει να γίνεται κοντά στα οικιστικά κέντρα για την ελαχιστοποίηση του κόστους μεταφοράς μόνο των άχρηστων υπολειμμάτων που θα καλείται να πληρώνει ο πολίτης ενώ θα διαθέτει μικρότερα εισοδήματα.
γ. Η γενναία στήριξη για την εντατική συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο της Θουρίας, ως αναπτυξιακού έργου της ευρύτερης περιοχής, που συνεχίζονται με δημοτικούς πόρους!
δ. Η στήριξη των τοπικών αγροτικών προϊόντων της περιοχής, η ελαχιστοποίηση του κέρδους των μεσαζόντων.
ε. Η συνέχιση της Ολυμπίας οδού στη Μεσσηνία, η αναβάθμιση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, η λειτουργία του τρένου ως μεταφορικού μέσου προϊόντων και προαστιακού της Καλαμάτας με τους όμορους Δήμους.
στ. Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις και τα απαραίτητα έργα στην οδό Ναυαρίνου με το απαραίτητο δίκτυο χώρων στάθμευσης που αφορούν εκατοντάδες επιχειρήσεις και την ίδια την τοπική οικονομία, αποτελούν προτεραιότητες για την τοπική κοινωνία.
η. Η λήψη της καταρχήν απόφασης διενέργειας των μελετών για τη μεταφορά των δύο γηπέδων Μεσσηνιακού και Καλαμάτας έξω από τον ασφυκτικό οικοδομικό ιστό που τα περιβάλλει και η μετατροπή των χώρων αυτών σε πάρκα πρασίνου και άθλησης των κατοίκων, θα αναβαθμίσουν τις περιοχές αυτές αλλά και τα νέα γήπεδα.
θ. Η επιτάχυνση της κατασκευής του νέου νεκροταφείου. Ο περιορισμός της χρήσης του κεντρικού Δημοτικού νεκροταφείου με απελευθέρωση σημαντικής έκτασης για άλλες χρήσης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή.
ι. Νέος αστικός σχεδιασμός της περιοχής: μύλοι, λιμάνι, δύο σταθμοί τρένου μέχρι το Μέγαρο Χορού και ανάδειξή του ως δεύτερου ιστορικού πόλου της δραστήριας συμμετοχής της Καλαμάτας στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας.

Κε πρωθυπουργέ, ένα τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα στήριξης της αγροτικής παραγωγής μαζί με τα έργα υποδομών μπορούν να ανακουφίσουν την περιοχή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι με τη σταφίδα τα σύκα και το λάδι στηρίχτηκε σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη όλης αυτής της περιοχής τις δεκαετίες του 50 και 60. Και σήμερα μπορεί να δοθεί διέξοδος. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε.
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι δύσκολος για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και για τους Δήμους. Η χρονιά αυτή θα είναι καθοριστική για την παραπέρα πορεία της χώρας και οι Δήμοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στην απαίτηση των δημοτών για την επιβίωση τους, την αξιοπρεπή αμοιβή της εργασίας και την επαρκή λειτουργία των Δήμων».

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...