Διαδρομές χορού στην Καλαμάτα

Sharing is caring!

Τετάρτη 13 Ιούνη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Σελίδα 25

 

 
John Hogg

Δεκαοκτώ χρόνια παρουσίας μετρά τoΔιεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που αν και χρονικά συρρικνωμένο φέτος (12 έως 19 Ιούλη), συνεχίζει να προσφέρει εκδηλώσεις υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας.

 

Το 18ο Φεστιβάλ, που διοργανώνει το Διεθνές Κέντρο Χορού (με καλλιτεχνική διευθύντρια την Βίκυ Μαραγκοπούλου), περιλαμβάνει δέκα παραγωγές προερχόμενες από Γαλλία, Κύπρο, Ελλάδα και Νότια Αφρική. Φιλοξενεί καλλιτέχνες που έχουν σημαδέψει την ιστορία του σύγχρονου χορού (Υβόν Ράινερ), χορογράφους που έχουν διαγράψει σημαντική διεθνή πορεία (Φιλίπ Ντεκουφλέ) κι έχουν ν’ αφηγηθούν ιστορίες για την ανθρωπότητα μέσα από το ξεχωριστό καλλιτεχνικό τους στίγμα (Γκρέγκορι Μακόμα), καλλιτέχνες που διακρίνονται για την πρωτοποριακή καλλιτεχνική γραφή τους (Πιερ Ριγκάλ). Επίσης, «ανακαλύψεις» του Φεστιβάλ που παρακολουθεί την εξέλιξή τους (Λία Χαράκη) και Ελληνες καλλιτέχνες που έχουν αναδειχθεί με την ωρίμανση του καλλιτεχνικού τους έργου και διαφαίνεται ότι θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο σύγχρονο χορό (Πατρίσια Απέργη, Σοφία ΜαυραγάνηΜαριέλα Νέστορα).

Η έναρξη του Φεστιβάλ θα γίνει με την παράσταση «Panorama», παραγωγή της ομάδας DCA, με επικεφαλής τον Φιλίπ Ντεκουφλέ. Τα έργα του προγράμματος αφήνουν να διαφανεί η αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για την πραγματικότητα («Press» του Πιερ Ριγκάλ), ο προβληματισμός για το μέλλον («Era poVera» της Πατρίσιας Απέργη), η ανάγκη επαφής με τη μνήμη και την Ιστορία («Exit/Exist» του Γκρέγκορι Μακόμα). Το κοινό του Φεστιβάλ θα έρθει σε επαφή με ευρεία γκάμα ελληνικών παραγωγών, μικρών και μεγάλων, από εννοιολογικές μέχρι θεαματικές, από αυτοσχεδιαστικές μέχρι χορογραφημένες έως την τελευταία λεπτομέρεια: «A-MI» της ομάδας Yelp Danceco – Μαριέλα Νέστορα, «Era poVera» της Πατρίσιας Απέργη (Αερίτες), «Autogoal #05» της Σοφίας Μαυραγάνη (Fingersix). Οι ομάδες «Amorphy» και «Fingersix» θα πραγματοποιήσουν βραδιά ομαδικού αυτοσχεδιασμού DOBEDOBEDO. Θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και σεμινάρια και εργαστήρια (Ινιάκι Αζπιγιάκα, Λου Κόουπ, Πατ Κάτερσον), που απευθύνονται κυρίως σε επαγγελματίες χορευτές και άλλες εκδηλώσεις.

    

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
8/7/2012
 — Πανδαισία χορού στην Καλαμάτα
10/7/2011
 — Χορός σε …προβληματισμό και διάλογο
22/7/1998
 — Διεθνές φεστιβάλ χορού
3/7/1998
 — Διεθνές Φεστιβάλ Χορού ΚαλαμάταςΣελίδα 25