• Χωρίς κατηγορία

Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό Nοσοκομείο Καλαμάτας: Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Sharing is caring!

17/03/2012

Τα σχέδια που δεν ευοδώθηκαν για την παλιά Καρδιολογική Κλινική
ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Έχει χαθεί η μπάλα με το κτήριο της Καρδιολογικής Κλινικής στο παλιό Nοσοκομείο Καλαμάτας, αφού τα σχέδια για την αξιοποίησή του διαδέχονται το ένα μετά το άλλο και τελικά δε γίνεται τίποτα, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Τελευταίο σχέδιο εκείνο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για την επισκευή του κτηρίου και την εγκατάσταση σε αυτό Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Φροντίδας.
Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Περιφέρειας τονίζεται ότι ύστερα από ενέργειες του περιφερειάρχη, Πέτρου Τατούλη, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, ενέκρινε τη σκοπιμότητα της ανακατασκευής του κτηρίου και καλείται η διοίκηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας να ετοιμάσει την προγραμματική σύμβαση, ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ!

Η πρόταση της Περιφέρειας είναι εξαιρετικά καλή, αφού προβλέπει την εγκατάσταση, σε αυτό το Πολυδύναμο Κέντρο, ενός Κοινωνικού Ξενώνα Κρίσης, ενός χώρου σίτισης και στέγασης άστεγων και μοναχικών ατόμων, του Κοινωνικού Παντοπωλείου, του Κοινωνικού Ιατρείου, του Κοινωνικού Φαρμακείου, του Κέντρου Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας, των γραφείων εθελοντικών οργανώσεων με κοινωνική και ανθρωπιστική δράση. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.
Ωστόσο, μόλις μία εβδομάδα πριν, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του τόνισε ότι ο Δήμος διεκδικεί και το συγκεκριμένο κτήριο, για να εγκαταστήσει υπηρεσίες και νομικά του πρόσωπα, στο πλαίσιο της ανακατασκευής του παλιού Νοσοκομείου για τη λειτουργία του νέου Δημαρχείου.
Σημειώνεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν στην παλιά Καρδιολογική Κλινική να εγκατασταθεί Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, πρόταση που στην πορεία αποσύρθηκε, γιατί κρίθηκε ότι το κτήριο είχε σοβαρά στατικά προβλήματα και κανονικά θα έπρεπε να κατεδαφιστεί!
Γι’ αυτό το λόγο, μάλιστα, ο Δήμος προσέφερε έκταση ανατολικά του Πανεπιστημίου στο Νοσοκομείο, ώστε να γίνει εκεί το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Επιπλέον, το κτήριο της παλιάς Καρδιολογικής «καλοβλέπει» και το ίδιο το Δημόσιο, που θεωρεί ότι είναι ένας θαυμάσιος χώρος για να μεταφερθούν δημόσιες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα η Αστυνομική Διεύθυνση, που τώρα είναι στο ενοίκιο και επιβαρύνουν τα έξοδα του κράτους.
Σχέδια επί σχεδίων, δηλαδή, για την αξιοποίηση αυτού του κτηριακού συγκροτήματος, ωστόσο τα χρόνια περνούν, το κτήριο μένει ως έχει, καταστρέφεται ακόμη περισσότερο από τη φθορά του χρόνου και τελικά αυτό το περιουσιακό στοιχείο μένει ανεκμετάλλευτο σε περίοδο βαθιάς κρίσης.
Μακάρι, πάντως, να τα καταφέρει η Περιφέρεια, δεδομένου ότι και η πρότασή της είναι η καλύτερη.
Στ.Μ.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...