• Χωρίς κατηγορία

Ανωμερίτης για λιμάνι: Ανάπτυξη μέσω Α.Ε. και διακριτούς ρόλους

Sharing is caring!

Μόνο με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και με διακριτούς εμπορικούς και τουριστικούς ρόλους βλέπει την ανάπτυξη του λιμανιού της Καλαμάτας ο πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης, ο οποίος χθες επισκέφθηκε την πόλη και είχε συνάντηση με όλους τους φορείς.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου και συμμετείχαν ο πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Νίκος Τζάννες, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Χρήστος Μαλαπάνης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Καραμπάτος, ο λιμενάρχης Καλαμάτας Γ. Καλλιάνος  και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, του Τελωνείου και των ναυτιλιακών πρακτόρων.

Σύσκεψη

Image

Ο κ. Τζάννες ενημέρωσε τον κ. Ανωμερίτη για το λιμάνι της Καλαμάτας, καθώς και για το Master Plan του. Παραθέτοντας στοιχεία είπε ότι το 2009 μπήκαν στο λιμάνι 50 πλοία, ενώ στη ράδα ανεφοδιάσθηκαν 250.
Ο κ. Μαλαπάνης έθεσε το πρόβλημα με την εξομοίωση των λιμανιών της Μεσσηνίας, λόγω προβλημάτων νομιμοποίησης των εγκαταστάσεών τους, αλλά και την ολοκλήρωση του προσήνεμου μόλου από το Master Plan. Ο αντιπεριφερειάρχης διευκρίνισε ότι η σκέψη όλων προσανατολίζεται στην τουριστική αξιοποίηση.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας υπογράμμισε πως ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι να ξεδιπλωθεί η κυβερνητική πολιτική για τον τρόπο διοίκησης των λιμανιών, ενώ άποψη του Δήμου είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί δυτικότερα ένα εμπορικό λιμάνι. Διευκρίνισε, ωστόσο, πως αν από το Master Plan προκύπτει πως πρέπει να αξιοποιηθεί το υπάρχον, ο Δήμος δε θα διαφωνήσει.
Ο κ. Καραμπάτος σχολίασε πως πρέπει να υποστηριχτεί ο ρόλος του λιμανιού ως εθνικής σημασίας και χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη.
Ο κ. Καλογερόπουλος από το Εργατικό Κέντρο τόνισε πως το λιμάνι της Καλαμάτας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα, ενώ θα πρέπει να μπορεί να δεχθεί και τουριστικά καράβια.

Ανώνυμη Εταιρεία
Σύμφωνα με τον κ. Ανωμερίτη, σε όλη την Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα, τα λιμάνια είναι μέσα ή ακριβώς δίπλα από τις πόλεις και είναι λάθος οποιαδήποτε άλλη άποψη. Όπως σημείωσε, διεθνής οίκος και τράπεζα εντός του 2011 θα ολοκληρώσει το σχεδιασμό του νέου Λιμενικού Συστήματος, το οποίο θα καλύπτει και το τελευταίο αλιευτικό ή τουριστικό καταφύγιο της χώρας. «Οφείλουμε να σχεδιάζουμε σε βάθος 25ετίας και να βλέπουμε ποια είναι τα νέα δεδομένα. Τα λιμάνια δεν είναι ένας απλός χώρος παρκαρίσματος. Είναι έργα μεγάλα και πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε», σχολίασε.
Δίνοντας έμφαση στο τουριστικό κομμάτι, παρατήρησε πως έξω από τη Μεσσηνία περνούν κρουαζιερόπλοια που έχουν 4.000 επιβάτες και 2.000 πλήρωμα και χρειάζονται ισχυρές υποδομές για να μπορέσεις να υποδεχτείς τέτοια. Προέβλεψε δε ότι την επόμενη 10ετία η Μεσόγειος θα ξεπεράσει σε τουρισμό την Καραϊβική και η Ανατολική Μεσόγειος θα είναι ο κύριος προορισμός.
«Με σεβασμό στην πόλη και το περιβάλλον και στο πλαίσιο του νέου εθνικού συστήματος, το λιμάνι της Καλαμάτας, ως λιμάνι εθνικής σημασίας, μπορεί να είναι ξεχωριστό για εμπορική χρήση και ξεχωριστό για τουριστική. Να είναι διακριτοί αυτοί οι χώροι», υπογράμμισε ο κ. Ανωμερίτης, προσθέτοντας πως οι όποιες υποδομές σχεδιασθούν πρέπει να είναι τέτοιες που να μπορούν να υποδεχθούν πλοία νέας γενιάς.
Επίσης, επισήμανε ότι τα ΝΠΔΔ για τέτοια μεγάλα έργα έχουν πεθάνει και πως μοναδική λύση είναι η μορφή Α.Ε., με το κράτος να έχει το 51% και το υπόλοιπο φορείς και ιδιώτες.
Προσέφερε ακόμη τη βοήθεια του ΟΛΠ, σημειώνοντας ότι θυγατρική του μπορεί να αναλάβει το μάνατζμεντ των έργων. Παράλληλα, σημείωσε ότι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπάρχει ποσό 3 δισ. μόνο για λιμενικά έργα, ποσό το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπό τη μορφή δανείου και με τόκο 1,4%. Κατέληξε δε, σημειώνοντας ότι μετά την έγκριση του Master Plan, θα συζητηθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να βοηθήσει ο ΟΛΠ.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...