• Χωρίς κατηγορία

Μπρος-πίσω του Δήμου Καλαμάτας για την πεζοδρόμηση του υπόλοιπου τμήματος της Αριστομένους μέχρι τη Φραντζή

Sharing is caring!

Σάββατο 19 Μαΐου  

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Σε δύο βάρκες εμφανίζεται να πατά η Δημοτική Αρχή στο θέμα της πεζοδρόμησης ή όχι του υπόλοιπου τμήματος της Αριστομένους, από την οδό Κροντήρη μέχρι τα φανάρια της οδού Φραντζή.

Από τη μια, ο δήμαρχος Παν. Νίκας δηλώνει ότι «προοπτικά ο κεντρικότερος δρόμος της πόλης είναι χώρος για πεζούς», αλλά, από την άλλη, δηλώνει ότι στην παρούσα φάση η πεζοδρόμηση είναι δύσκολο να προχωρήσει, εξαιτίας του γεγονότος ότι δραστηριοποιούνται εκεί εκατοντάδες καταστήματα και εμπορικές επιχειρήσεις. Σημειώνει, όμως, με νόημα ότι, αντί για άσφαλτο, ο δρόμος θα καλυφθεί με κυβόλιθους, με ό,τι αυτό μπορεί να σηματοδοτεί!

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις αρχές της εβδομάδας ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, απέκλεισε κατηγορηματικά την πρόταση του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» και του Σταμάτη Μπεχράκη για πεζοδρόμηση και του υπόλοιπου τμήματος της Αριστομένους, μέχρι τη Φραντζή.
Προχθές βράδυ, όμως, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παραδέχτηκε ότι ο δρόμος στο μέλλον ανήκει στους πεζούς και ανακοίνωσε ότι, παρά τα προβλήματα που τυχόν δημιουργηθούν, θα λιθοστρωθεί στο τμήμα από την Κροντήρη μέχρι την Καίσαρη, τουλάχιστον.
Το θέμα «έβαλε» στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής του «Δικτύου», Σταμάτης Μπεχράκης, που επανέλαβε ότι είναι ευκαιρία να πεζοδρομηθεί η Αριστομένους τώρα που «ξηλώνεται» ο δρόμος στο πλαίσιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας. Όπως τόνισε, το συγκεκριμένο έργο θα αναζωογονήσει εμπορικά και κοινωνικά το κέντρο της πόλης.
Αρχικά πήρε το λόγο για να απαντήσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς, που ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε να λιθοστρωθεί, με κυβόλιθους, το τμήμα από την Κροντήρη (Εθνική Τράπεζα) μέχρι την Καίσαρη.
Σημείωσε ότι για το θέμα αυτό η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία έχουν συνεργαστεί με το συγκοινωνιολόγο Κώστα Ζέκκο, ο οποίος ναι μεν έχει θετική άποψη, πλην όμως έχει προειδοποιήσει ότι η κίνηση οχημάτων σε κυβόλιθους δημιουργεί ηχητική όχληση στους περιοίκους. Γι’ αυτό το λόγο ο Χρίστος Ριζάς ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί να λιθοστρωθεί ο δρόμος μέχρι την Καίσαρη, όπου υπάρχει μόνο μία πολυκατοικία.
Ο Σταμάτης Μπεχράκης επέμεινε για τη λιθόστρωση μέχρι τα φανάρια της Φραντζή και ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, όταν πήρε το λόγο, σημείωσε ότι πράγματι η Δημοτική Αρχή θα επιδιώξει να μπουν κυβόλιθοι μέχρι τα φανάρια, ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να αποδεχθεί η Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ μια τόσο ευρεία τροποποίηση της μελέτης για την ανάπλαση της πλατείας και την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης.
Σε χθεσινές του δηλώσεις επανέλαβε την απόφαση για λιθόστρωση, μια και, όπως είπε, μια τέτοια παρέμβαση «αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και ενέχει κάποιον συμβολισμό». Τόνισε δε, ότι είναι ειλημμένη απόφαση η συγκεκριμένη παρέμβαση να φτάσει μέχρι την Παν. Καίσαρη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα από τη Διαχειριστική Αρχή, να συνεχιστεί μέχρι τη Φραντζή.
Παράλληλα, σημείωσε ότι το πλακόστρωτο στην κεντρική πλατεία θα αντικατασταθεί, μια και, εκτός από φθαρμένο, είναι και επικίνδυνο για τη σωματική ακεραιότητα των πεζών, ενώ συμπλήρωσε πως ένα κομμάτι του σχεδίου της πλατείας θα διαφυλαχτεί, έστω και με την τοποθέτηση άλλων υλικών.
Από την άλλη πλευρά, οι παραπάνω αλλαγές, μαζί με αυτές στη χωροθέτηση των περιπτέρων, καταδεικνύουν, όπως τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Θ. Μπρεδήμας στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, την προχειρότητα της μελέτης και της παρέμβασης που υλοποιεί η Δημοτική Αρχή στο κέντρο της πόλης. Την ίδια θέση υποστήριξε και ο εκπρόσωπος της «Πρωτοπορίας», Ι. Γκλεγκλές.
 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...