Νοέμβριος 2010 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Sharing is caring!

Ο Δήμος Καλαμάτας στα νέα διευρυμένα όριά του όπως προβλέπονται από το σχέδιο «Καλλικράτης», αποκτάει νέα χαρακτηριστικά. Συνενωμένος με τους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών περιλαμβάνει στην περιφέρειά του νέα οικιστικά συγκροτήματα, πεδινές εκτάσεις γεωργικής γης και σημαντικές πηγές υδάτινου δυναμικού. Ταυτόχρονα η αναμενόμενη ολοκλήρωση των οδικών αξόνων προς Τρίπολη και Ιόνια οδό δημιουργεί νέα δεδομένα για την ανάπτυξη του Δήμου Καλαμάτας σε μια Πελοπόννησο που ο χάρτης της «αλλάζει». Τέλος οι νέες αρμοδιότητες των Δήμων στο νέο διοικητικό πλαίσιο της χώρας όπως προβλέπεται από το σχέδιο «Καλλικράτης» δίνουν δυνατότητες και ευκαιρίες, εφ’ όσον αξιοποιηθούν με σχέδιο και γνώση. Σε διαφορετική περίπτωση εύκολα μπορεί να γίνουν αιτία μαρασμού και οπισθοχώρησης με δυσάρεστες επιπτώσεις σε όλους μας.

Σε αυτές τις συνθήκες νέα προβλήματα εμφανίζονται αλλά και τα υφιστάμενα αποκτούν άλλες διαστάσεις και δυναμική. Για παράδειγμα το ζήτημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης του κέντρου της Καλαμάτας με τα άλλα οικιστικά συγκροτήματα παίρνει τώρα νέες διαστάσεις αλλά δίνονται και νέες δυνατότητες αντιμετώπισής του.

Οραματιζόμαστε για το νέο Δήμο Καλαμάτας ένα μέλλον ήπιας, πολυδιάστατης, ανθρώπινης ανάπτυξης, με σεβασμό και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος. Ανάπτυξη που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της οικονομικής παρακμής και της ανεργίας που μεγεθύνονται από την οικονομική κρίση και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Έχουμε την πεποίθηση ότι η Καλαμάτα μπορεί να γίνει ισχυρό περιφερειακό κέντρο, διεκδικώντας τις αναγκαίες υποδομές και εφαρμόζοντας κατάλληλη πολιτική που προτείνουμε και ονομάζουμε Στρατηγικό Σχέδιο Τοπικής Ανάπτυξης της Καλαμάτας.

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ (ΣΣΤΑ)  ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

  1. 1.   
    ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η αναβάθμιση της πόλης και της γεωστρατηγικής της θέσης ως το νοτιότερο  λιμάνι – κόμβο της ηπειρωτικής Ελλάδας προς την Κρήτη και την Ανατολική Μεσόγειο προϋποθέτει την ολοκλήρωση των οδικών αξόνων και ειδικά της Ιόνιας Οδού που θα συνδέσει την Καλαμάτα με την Ηγουμενίτσα και την Εγνατία Οδό. Τότε η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κρήτη αποκτάει άλλη βαρύτητα. Ως δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσουμε πιο αποφασιστικά, προβάλλοντας τα οφέλη για το σύνολο της Πελοποννήσου, τα παρακάτω:

  • Ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού μέχρι την Τσακώνα.
  • Ολοκλήρωση της ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής και επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης με την Αθήνα.
  • Επαναξιολόγηση της ακτοπλοικής σύνδεσης με την Κρήτη αξιοποιώντας και τη συμμετοχή της στην ΑΝΕΝ.
  • Διατήρηση και ενίσχυση του διπλού χαρακτήρα του λιμανιού, ως τουριστικού για τα μεγάλα τουριστικά σκάφη και τα κρουαζιερόπλοια, αλλά και ως εμπορικού για την εξυπηρέτηση των οικονομικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Ιδιαίτερα για την αγροτική παραγωγή και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις η γειτνίαση με το λιμάνι αποτελεί ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που δεν πρέπει να χαθεί.
  • Αναβάθμιση και επέκταση του αεροδρομίου ώστε να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη κίνηση.

Τα ζητήματα αυτά στην πλειοψηφία τους δεν απασχόλησαν καθόλου τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που χωρίς μακροπρόθεσμες στοχεύσεις παρακολουθούσαν συνήθως άπρακτες τις εξελίξεις χωρίς παρέμβαση προς την κεντρική εξουσία. Ετσι οι ρυθμοί υλοποίησης των σημαντικών αυτών υποδομών είναι απελπιστικά αργοί έως στάσιμοι.

2. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο νέος Δήμος Καλαμάτας περιλαμβάνει περιοχές που έχουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων. Ολόκληρο το παραθαλάσσιο μέτωπο, η πόλη της Καλαμάτας και η ορεινή περιοχή του Ταυγέτου αποτελούν προνομιακές περιοχές που επιτρέπουν την ανάπτυξη τουριστικής δραστηριότητας όλες τις εποχές του χρόνου. Η Καλαμάτα είναι φυσικό να παίξει κεντροβαρικό ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη όλης της Μεσσηνίας.

Δυστυχώς παρόλο τις ευνοϊκές προϋποθέσεις η περιοχή δεν έχει έως σήμερα βρεί τη θέση που της αξίζει σαν τουριστικός προορισμός. Η τοπική διοίκηση (Νομαρχιακή και Δημοτική) για άλλη μια φορά δεν έχουν καταφέρει να χαράξουν σταθερή πολιτική και να παρέμβουν στοχευμένα για να εξασφαλίσουν την τουριστική ανάπτυξη που σε κάθε ευκαιρία επαγγέλονταν και μάλιστα ως πανάκεια. Σαν κοινωνία δεν έχουμε ούτε καν απαντήσει συγκροτημένα στο ερώτημα τι είδους τουρισμό επιθυμούμε.

Εμείς υποστηρίζουμε την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και οικοτουρισμού που θα σέβεται και θα αναδεικνύει το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της περιοχής. Μια τουριστική ανάπτυξη συμβατή και συμπληρωματική με τις άλλες δραστηριότητες και κυρίως την αγροτική παραγωγή. Μονο έτσι ο τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην πολύπλευρη και ισόρροπη ανάπτυξη ώστε τα οφέλη να διαχέονται σε όλη την κοινωνία και να μην γίνονται πηγή πλουτισμού για λίγους.

Στο Δήμος Καλαμάτας άμεσα θα δημιουργήσουμε ειδικό επιτελικό γραφείο για την τουριστική ανάπτυξη που να συντονίσει – κινητοποιήσει όλους τους φορείς του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε επίπεδο Μεσσηνίας τουλάχιστον. Σκοπός ο σχεδιασμός και η υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων:

  • για την εκπόνηση μεσομακροπρόθεσμου σχεδίου προβολής της περιοχής σε επιλεγμένες ομάδες στόχους (target groups)
  • στόχευση στον σχολικό – εκπαιδευτικό τουρισμό που διευρύνει την τουριστική περίοδο βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα τουριστικών επενδύσεων και αυξάνοντας την περίοδο απασχόλησης των εποχικώς απασχολούμενων εργαζόμενων. Η ευρύτερη περιοχή μαζί με τους γειτονικούς δήμους έχει όλες τις προυποθέσεις (αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους, μνημεία, μουσεία, εκπαιδευτικά κέντρα αλλά και χώρους ψυχαγωγίας) ώστε να γίνει γρήγορα ο πρώτος προορισμός σχολικού τουρισμού.
  • Προώθηση του πολιτιστικού, αθλητικού και θρησκευτικού τουρισμού αξιοποιώντας υπάρχοντα γεγονότα, γιορτές και θεσμούς όπως το διεθνές φεστιβαλ χορού, φεστιβαλ βιντεο τέχνης, Παπαφλέσσεια, μήτινγκ ρυθμικής, γιορτή Υπαπαντής, επέτειος 23ης Μαρτίου κ.λ.π. Οι θεσμοί αυτοί θα πρέπει να ενισχυθούν και όχι μόνο για τουριστικούς λόγους.
  • Προώθηση του αγροτουρισμού – οικοτουρισμού με έμφαση στα χωριά του Ταυγέτου αλλά και στα πεδινά διαμερίσματα. Στις προθέσεις μας είναι η ανάδειξη και προβολή πεζοπορικών διαδρομών στον Ταύγετο ταυτόχρονα με τα μνημεία της φύσης και ιστορικών κατασκευών όπως νερόμυλοι, γεφύρια κ.λ.π. Επίσης στα πεδινά διαμερίσματα οι παραδοσιακές καλλιέργειες μπορούν να συνδυαστούν με εναλλακτικό τουρισμό. Τόσο ο Μεσσηνιακός ελαιώνας όσο και ο αμπελώνας μπορούν να γίνουν πόλος τουριστικού ενδιαφέροντος. Η αγροτική και αγροτοτουριστική ανάπτυξη συμπληρωματικά ενισχύουν την ύπαιθρο και βελτιώνουν το εισόδημα των κατοίκων της αντιστρέφοντας τον προδιαγεγραμμένο μαρασμό.
  • Ανάδειξη της πόλης της Καλαμάτας ως πόλο έλξης αστικού τουρισμού με την ολοκλήρωση της ανάδειξης του ιστορικού κέντρου, την ενοποίησή του με το κάστρο και την ανάδειξη της παραλιακής ζώνης.
  • Αξιοποίηση της μαρίνας σε συνεργασία με την ιδιωτική εταιρεία που τη διαχειρίζεται. Η μαρίνα αποτελεί σημαντικότατη τουριστική υποδομή του Δήμου που όμως έως σήμερα η διαχείρισή της δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Χρειάζεται η εκπόνηση σχεδίου προβολής της, αναβάθμισης του περιβάλλοντος χώρου, των προσφερόμενων υπηρεσιών και η διασύνδεσή της με άλλες μαρίνες της Μεσογείου.
  • Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών του διαδικτύου όπως και της τηλεξενάγησης.

Οι προηγούμενες δράσεις μπορούν να αρχίσουν να υλοποιούνται άμεσα μια και ορισμένες είναι χαμηλού κόστους ενώ υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης σε χρηματοδοτήσεις από ευρωπαικά προγράμματα. Τα αποτελέσματα επίσης μπορούν να έρθουν γρήγορα με προφανές το όφελος για την τοπική οικονομία και κοινωνία ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

3. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η γεωγραφική επέκταση του Δήμου σε περιοχές με αγροτικό χαρακτήρα και η αύξηση του ποσοστού των δημοτών που ασχολούνται στον πρωτογεννή τομέα, του δίνουν νέα χαρακτηριστικά. Ο πρωτογεννής τομέας της οικονομίας αποκτάει αξιοσημείωτο βάρος για το Δήμο και επιβάλλει αντίστοιχη πολιτική για τη στήριξή του. Η αγροτική ανάπτυξη έχει μέλλον στην περιοχή αν αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου, έρθει σε επαφή με την επιστημονική γνώση και συνδεθεί αρμονικά με την τουριστική ανάπτυξη.

Στο Δήμος Καλαμάτας θα δημιουργήσουμε Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα στην περιφέρεια, αξιοποιώντας και το ειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που συγκεντρώνει με τις συνενώσεις. Σκοπός του γραφείου αυτού θα είναι η μελέτη των τάσεων στον αγροτικό τομέα, η εκπόνηση μελετών, η ενημέρωση των καλλιεργητών, η παροχή συμβουλών και η εκπαίδευση. Βασική επιδίωξή του θα είναι να φέρει σε επαφή τους καλλιεργητές και τις επιχειρήσεις πρώτης μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων με φορείς όπως τη Σχολή Γεωπονίας του ΤΕΙ και το Ινστιτούτο Ελαίας και Οπωροκηπευτικών για τη σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την επιστημονική κοινότητα και την έρευνα. Επίσης θα επιδιώκει την ενσωμάτωση καλλιεργητικών τεχνικών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Προς την κατεύθυνση αυτή ο Δήμος Καλαμάτας χρησιμοποιώντας τα μέσα και τις υποδομές που διαθέτει επιβάλλεται άμεσα να οργανώσει σύστημα συλλογής υπολειμμάτων και συσκευασιών αγροχημικών σκευασμάτων καθώς και άχρηστων υλικών όπως νάυλον, σωλήνες κ.λ.π. προς ανακύκλωση.

Για την καλύτερη διάθεση των αγροτικών προιόντων προς τους καταναλωτές ο Δήμος χρειάζεται να αναβαθμίσει την κεντρική λαική αγορά προς όφελος κυρίως των τοπικών παραγωγών.

4. ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ – ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος διαθέτει υποδομές που μπορούν να δώσουν ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα. Εως σήμερα το Βιοτεχνικό Πάρκο αντιμετωπίζεται απλά κα μόνο ως πηγή είσπραξης ενοικίων, ενώ το Ανατολικό και το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο απαξιώνονται και περιουσιακά στοιχεία του Δήμου υποβαθμίζονται.

Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη το Βιοτεχνικό Πάρκο δεν έχει σκοπό μόνο τη χωρική συγκέντρωση βιοτεχνικών δραστηριοτήτων αλλά κυρίως τη επίτευξη συνεργειών για τις επιχειρήσεις. Η Δημοτική παρέμβαση οφείλει να προωθεί κοινές δράσεις των επιχειρήσεων, την δημιουργία συσπειρώσεων (clusters), την είσοδο στη βιομηχανική υπεργολαβία, τη σύνδεση με φορείς καινοτομίας, την από κοινού συμμετοχή σε εκθέσεις κ.λ.π.

Το Δυτικό Εμπορικό Κέντρο που γειτνιάζει με τις εργατικές κατοικίες επιβάλλεται να ανακαινιστεί και να επαναχρησιμοποιηθεί ως περιφερειακό εμπορικό κέντρο που θα εξυπηρετήσει και θα δώσει «αξία» σε όλη τη δυτική περιφέρεια της πόλης της Καλαμάτας. Επίσης θα παίξει συνδετικό ρόλο για την άρση της απομόνωσης των οικισμών των εργατικών κατοικιών.

Η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.) της Σπερχογείας που διαχειρίζεται από τραπεζικό ίδρυμα είναι επίσης μια υποδομή που πέρασε από πολλές περιπέτειες και γνώρισε την απαξίωση για πολλά χρόνια με ευθύνη των αυτοδιοικητικών αρχών α’ και β’ βαθμού. Σήμερα έχει αποκατασταθεί ο χαρακτήρας της αλλά χρειάζονται να γίνουν πολλά έργα υποδομής ώστε να διασφαλίζονται οι συνθήκες και οι προυποθέσεις ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων και η προστασία του περιβάλλοντος. Ασφαλώς και ο Δήμος πρέπει να έχει συνεχή συνεργασία με τη διαχειρίστρια τράπεζα παρεμβαίνοντας προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά απαιτούνται βιολογικός καθαρισμός, σιδηροδρομικός κόμβος, πυροσβεστικός σταθμός, δεντροφύτευση κ.α.

Ταυτόχρονα ο Δήμος οφείλει να επιδιώξει, ασκώντας επιρροή στους αρμόδιους φορείς, την επέκταση των ορίων της ΒΙ.ΠΕ. ώστε να περιλάβει και τις επιχειρήσεις που έχουν εγκατασταθεί στη γύρω περιοχή. Έτσι θα διασφαλιστεί με αποτελεσματικότερο τρόπο η προστασία του περιβάλλοντος σε μια πολύ ευαίσθητη και ταλαιπωρημένη περιοχή που γειτνιάζει με κατοικημένες περιοχές.

Επίσης θα πρέπει να καθοριστούν οι τομείς δραστηριότητας που θα επιτρέπονται για εγκατάσταση με έμφαση στις επιχειρήσεις επεξεργασίας αγροτοκτηνοτροφικών προιόντων και επιχειρήσεις μικρής και μεσαίας όχλησης.

5. ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ

Η λειτουργία του ΤΕΙ και του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο Δήμο μας επηρεάζει καθοριστικά την οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική ζωή του τόπου.

Είναι ήδη γνωστοί οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για «Καλλικράτη» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εξαγγέλθηκε επίσημα πλέον από τον πρωθυπουργό και την υπουργό παιδείας. Ανακοινώθηκε η εισαγωγή των φοιτητών σε σχολές και όχι τμήματα όπως γίνεται σήμερα. Από χωροταξικής πλευράς, περιλαμβάνει καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων σχολών ακόμα και ολόκληρων ΤΕΙ και ΑΕΙ. Ετοιμάζεται συρρίκνωση και σε ορισμένες περιπτώσεις κλείσιμο περιφερειακών ΤΕΙ και ΑΕΙ.

Με τα δεδομένα αυτά, στην Καλαμάτα, τόσο το ΤΕΙ όσο και η Πανεπιστημιακή σχολή μπαίνουν σε νέες δοκιμασίες. Οι συνέπειες τέτοιων αποφάσεων θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερο μαρασμό οικονομικό, κοινωνικό, πνευματικό, πολιτιστικό. Επίσης κάνει πιο δυσβάσταχτο το κόστος των σπουδών των παιδιών από την περιφέρεια. Είναι προφανές ότι το θέμα αφορά άμεσα την κοινωνία μας και πρέπει όλοι να πάρουμε θέσεις.

Σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών του Δήμου Καλαμάτας δεν διακατεχόμαστε από ανούσιους τοπικισμούς ούτε αρνούμαστε την ανάγκη αναδιάρθρωσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είμαστε όμως αντίθετοι στο να γίνει εις βάρος της Ελληνικής περιφέρειας οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερο υδροκεφαλισμό του εκπαιδευτικού συστήματος γιγαντώνοντας περισσότερο τα ΤΕΙ και ΑΕΙ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Άλλωστε αυτός ο γιγαντισμός των κεντρικών ιδρυμάτων, υποβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών.

Προτείνουμε η αναγκαία αναδιάρθρωση (και χωροταξική) των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να γίνει προς όφελος της αποκέντρωσης με ενίσχυση περιφερειακών σχολών και συρρίκνωση σχολών του κέντρου. Αντί να καταργηθούν περιφερειακά τμήματα είναι από κάθε άποψη προτιμότερο να καταργηθούν ομοειδή τμήματα στα υδροκέφαλα δυσλειτουργικά πανεπιστήμια και ΤΕΙ του κέντρου.

Οι φορείς της τοπικής κοινωνίας με πρώτο το Δήμο οφείλουν να είναι σε συνεχή επαφή με τις δύο πανεπιστημιακές κοινότητες της πόλης και να στηρίζουν έμπρακτα την ανάπτυξη των δύο ιδρυμάτων σε σύνδεση με τις ανάγκες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας.

Σε συνεννόηση με το ΤΕΙ πρέπει άμεσα η σχολή γεωπονίας να συνδεθεί με το Ινστιτούτο ελαίας και με την αγροτική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής δίνοντας πρακτικές λύσεις σε προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Ρόλο καταλύτη σε αυτό μπορεί να παίξει η πρότασή μας για ίδρυση γραφείου αγροτικής ανάπτυξης από το Δήμο.

Επίσης πρέπει να προωθηθούν οι προτάσεις της διοίκησης του ΤΕΙ για δημιουργία νέων τμημάτων στη σχολή επαγγελμάτων υγείας που δεν έχουν γίνει δεκτές από το υπουργείο παιδείας μέχρι σήμερα.

Γενικότερα υποστηρίζουμε τη δημιουργία νέων σχολών τόσο στο ΤΕΙ όσο και στο Πανεπιστήμιο και καλωσορίζουμε την πρόσφατη πρόταση ακαδημαϊκών που κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση.

6. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Προώθηση ενός ενιαίου σχεδίου χωροταξικής οργάνωσης του νέου δήμου

• Με άμεση έγκριση από την Περιφέρεια του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του καποδιστριακού δήμου Καλαμάτας, ώστε να προχωρήσει η προστασία των ευαίσθητων περιοχών, ο καθορισμός των χρήσεων γης και οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλης. Όχι άλλος χρόνος αδράνειας από τη δημοτική αρχή. Από τον Δεκέμβριο του 2009 εκκρεμεί στην Περιφέρεια.

• Με προώθηση του ενιαίου χωροταξικού σχεδιασμού και στον χώρο των πρώην δήμων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών.

Μέτρα πολεοδομικού σχεδιασμού:

F  Οριοθέτηση όλων των οικισμών του νέου δήμου.

F  Πολεοδόμηση των οικισμών Αντικαλάμου, Σπερχογείας και Λαιίκων.

F  Αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί – με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα «τυφλά οικόπεδα» – με τον καθορισμό του δικτύου κοινόχρηστων δρόμων με γενικές «μελέτες πολεοδομικής οργάνωσης».

F  Πολεοδομική, αρχιτεκτονική διαμόρφωση και ανάδειξη των κεντρικών ζωνών της πόλης της Καλαμάτας, παραλιακή ζώνη και ζώνη Νέδοντα, ζώνη επαφής του αστικού ιστού με το φαράγγι του Νέδοντα – προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000.

F  Μέτρα για την αναβάθμιση και ανάπλαση υποβαθμισμένων συνοικιών της Καλαμάτας: Αγ. Παρασκευή, Αγ. Σίδερης, Ράχη, Φραγκοπήγαδο κ.ά.

F  Ξεμπλοκάρισμα της πολυετούς καθυστέρησης στη σύνταξη των πράξεων εφαρμογής στη Βέργα και το Ασπρόχωμα και την επερχόμενη πολεοδομική μελέτη της Μικρής Μαντίνειας. Εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότησή τους με ενεργοποίηση της διαδικασίας «προείσπραξης εισφοράς χρήματος». Δηλαδή με προκαταβολή ποσού, που ούτως ή άλλως θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες προκειμένου να αποκτήσουν οικόπεδα άρτια και οικοδομήσιμα. Έτσι αφ’ ενός θα απελευθερωθούν από την ομηρία οι κάτοικοι αυτών των περιοχών και αφ’ ετέρου θα τονωθεί και η οικοδομική δραστηριότητα, πράγμα πολύ σημαντικό στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

F  Ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής μελέτης για τις προστατευμένες περιοχές Ταϋγέτου  NATURA 2000 και δημιουργία φορέα προστασίας και διαχείρισης.

F  Διεκδίκηση της ολοκλήρωσης του αστικού και δασικού κτηματολογίου στα όρια του νέου δήμου.

F  Ενεργοποίηση του προγράμματος «Μολυβιάτη» για τις καμένες περιοχές του Ταυγέτου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...