• Χωρίς κατηγορία

“ΘΑΡΡΟΣ” Μ. Νίκα: Ανοιχτό εργαστήρι γλυπτικής στο Ιστ. Κέντρο Καλαμάτας

Sharing is caring!

Στη μνήμη Ηλ. Καντζιλιέρη

Ήχοι καλεμιού πάνω στην πέτρα ακούγονται σχεδόν ρυθμικά κάθε απόγευμα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Στην πλατεία του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, που βρίσκεται κοντά στην Κεντρική Αγορά, εδώ και μια βδομάδα έχει στηθεί ένα υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής, το οποίο όποιος θέλει μπορεί ελεύθερα να παρακολουθήσει, αλλά και να συμμετάσχει.

Η πρωτοβουλία είναι του γλύπτη Γιάννη Γκούζου και του συνεργάτη του Στέλιου Λιτσάι. Η όλη δράση, όπως μας λέει ο Γιάννης Γκούζος, είναι αφιερωμένη στο δάσκαλό του, Ηλία Καντζιλιέρη, το γνωστό γλύπτη από την Αρτεμισία, που έφυγε σχετικά πρόσφατα από τη ζωή. Μάλιστα, το ένα από τα δύο έργα που φιλοτεχνούνται στην πλατεία, είναι η δική του «Αμφιλύκη».

«Είναι μια τιμή στη μνήμη του, γιατί έμαθα από αυτόν τον άνθρωπο πολλά πράγματα» συμπληρώνει ο Γιάννης Γκούζος, καθώς μας μιλά για την «Αμφιλύκη», αυτό το θαμπό φως που βλέπουμε τη στιγμή ακριβώς της εναλλαγής από μέρα σε νύχτα ή το αντίστροφο, το οποίο είναι προσωποποιημένο στο έργο.  Ο «Νέδοντας» είναι το δεύτερο γλυπτό που φτιάχνεται στην πλατεία. «Ένας κορμός αντρικός με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά, το κεφάλι να κοιτάζει λίγο κάτω αριστερά, με μια Imageμικρή θλίψη ίσως στο πρόσωπο, λόγω της δυσοσμίας και των σκουπιδιών που πέφτουν τελευταία στο ποτάμι, αλλά και της διαδρομής του, που μέσα στην Καλαμάτα δε βλέπουμε, γιατί είναι σκεπασμένη. Ούτε μας βλέπει ούτε τον βλέπουμε πια στο κέντρο της πόλης».
Ο Γιάννης Γκούζος μιλά για ένα εγχείρημα που έχει χαρακτήρα ελεύθερου, ανοιχτού εργαστηρίου, το οποίο μπορεί ο καθένας να παρακολουθήσει και να δει την εξέλιξη ενός έργου πάνω στην πέτρα, υλικό που έχει μεταφερθεί από λατομείο της Μάνης. «Όποιος θέλει μπορεί να συμμετάσχει στη δημιουργία, με την καθοδήγησή μας, και να πάρει την ευχαρίστηση ότι συνέβαλε στην ολοκλήρωση του έργου που θα φτιαχτεί. Έχουμε βρει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, τη γειτονιά γενικότερα, δουλεύουν εδώ άνθρωποι όλων των ηλικιών. Επίσης, πολλοί περαστικοί, ακόμη και ξένοι, σταματούν, ρωτούν, μας βγάζουν φωτογραφίες. Δουλεύουμε μια βδομάδα τώρα και τα έργα έχουν αρχίσει να παίρνουν μορφή» καταλήγει ο Γιάννης Γκούζος, ενώ ευχαριστεί το Δήμο Καλαμάτας και το δήμαρχο Παν. Νίκα, για την παραχώρηση του χώρου προκειμένου να λειτουργήσει αυτό το εργαστήρι.
Ενθουσιασμένος με το εγχείρημα και την ανταπόκριση του κόσμου δηλώνει και ο συνεργάτης του, Στέλιος Λιτσάι, ο οποίος είναι από την Αλβανία, αλλά ζει πολλά χρόνια στην περιοχή μας. Με τον Γιάννη Γκούζο είναι φίλοι και συνεργάτες, ενώ υπήρξε και μαθητής του πριν από χρόνια στη ΔΕΠΑΚ, την περίοδο που ο Γ. Γκούζος δίδασκε στο Εικαστικό Σχολείο.
Μ.Ν.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...