Χωρίς δημόσια συζήτηση και με προχειρότητα η δημοτική αρχή Καλαμάτας ζητά τον προλιμένα να μετατραπεί σε λιμάνι

Sharing is caring!

Η … Ριβιέρα από την Καλαμάτα απέχει έτη φωτός

Πρώτη Δημοσίευση: 24/11/2017

Όνειρα και… έργα που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς στο λιμάνι

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μπορεί να… βλέπει την παραλιακή ζώνη ως μια νέα Ριβιέρα της Μεσογείου, αλλά ο δρόμος για να γίνει το όνειρο πραγματικότητα θέλει κάτι παραπάνω από λόγια και σχέδια επί χάρτου.
Απ’ όσα μεγαλόπνοα συζήτησε με το υπουργό Παναγιώτη Κουρουμπλή, εκείνο που φαίνεται να έχει ορατό χρονικό ορίζοντα είναι η λειτουργία υδατοδρομίου στο λιμάνι της Καλαμάτας, και ειδικότερα στην αρχή του «χιλιόμετρου».
Αυτά καταλάβαμε, τουλάχιστον, από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Ανδρέα Καραγιάννη, ο οποίος επεδίωξε να κάνει… λιανά όσα συζητήθηκαν στην Αθήνα μεταξύ δημάρχου και  υπουργού.
Για τα υδροπλάνα σημείωσε ότι ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η φάση αδειοδότησης, τα προβλήματα που υπήρχαν έχουν ξεπεραστεί, ενώ υπάρχει και η συγκατάθεση από πλευράς Λιμεναρχείου Καλαμάτας.
Από εκεί και πέρα, ο κ. Καραγιάννης σχολίασε ότι στην περιοχή του προλιμένα, και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες εκβάθυνσης, θα μπορεί ο χώρος να μεταβληθεί σε υποδοχέα κρουαζερόπλοιων, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του λιμανιού θα μεταβληθεί σε υποδοχέα mega yacts. Σε ένα τμήμα του, δε, στη δυτική πλευρά, θα λειτουργεί και ως εμπορικό.
Βέβαια, για όλα τα παραπάνω απαιτούνται χρήματα, όχι από το δημόσιο κορβανά, τα οποία δεν υπάρχουν.
Στα έργα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον είναι η απόδοση των 4,5 στρεμμάτων στη χερσαία ζώνη λιμένα, νοτίως του Πανελληνίου, στους δημότες με τη δημιουργία ενός χώρου εν είδει πάρκου και αναψυχής, αλλά και η ενοποίηση των δύο ποδηλατόδρομων στην περιοχή του Jumbo.
Ο κ. Καραγιάννης, εκτός από τα μεγαλόπνοα σχέδια της Δημοτικής Αρχής, αναφέρθηκε και σε αυτά που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Κι αυτά είναι τα έργα ασφαλτόστρωσης στην προβλήτα 7 και η κατασκευή του προσήνεμου μόλου.
Σον προγραμματισμό του 2018 υπάρχουν παρεμβάσεις, αισθητικές και υποδομών, στα κτήρια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, του Λιμεναρχείου και του Τελωνείου, αλλά και η μερική μεταστέγαση του Λιμεναρχείου στο κτήριο των Λιμενεργατών. Ο 1ος όροφος θα αποδοθεί στους εργάτες, ενώ το ισόγειο για τις ανάγκες του Λιμεναρχείου.
Επίσης, ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι θα προχωρήσει άμεσα η έγκριση του Σχεδίου Παραλαβής και Διαχείρισης Αποβλήτων των Πλοίων και Καταλοίπων Φορτίου που καταπλέουν στο λιμάνι, με φορέα διαχείρισης το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των μέσων ελέγχου και επιτήρησης του τμήματος του λιμανιού που υπόκειται σε εφαρμογή του ISPS.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2017

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΒΑΘΥΝΣΗ

Λιμάνι στον προλιμένα για να δένουν εκεί τα μεγάλα σκάφη και τα κρουαζιερόπλοια στοχεύει να φτιάξει η δημοτική αρχή Καλαμάτας.  Αυτό αποκάλυψε χθες  σε  δηλώσεις  του  ο  πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ανδρέας Καραγιάννης, με αφορμή την προχθεσινή συνάντηση του δημάρχου με τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο κ. Καραγιάννης είπε ότι θα πρέπει να γίνει εκβάθυνση του χώρου  του  προλιμένα  και  την κατασκευή του λιμανιού εκεί θα την προτείνει η επικαιροποίηση του μάστερ πλαν. Το λιμάνι, όπως παρατήρησε ο ίδιος, θα φιλοξενήσει το υδατοδρόμιο, τα μεγάλα γιοτ και την υφιστάμενη μικρή εμπορική κίνηση.

Ειδικότερα, ενημέρωσε ότι για “τα υδροπλάνα τελειώνουν οι εγκρίσεις και πάμε για αδειοδότηση. Έχουν αρθεί τα προβλήματα, υπάρχει θετική γνώμη του Λιμεναρχείου”. Ξεκαθάρισε ότι το υδατοδρόμιο προβλέπεται να γίνει στην αρχή του “χιλιομέτρου” και διευκρίνισε πως “στόχος είναι να μπούμε σαν λιμάνι στο πρότζεκτ των υδατοδρομίων”.

Για την επικαιροποίηση του μάστερ πλαν ανέφερε ότι “ήταν στο 70% έτοιμο, αλλά υπήρξε σοβαρό πρόβλημα, γιατί δεν είχε γίνει προσυμβατικός έλεγχος”. Πληροφόρησε ότι ο δήμος βρίσκεται σ’ επαφή με τον υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη και το γ.γ. Γ. Δέδε, για “να γίνει τροποποίηση στη Βουλή, να πληρωθούν οι μελετητές και να ολοκληρωθεί το μάστερ πλαν μετά τη διαβούλευση που θα γίνει”. Για το νέο ΕΣΠΑ ενημέρωσε ότι γίνεται προσπάθεια για χρηματοδότηση 540.000 ευρώ για αναβάθμιση του ISPS (του συστήματος ασφαλείας) του λιμανιού, σύμφωνα με τους κανονισμούς κι έκανε λόγο για θερμοκάμερες και άλλα πράγματα που ζητούνται.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου πληροφόρησε ότι “ετοιμάζεται ΚΥΑ από τον υπουργό για μερική μεταστέγαση του Λιμεναρχείου στο κτήριο λιμενεργατών. Και οι λιμενεργάτες να ανέβουν στον πρώτο όροφο, 70 – 80 τ.μ.”. Επίσης, είπε ότι έχουν υποβληθεί δύο αιτήματα για το 2018,  100.000  ευρώ το καθένα: Το ένα για τη συντήρηση – επισκευή του Λιμεναρχείου και το άλλο για αναβάθμιση με φωτισμό όλων των κτηρίων του λιμανιού, Λιμενικού Ταμείου, Λιμεναρχείου και Τελωνείου. Ενημέρωσε ότι έχει δοθεί “έγκριση του σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων του λιμανιού και θα πάμε σε συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες για τα κατάλοιπα”.

ΚΥΚΛΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΣΤΟ “JUMBO

Αναφέρθηκε, ακόμα, στην ενοποίηση του ποδηλατοδρόμου από τα δυτικά με αυτόν από την Αριστομένους και στη δημιουργία κυκλικού κόμβου μπροστά από το “Jumbo” και του ξενοδοχείου “Ηλέκτρα”.

Ενημέρωσε και για το πάρκο που θα φτιαχθεί κάτω από το “Πανελλήνιο”, σε χώρο 4,5 στρ., για το οποίο συντάσσεται η μελέτη. Προβλέπεται χώρος για τον κόσμο με καθιστικό.

Ενημερώνοντας για τα έργα που έγιναν και έχουν δρομολογηθεί, ο κ. Καραγιάννης είπε για: α) Το νέο ασφαλτοτάπητα της προβλήτας Νο7, εκεί που δένουν τα κρουαζιερόπλοια, στην αρχή της Ναυαρίνου, προϋπολογισμού 123.000  ευρώ.  β) Την αποκατάσταση βλαβών πρόσθετου τοίχου ανωδομής προσήνεμου μόλου, προϋπολογισμού 187.155 ευρώ, με έκπτωση 52%, για το οποίο η σύμβαση με τον ανάδοχο χρηματο- δοτείται από το Πρόγραμμα Δη- μοσίων Επενδύσεων και πόρους του Ταμείου. γ) Την κατασκευή υποσταθμού 20,04 KV για την τροφοδοσία σκαφών, προϋπο- λογισμού   186.299,29   ευρώ, με έκπτωση 50% και για το οποίο θα υπογραφεί η σύμβαση την άλλη εβδομάδα. Χρηματοδοτείται από πόρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Γ.Σ.

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...