• Χωρίς κατηγορία

22 Μαϊου 1963 Η δολοφονία Λαμπράκη

Sharing is caring!

https://commonality.gr/to-trikyklo/ Ο ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ ΤΕΛΟΣ

Πάνος Τριγάζης Ο Λαμπράκης ζει, δυστυχώς και ο φασισμός

Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη έφερε ξανά στην επιφάνεια την ύπαρξη μιας ακροδεξιάς, μιας φασιστικής πρακτικής που δυστυχώς δεν εξέλειπε από την Ελλάδα και κυρίως από την Θεσσαλονίκη. Η ιστορική διαδρομή της ακροδεξιάς και των φασιστών στη Βόρεια Ελλάδα είναι πλούσια σε αιματηρά γεγονότα. Τα περισσότερα εξ’ αυτών στο όνομα της πατρίδας αλλά και της εθνικής συνείδησης που υποτίθεται ότι ήταν μειωμένη στα θύματα των τραμπούκων και παρακρατικών.

Στη Βόρεια Ελλάδα καλλιεργείται από το σχολείο, από τον κοινωνικό περίγυρο, από την εκκλησία η εθνική ταυτότητα του υπερήφανου κι ανάδελφου λαού. Δεκαετίες επί δεκαετιών υπάρχει συνεχής αναφορά στις διώξεις των Ελλήνων που έχουν διαφορετικές καταγωγές από τις γείτονες χώρες. Σίγουρα, μια περιοχή όπως η Μακεδονία που έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τον Πόντο, έχει ισχυρό το εθνικό συναίσθημα.

Τούτο όμως σίγουρα δε μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για τον εναγκαλισμό με εθνικιστικές και ναζιστικές οργανώσεις που δρουν στη περιοχή, πραγματικότητα όμως που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Σήμερα συμπληρώνονται 55 χρόνια από τη δολοφονική επίθεση κατά του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη, στις 22 Μαϊου 1963 στη Θεσσαλονίκη.Ο Γρηγόρης Λαμπράκης (Κερασίτσα Αρκαδίας, 3 Απριλίου 1912 – Θεσσαλονίκη, 27 Μαΐου 1963) ήταν ιατρός, αθλητής και βουλευτής της Αριστεράς και πρωτοστάτης του ελληνικού και διεθνούς κινήματος ειρήνης,που δολοφονήθηκε από παρακρατικούς. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή για τις αυταρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Καραμανλή και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αποδείχθηκε ότι όχι μόνο ανέχονταν, αλλά και εξέθρεψαν τον ανεξέλεγκτο παρακρατικό μηχανισμό.

Η διαδρομή που ακολούθησε το τρίκυκλο στις οδούς Ελ. Βενιζέλου και Τσιμισκή αμέσως μετά το δολοφονικό χτύπημα, μέχρι το σημείο της σύλληψης των δραστών, λίγο πριν τη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή με Αγίας Σοφίας. Και οι δύο αυτοί δρόμοι είναι σήμερα μονόδρομοι, με φορά αντίθετη προς την πορεία του τρίκυκλου.


Η δολοφονία του
όπως γραφει σε ειδική ανακοίνωση της η φοιτητικη παράταξη  BLOCO σε ΑΕΙ- ΤΕΙ πρέπει να μας θυμίζει ότι η ανάγκη για αγώνα είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. 55 χρόνια μετά και οι απειλές για την ειρήνη παραμένουν: Συρία, Υεμένη, Παλαιστίνη. Μέσα από τη μνήμη τέτοιων γεγονότων κρατάμε ζωντανό το μήνυμα για τον αγώνα ενάντια στο φασισμό, τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...