• Χωρίς κατηγορία

Παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας

Sharing is caring!

Αλλαγές στο κυκλοφοριακό! – Την Τρίτη 10 Μαρτίου θα γίνει η παρουσίαση της κυκλοφοριακής μελέτης Καλαμάτας

Πέμπτη, 5 Μαρτίου 2009

Την ερχόμενη Τρίτη 10 Μαρτίου θα γίνει παρουσίαση της νέας Κυκλοφοριακής Μελέτης από τον αρμόδιο συγκοινωνιολόγο, κ. Κωνσταντίνο Ζέκο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Καλαμάτας.

Η αναβάθμιση του Αστικού ΚΤΕΛ, η διάνοιξη νέων δρόμων, οι μονοδρομήσεις, η εφαρμογή του κεντρικού ποδηλατοδρόμου, η τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών σε κεντρικά σημεία και οι πεζοδρομήσεις αναμένεται να εμπεριέχονται στις προτάσεις που θα κατατεθούν.

Αλλαγές στο κυκλοφοριακό

Στην ενημέρωση που έκανε χθες ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος σε θέματα Υποδομών, ……

Γιώργος Σπίνος, διευκρίνισε ότι, την ερχόμενη Τρίτη θα δοθούν οι κατευθύνσεις από τον κ. Ζέκο σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο κυκλοφοριακό, κάτι που σηματοδοτεί εξελίξεις, οι οποίες θα φανούν μέσω νέων έργων διαρθρωτικών αλλαγών.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού θα σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την ελεγχόμενη στάθμευση, που αναμένεται μετά από σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να επεκταθεί και σε άλλους κεντρικούς άξονες της πόλης.

«Ο κ. Ζέκος και η ομάδα του θα παρουσιάσουν τα δεδομένα και την καταγραφή που έχει γίνει και από τη δική του ομάδα και από την ομάδα την Τεχνικής Υπηρεσίας.

Τις πρώτες εκτιμήσεις και προτάσεις στο γενικότερο θέμα, που αφορά στην ανασύνταξη της Κυκλοφοριακής Μελέτης της Καλαμάτας:

Τη φιλοσοφία της κυκλοφορίας των οχημάτων, δηλαδή, που θα αφορά στο ποιοι θα είναι οι βασικοί άξονες της πόλης και με τον περιμετρικό και χωρίς τον περιμετρικό και κατά τη λειτουργία των οδικών αξόνων», τόνισε σχετικά ο κ. Σπίνος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι, η μελέτη θα παρουσιάσει και θεματολογία λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προβλήματα που υπάρχουν στο κυκλοφοριακό.

Η μελέτη αναμένεται να περιλαμβάνει προτάσεις για την εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, που θα αφορούν σε τοποθετήσεις φωτεινών σηματοδοτών και διάνοιξη νέων δρόμων. Παράλληλα, αναμένεται να γίνουν προτάσεις για μονοδρομήσεις στη βόρεια περιοχή της πόλης, καθώς και αλλαγές σχετικά με τις αστικές συγκοινωνίες.

Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να συζητηθούν από τη Δημοτική Αρχή τόσο σε επίπεδο Δημαρχιακής Επιτροπής, όσο και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν διαφοροποιήσεις και τροποποιήσεις των τελικών αποφάσεων, που θα ψηφιστούν σχετικά με το κυκλοφοριακό.

Ο χρονικός ορίζοντας της τελικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το κυκλοφοριακό αναμένεται να κυμανθεί έως τα μέσα Απριλίου. «Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος», δήλωσε ο κ. Σπίνος αναφορικά με τον αντίκτυπο των νέων μεταρρυθμίσεων.

Ο αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα του Τραμ, μετά από σχετική ερώτηση που του τέθηκε, τονίζοντας πως ήταν αδύνατο να «τρέξει» το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Μίσθωση αδόμητων οικοπέδων

Εκτενή αναφορά στο διαδικασία εξεύρεσης οικοπέδων για τη δημιουργία χώρων ελεύθερης στάθμευσης έκανε χθες ο Γιώργος Σπίνος, αναφερόμενος στην ψήφιση των όρων για την έκδοση διακήρυξης που πραγματοποιήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της Δημαρχιακής Επιτροπής.

«Θα είναι μια πολύ καλή ανάσα για τον Δήμο», τόνισε ο κ. Σπίνος σχετικά με τη μίσθωση των οικοπέδων και συμπλήρωσε ότι, θα αποφέρουν τουλάχιστον 300 με 350 θέσεις πάρκινγκ επιπλέον. Βασικές προϋποθέσεις για τη μίσθωση των οικοπέδων θα είναι αφενός μεν να είναι, το λιγότερο, 150 τ.μ. σε έκταση, αφετέρου δε να μην έχουν μέσα κτίσματα.

Ο Δήμος αναμένεται να καταβάλει 1 ευρώ τον μήνα για κάθε τετραγωνικό μέτρο, ενώ ο κ. Σπίνος διευκρίνισε ότι, δεν θα υπάρχει αντίτιμο για τη στάθμευση στα συγκεκριμένα σημεία κι ενδέχεται να δοθούν ορισμένα από αυτά κατ’ αποκλειστικότητα σε καταστηματάρχες της περιοχής, που θα έχουν πρόβλημα με τη στάθμευση.

Τελικές επεξηγήσεις για την ελεγχόμενη στάθμευση

Στο ίδιο μήκος κύματος με όσα είπε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, κινήθηκε και ο Γιώργος Σπίνος, σχετικά με την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης, η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τη Δευτέρα 16 Μαρτίου.

Ο κ. Σπίνος τόνισε ότι, θα γίνουν αρκετές παρεμβάσεις στους υπαίθριους χώρους στάθμευσης του Νέδοντα, όσον αφορά στον ηλεκτροφωτισμό, την οριζόντια και κάθετη σήμανση, καθώς και τη διαγράμμιση, η οποία θα γίνει και στους δύο δρόμους που θα εφαρμοστεί το μέτρο.

«Μέχρι την άλλη εβδομάδα θα έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητες σημάνσεις με όλες τις επεξηγήσεις, που θα αναφέρονται στο αντίτιμο και τις ώρες λειτουργίας, έτσι ώστε να είναι λειτουργικά και να μπορούν οι συνδημότες μας και οι επισκέπτες της πόλης να ενημερώνονται», τόνισε σχετικά, ενώ σημείωσε ότι, ετοιμάζονται ενημερωτικά φυλλάδια που θα ενημερώνουν, από κοινού με τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, τους χρήστες για την κάρτα και γενικότερα για το μέτρο και τη σημασία του.

Όσον αφορά στον ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας, επισήμανε πως βασικός στόχος είναι αφενός ο έλεγχος για την εφαρμογή και αφετέρου ο σεβασμός της ελεγχόμενης στάθμευσης. Κατά τ’ άλλα το μέτρο δεν έχει εισπρακτικό χαρακτήρα και αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση των χώρων στάθμευσης στο Κέντρο της πόλης.

Τέλος, οι κάρτες (ξυστό), που θα χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή του μέτρου, θα διανεμηθούν σε περίπτερα με κέρδος 10%.

Πηγή: Επικαιρότητα

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...