Σταμάτης Μπεχράκης: Οι αιτίες των εντάσεων που δημιουργούνται στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Sharing is caring!

Οι αιτίες των δημιουργούμενων  εντάσεων  σε καμία περίπτωση δεν αφορούν κάποια προσωπική βεντέτα μεταξύ εμένα  ή του Δικτύου με τον πρόεδρο του ΔΣ Καλαμάτας .Ούτε έχει να κάνει με την παραβίαση των κανονισμών συνεδριάσεων του ΔΣ εκ μέρους της παράταξης μας.

Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο μερικών περιστατικών έντασης που αφορά το Δίκτυο είναι  η προσπάθεια  να διακοπεί  η τοποθέτηση μας , στο χρόνο που θεσμικά μας ανήκει , γιατί δήθεν είμαστε εκτός θέματος. Αυτό γίνεται συστηματικά όχι  λόγω “προσωπικών” του Προέδρου του ΔΣ με την παράταξη μας , αλλά λόγω  της αντίληψης που επικρατεί στη πλειοψηφία. Της  επιβολής της δικτατορίας της πλειοψηφίας πού έχει  δημιουργήσει η φεουδαρχικού τύπου λειτουργία της στο δήμο. Και αυτό το διαχειρίζεται στο όνομα της «αποτελεσματικότητας» και του παραπλανητικού ισχυρισμού ότι ασκεί διοίκηση το οποίο κανένας φυσικά δεν το αρνείται. Το ζητούμενο είναι αποτελεσματική και παραγωγική διοίκηση δημιουργώντας νέα αξία για το μέλλον των τοπικών υποθέσεων. Η δημοτική αρχή  δικαιολογεί στο όνομα της εκτελεστικής εξουσίας που διαθέτει, παρά τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας μας για την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης , το κομματικό καπέλο που έχει επιβάλει στη λειτουργία της δημοτικής μηχανή ς με τον ΙΧ μηχανισμό  που έχει  συγκροτήσει ο κ. Νίκας.

Τρείς φορές αναγκάστηκα σε αποχώρηση από τη συνεδρίαση του ΔΣ για να διατηρήσω την πολιτική μου αξιοπρέπεια προσπαθώντας να εκφέρω τη θέση της παράταξη μας ότι άδικα και σε βάρος των Καλαματιανών κατακρατούν κάθε χρόνο 90.000 ευρώ μέσω της Δ΅ΕΥΑΚ ,ενώ  παράλληλα  έχουν εμποδίσει με την πλειοψηφία που διαθέτουν στο ΔΣ της ΔΕΥΑΚ  να πάει την υπόθεση στη δικαιοσύνη και  εκεί να αποδειχθεί ότι έχουν καταβληθεί τα χρήματα για να πραγματοποιηθούν διάφορα έργα και υπηρεσίες από τη ΔΕΥΑΚ, Πράγμα που αναγνωρίζουν όλοι. Οι πρόταση μας να μην μειωθούν τα τιμολόγια νερού προς τον Δήμο μέχρι να εξοφληθεί “το χρέος των καλαματιανών προς τον Δήμαρχο” δεν μπόρεσε να ακουστεί μέσα στην αίθουσα του ΔΣ επειδή κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας είμαστε εκτός. ..θέματος .

Στη τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ στη διάρκεια του θέματος για τη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και ενώ διατυπώναμε τη θέση της παράταξης μας, ειδικά για περιοδικές λειτουργίες  στο δήμο που υπάρχουν με αυτές διακριτές διοικητικές φάσεις όπως είναι η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών,  πρέπει να συνοδεύονται με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων .Εισηγήσεις  των προβλημάτων που υπάρχουν ή εντοπίστηκαν στη διάρκεια της χρονιάς είτε στο προσωπικό, είτε  στην κατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής, την στατιστική κατανομή των εισοδημάτων των αιτούντων γονέων  κλπ ώστε να γνωρίζουμε ουσιαστικά το κόστος κάθε πρότασης που μπαίνει στο ΔΣ για ψήφιση. Διακόπηκα άλλη μια φορά και ο πρόεδρος με τον προσχηματικό επιχείρημα ότι είμαι …. εκτός θέματος προσπάθησε τη διακοπή της τοποθέτησης μου.

Ο περιορισμός του αριθμού των συνεδριάσεων του ΔΣ, η συνεχής επίκληση έκτατων λόγων για συζήτηση  θεμάτων αιφνιδιαστικά  που θα μπορούσαν όμως να έχουν ενημερωθεί οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τις προηγούμενες ημέρες, η έλλειψη  εισηγήσεων από την πλειοψηφία για να μην εκτίθεται σε κριτική (όχι  φυσικά να μην γίνουν λάθη που μπορούν να κοστίσουν στη πόλη!) , ο αιφνιδιασμός της αντιπολίτευσης  συνεχώς  μέχρι και για την ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με προφανείς επιπτώσεις στη λειτουργία των θεσμών αλλά και επιδιωκόμενους σκοπούς.

Η δημοκρατία σαν εργαλείο λήψης καλύτερων αποφάσεων για το σύνολο των δημοτών στη Καλαμάτα δυσλειτουργεί και είναι ριγμένη στο βάλτο της ψηφοθηρικής  προβολής της δημοτικής αρχής. Μια δημοτική αρχή που “έπεισε” τις δημοτικές υπηρεσίες ότι διαθέτει μελέτη που σε αυτή διατυπωνόταν το συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να λειτουργήσουν κρατικές υποδομές σε αντίθεση με το Δ.Σ. που έλεγε  ότι μπορούν να λειτουργήσουν και τις παρέλαβε ως τέτοιες. Υποσχέθηκε να δώσει τη μελέτη (έκθεση την ονομάζει τελευταία) στη δημοσιότητα εδώ και μήνες αλλά ακόμα είμαστε στην αναμονή.

Προφανώς κάποιοι θεωρούν προσωπική τους υπόθεση το Δήμο Καλαμάτας. Τα έργα προωθούνται χωρίς ιεράρχηση με βάση  οραματικό σχέδιο για τις νέες  ανάγκες .

ΟΙ εντάσεις έχουν αντικειμενική βάση .Οφείλονται κατά κύριο λόγο από το πώς  αντιλαμβάνεται τις διαδικασίες λήψης η δημοτική αρχή και από την προσπάθεια που καταβάλει κάθε φορά να περάσουν με κάθε δυνατό τρόπο, χωρίς τον ουσιαστικό έλεγχο. Αποφάσεις που έχουν σοβαρή επίδραση στους καλαματιανούς  και στη τσέπη τους  για πολλά χρόνια και η πλειοψηφία  θεωρεί τις προτάσεις της…  άρτιες και ωφέλιμες,  στα πλαίσια του δικού της «εφικτού». Η απομάκρυνση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων από τα «πάνω»  και  το γεγονός ότι  δεν συνδέονται  συστηματικά με  τα προβλήματα στις γειτονιές , τα χωριά, τη περιφέρεια είναι συχνός λόγος αντιπαραθέσεων. Θυμίζουμε τη διαδικασία ψήφισης τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού στο δήμο.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...