Με αυστηρούς όρους η έγκριση για το νέο ξενοδοχείο της ΤΕΜΕΣ στη Γιάλοβα

Sharing is caring!

Τι θα γίνει στην περίπτωση που κατά την πορεία των εργασιών εντοπισθούν ή αποκαλυφθούν αρχαία

Όχι στις μορφολογικές επιρροές από μανιάτικους πύργους

 
Με αυστηρούς  όρους εγκρίθηκε από την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, το αίτημα της «ΤΕΜΕΣ Α.Ε.» για την ανέγερση ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων, εντός του οικισμού Κάτω Γιάλοβας, στο Δήμου Πύλου – Νέστορος
Οι όροι που περιγράφονται επειδή το σημείο ανέγερσης του ξενοδοχειακού συγκροτήματος της εταιρίας βρίσκεται στο όριο του κηρυγμένου ενάλιου αρχαιολογικού χώρου του Ναβαρίνου είναι:
 • Σε περίπτωση που κατά την πορεία των εργασιών εντοπισθούν ή αποκαλυφθούν αρχαία, αυτές θα πρέπει να διακοπούν και να ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα, από τα αποτελέσματα της οποίας θα κριθεί η περαιτέρω πορεία του έργου.
 • Το σύνολο των εκσκαφικών – χωματουργικών εργασιών θα εκτελεστεί υπό την εποπτεία εντεταλμένων εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, η οποία θα πρέπει να ενημερωθεί εγκαίρως πριν την έναρξη των εργασιών.
 • να περιορισθούν τα κτίσματα που έχουν μορφολογικές επιρροές από μανιάτικους πύργους
 • να γίνει διάσπαση του περίκλειστου όγκου των τριώροφων οικοδομών.
 •   Οι δαπάνες ανασκαφής, συντήρησης, μελέτης και δημοσίευσης των ευρημάτων θα βαρύνουν τις πιστώσεις του έργου.
 • Πριν από την έναρξη εφαρμογής της τροποποιημένης μελέτης θα συνυπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και την ΕΦΑ Μεσσηνίας, όπου θα ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις των δύο μερών σχετικά με τις εργασίες επίβλεψης των εκσκαφικών εργασιών, τη διενέργεια τυχόν σωστικών ανασκαφών, καθώς και για την συντήρηση, καταγραφή, αποθήκευση, φωτογράφηση και δημοσίευση των κινητών και ακίνητων ευρημάτων που τυχόν προκύψουν.
 • Ο κύριος του έργου υποχρεούται με την ολοκλήρωση των εργασιών, να αποκαταστήσει πλήρως το φυσικό τοπίο σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης και να ολοκληρώσει την προβλεπόμενη φύτευση.
 • Να γίνει διάσπαση του συμπαγούς περίκλειστου όγκου των 3όροφων οικοδομών με τη μείωση ύψους σε ορισμένα από αυτά ώστε να δημιουργηθούν διακριτοί όγκοι.
 • Στο οικόπεδο Γ3 να περιοριστούν τα κτίσματα που έχουν μορφολογικές επιρροές από μανιάτικους πύργους, ειδικά αυτά με τη δημιουργία «κλουβιών» στην απόληξή τους, καθώς δε συνηθίζονται στην αρχιτεκτονική της περιοχής.
   

  Η έγκριση δόμησης για το “Navarino Waterfront” που είχε υπογραφεί   από τη Διεύθυνση Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας) του Δήμου Πύλου – Νέστορος και είχε τα παρακάτω στοιχεία(σύμφωνα με τα στοιχεία της έγκρισης δόμησης):

  Εμβαδόν οικοπέδου (δομήσιμο) 124.103,59 τ.μ. Εμβαδόν κάλυψης κτηρίου 74.462,14 τ.μ. (επιτρεπόμενα μεγέθη) – 22.379,79 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Εμβαδόν δόμησης κτηρίου 53.641,42 τ.μ. (επιτρεπόμενα μεγέθη) – 32.261,84 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Εμβαδόν ημιυπαίθριων χώρων 10.728,27 τ.μ. (επιτρεπόμενα μεγέθη)  – 4.497.95 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Εμβαδόν εξωστών 10.728,27 τ.μ. (επιτρεπόμενα μεγέθη) – 676,45 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Ογκος κτηρίου (άνω του εδάφους) 295.027,81 τ.μ. (επιτρεπόμενα μεγέθη) – 144.367,05 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Συνολικό όγκος κτηρίου 149.188 τ.μ. (πραγματοποιούμενα μεγέθη). Μέγιστο ύψος κτηρίου 10 μέτρα. Οσον αφορά τα στοιχεία κτηρίου και περιβάλλοντος χώρου, προβλέπονται 2 όροφοι και ένα υπόγειο, ενώ στον αριθμό θέσεων στάθμευσης 767 οχήματα και ένα μεγάλο όχημα.

  ΠΗΓΉ: Εφημερίδα Ελευθερία και  ΘΑΡΡΟΣ  από άρθρο της Βίκυ Βετουλάκη

s

n