• Χωρίς κατηγορία

Θάρρος:Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία Κατάχρηση εξουσίας από αιρετούς

Sharing is caring!

«Δεν αξιοποιούνται οι ικανοί, αλλά οι υποτακτικοί»
Καθημερινά είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Χρήστο Σταθόπουλο, τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από αιρετούς της Μεσσηνίας και, κυρίως, δημάρχους, εις βάρος υπαλλήλων.
Όπως διευκρίνισε ερωτώμενος από το «Θ», στο γραφείο του φτάνουν πολλές τέτοιες καταγγελίες που αφορούν, κυρίως, «την αξιοποίηση, όχι των ικανών, αλλά των υποτακτικών». Παράλληλα, είπε ότι γίνονται παρεμβάσεις από αιρετούς και στο έργο των υπαλλήλων.

Κατάχρηση εξουσίας
Σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλο, η εφαρμογή του «Καλλικράτη» δε βοήθησε, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χειροτέρεψε τα πράγματα: «Καθημερινά μού καταγγέλλονται φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας από αιρετούς και, κυρίως, δημάρχους. Υπάρχουν υπάλληλοι που απειλούνται. Κανένας δήμαρχος ή αντιδήμαρχος δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει σε έναν υπάλληλο. Βάζουν στο ψυγείο τους υπαλλήλους που δεν τους είναι αρεστοί και δεν αξιοποιούνται οι ικανοί, αλλά οι υποτακτικοί».
Σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Σταθόπουλος απάντησε πως αναφέρεται και σε άλλα περιστατικά και όχι στις πρόσφατες αλλαγές, με απόφαση του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα, των διευθυντριών Πολεοδομίας και Προγραμματισμού, θέμα  για το οποίο σχολίασε: «Έχω ήδη πει ότι η απόφαση αυτή είναι άκαιρη. Έπρεπε ο δήμαρχος να περιμένει το Υπηρεσιακό Συμβούλιο».

Πιέσεις
Κατά τον κ. Σταθόπουλο, η αποκέντρωση της εξουσίας θα έπρεπε να γίνεται πολύ προσεκτικά, προσθέτοντας: «Δεν είναι ικανοί όλοι να διοικούν. Η διοίκηση είναι επιστήμη, είναι τέχνη».
Επέμεινε δε στο ότι τα πολιτικά πρόσωπα δεν μπορούν να «διατάζουν» υπαλλήλους και ότι δεν μπορεί να παρεμβαίνουν στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα: «Οι αιρετοί ακυρώνουν τους διευθυντές. Σε όλους τους αιρετούς που έχω συναντηθεί έχω πει: “αφήστε τη διοικητική ιεραρχία να λειτουργήσει. Να μιλάτε με τους διευθυντές, μην ασχολείστε με τους υπαλλήλους”. Αυτό το λέω χρόνια, αλλά ακόμα και σήμερα με αυτό το θέμα ασχολιόμουν».
Εκτός από τον τρόπο χρησιμοποίησης των υπαλλήλων, ως φαινόμενο κατάχρησης ο κ. Σταθόπουλος ανέφερε πιέσεις που ασκούνται σε υπαλλήλους για υποθέσεις που χειρίζονται. Μάλιστα, όπως είπε, έχει γίνει μάρτυρας τέτοιου περιστατικού ο ίδιος και έχει τσακωθεί με πρώην νομαρχιακό σύμβουλο.

Της Βίκυς Βετουλάκη

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...