• Χωρίς κατηγορία

Αργός θάνατος για τη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας αν δε γίνει αναδιάρθρωση

Sharing is caring!

ΜεσσηνιακΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19  ■ ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

 

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

ΚΑΙΡΟΣ, ΠΑΛΙΑ ΔΕΝΤΡΑ, ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ “ΤΡΩΝΕ” ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Αργός θάνατος για τη συκοπαραγωγή της Μεσσηνίας αν δε γίνει αναδιάρθρωση!

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΧΤΙΔΑ… ΕΛΠΙΔΑΣ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ


ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ έκκληση στην πολιτεία, απευθύ­νει για τελευταία φορά, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, Πα­ναγιώτης Παπαγεωργίου, ο ο­ποίος βλέπει την παραγωγή των σύκων στη Μεσσηνία να μειώνεται χρόνο με το χρόνο και τις προοπτικές, εξαιρετικά δυσοίωνες!

Δεν είναι μόνο ο καιρός και οι αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών. Πάνω απ’ όλα, είναι το… γήρας που καθιστά τα δέ­ντρα “ανεπαρκή”, σχεδόν ετοι­μοθάνατα και κάθε άλλο, παρά ικανά, να δώσουν το προϊόν που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος και οι παραγωγοί του νομού! Έτσι, ο πρόεδρος της ΣΥΚΙ­ΚΗΣ, με αφορμή τη συγκομιδή που είναι σε εξέλιξη και τις τι­μές που ανακοινώθηκαν μόλις χθες και είναι όπως είχε νωρίς εκτιμηθεί, τσιμπημένες προς τα πάνω, μιλά στη “Φ” και επι­σημαίνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη αναδιάρθρωσης τα των συκεώνων. “Εδώ χρειάζε­ται στήριξη από το κράτος, έ­να πρόγραμμα στην Ευρωπαϊ­κή Ένωση, γα να μπορέσουμε να ανανεώσουμε τους συκεώνες, καθώς σε λίγα χρόνια δε θα υπάρχουν πια στη Νότια Πελοπόννησο”, δήλωσε με έμ­φαση ο κ. Παπαγεωργίου, επισημαίνοντας πως πρέπει να δοθεί κίνητρο από την πολιτεί­α. “Πρέπει να επιδοτηθεί για μια πενταετία ο παραγωγός, γιατί δεν μπορεί να εκριζώσει κάποιος τις συκιές και να… πεθάνει από την πείνα, καθώς με­τά από 5-10 χρόνια θα αρχί­σει να εισπράττει εισόδημα”, εξήγησε ο πρόεδρος της Ορ­γάνωσης, τονίζοντας πως αν δε γίνει αυτό, το προϊόν θα χα­θεί μέσα σε ένα φαύλο κύκλο. Υπάρχει ενδιαφέρον και από την Ιαπωνία, εκτός από την Ευ­ρώπη, την Αμερική, τον Κανα­δά και την Αυστραλία, αλλά δυστυχώς, γέρασαν και οι συκεώνες και οι παραγωγοί και αν δε γίνει αναδιάρθρωση, δε θα έχουμε σε λίγα χρόνια σύ­κα”, ανέφερε ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, που προχω­ρώντας ένα βήμα πιο πέρα, κάλεσε τους παραγωγούς σε συστράτευση.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΣΕ… ΡΟΛΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

“Οι αγρότες, να συστήσουμε μια μεγάλη ομάδα παραγωγών που να κάνει επιχειρησιακά σχέδια, ώστε να κάνουμε μό­νοι μας, αυτό που έπρεπε να κάνει η πολιτεία, να φτιάξουμε δύο μεγάλα φράγματα, να πο­τίσουμε τη Μεσσηνία”, δήλωσε ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος κατήγγειλε απραξία από ό­λους τους εμπλεκόμενους φο­ρείς. “Όταν έχουμε ξηρασίες, τα γερασμένα δέντρα, δεν αντέχουν! Δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα ούτε ένα φράγμα για πότισμα, παρά το γεγονός ότι οι επιστημονικές μελέτες, λένε ότι η Νότια Πελοπόννησος θα ερημοποιηθεί! Δεν κάνουμε τί­ποτε να σωθούμε! Το νερό χύ­νεται στη θάλασσα και εμείς δεν έχουμε φτιάξει ένα φράγ­μα, πέντε λιμνοδεξαμενές, να μπορέσουμε να ποτίσουμε”, τόνισε με νόημα ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ που καυτηρίασε το γεγονός πως έχουν υπάρξει πολλές υποσχέσεις από την πολιτεία, υπουργούς και βου­λευτές, όμως κανένα έργο υ­ποδομής, δεν έχει γίνει πουθε­νά μέχρι σήμερα! Άλλωστε, κάθε άλλο παρά τυχαίο, είναι το γεγονός ότι από 4 με 4,5 χι­λιάδες τόνους, τα τελευταία χρόνια, παράγονται λιγότεροι από 3 χιλιάδες!

ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΜΕ… ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΚΟΠΑΡΑΓΩΓΗ

Και δεν είναι μόνο οι γερασμένοι συκεώνες, η έλλειψη υ­ποδομών και οι καιρικές συν­θήκες, οι παραγωγοί των σύκων στη Μεσσηνία, έρχο­νται αντιμέτωποι και αυτοί, με τα αγριογούρουνα! “Τα σύκα τα τρώνε και πάνω από τις συ­κιές, αφού κόβουν τις κλάρες”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΣΥ­ΚΙΚΗΣ και συνέχισε. “Σε μερι­κές περιοχές, δεν μπορούν να μαζέψουν σύκα οι παραγωγοί, καθώς τα αγριογούρουνα, έ­χουν φτάσει μέχρι τη θάλασ­σα! Πρέπει να βρουν τρόπο να τα διώξουν, γιατί από τον πολ­λαπλασιασμό που γίνεται, δε θα μείνει τίποτε όρθιο! Όταν πεινάσει το γουρούνι θα μπει μέσα στο χτήμα, ακόμη και αν είναι περιφραγμένο! Τα κανο­νάκια που χρησιμοποιούν κά­ποιοι, με το θόρυβο, μετά από λίγες ημέρες τα συνηθίζουν, ό­πως και τα φώτα, ενώ φυσικά, όλα αυτά κοστίζουν”, ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου που ανα­φέρθηκε και στις καλές τιμές του προϊόντος.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ… ΕΛΠΙΔΑ ΟΙ ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ

“Κάθε χρόνο έχουμε ένα στό­χο, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα και να ανεβάσουμε τις τιμές! Αφού σταθεροποιη­θήκαμε, συνεχίζουμε τον αγώ­να στη διεθνή αγορά, καθώς το προϊόν εξάγεται σε ποσο­στό 90 – 95%”, δήλωσε ο κ. Πα­παγεωργίου που μίλησε για τις δράσεις που έχουν γίνει σε αυ­τήν την κατεύθυνση. “Συμμε­τείχαμε σε μεγάλες εκθέσεις με τελευταία αυτή της Νέας Υόρκης, όμως δυστυχώς, δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες, παρά τη ζήτηση και πέρυσι και πρόπερσι και φέτος! Δεν απο­κλείεται να μην έχουμε να δώ­σουμε ποσότητες λόγω των ζημιών και των γερασμένων συκεώνων”, ανέφερε ο κ. Πα­παγεωργίου, σημειώνοντας πως “αν ξεσπάσουν βροχές, δε θα μπορέσουμε να τροφοδο­τήσουμε την αγορά”.

ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2017

Ποιότητα Α’

1,80€ /κιλό, από 1,72 πέρυσι. Ποιότητα Β’

1,55€ /κιλό, από 1,52 πέρυσι. Ποιότητα Γ

1,20€ /κιλό, από 1,07 πέρυσι. Ποιότητα Δ’

0,95€ /κιλό, από 0,92 πέρυσι.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΞΗΡΑ ΣΥΚΑ ΕΣΟΔΕΙΑΣ 2017

Ποιότητα Α’

2,35€ /κιλό Ποιότητα Β’

2,15€ /κιλό Ποιότητα Γ 1,75€ /κιλό Ποιότητα Δ’

1,55€ /κιλό

Αξίζει να σημειωθεί, πως με­τά την περσινή εκτίναξη των τι­μών, με την αύξηση των 30 λε­πτών σε κάθε… κατηγορία, φέτος οι τιμές των βιολογικών σύκων, αυξήθηκαν κατά 5 λε­πτά.

 

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...