Φιλιατρινό φράγμα

Sharing is caring!

Στο καινούργιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να ενταχθεί το σημαντικό έργο των αρδευτικών δικτύων  από το φράγμα του Φιλιατρινού, για να υλοποιηθεί.

To Φιλιατρινό φράγμα

To Φιλιατρινό φράγμα

Υπενθυμίζουμε ότι στις 20 Μαΐου 2009 υπεγράφη από την Κοινοπραξία ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ – INTRAKAT και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η σύμβαση κατασκευής του έργου «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ ΛΕΚΑΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ», προϋπολογισμού 35,3 εκατ. ευρώ.

Η σύμβαση αφορούσε την κατασκευή φράγματος στη λεκάνη Φιλιατρινού νομού Μεσσηνίας και περιλάμβάνε όλες τις συναφείς εργασίες (εκτροπής, θεμελιώσεως, στεγανώσεως, αγωγού μεταφοράς, οδοποιίας κ.λπ.).

Ο συνολικός όγκος του φράγματος  είναι περίπου 370.000 μ3 και ο ωφέλιμος όγκος του ταμιευτήρα του φράγματος περίπου 8 εκατ. μ3. Στη σύμβαση περιλαμβανόταν  επίσης η κατασκευή του Αγωγού Μεταφοράς νερού στην κατανάλωση, ο οποίος θα άρχιζε από την περιοχή του φράγματος και θα κατάληγε στις θέσεις απόληψης για την άρδευση των γεωργικών εκτάσεων της περιοχής Φιλιατρών. Τέλος επειδή τμήμα της υφιστάμενης οδού Φιλιατρών – Χριστιανούπολης θα κατακλύζεται από τον ταμιευτήρα του φράγματος στη σύμβαση προβλεπόταν και η κατασκευή της νέας οδού αποκατάστασης της οδικής επικοινωνίας.

Αυτό, το αυτονόητο όπως χαρακτηρίστηκε, μας επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου που έχει την ευθύνη για το έργο του Φιλιατρινού φράγματος, συνολικού προϋπολογισμού 6.767.158,57 ευρώ. Τα στελέχη της υπηρεσίας μας βεβαίωσαν ότι η μελέτη για τα δίκτυα έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν κάποιες οφειλές και μας τόνισαν πως το έργο των δικτύων είναι απαραίτητο, προκειμένου να λειτουργήσει και να αξιοποιηθεί το φράγμα.

Σήμερα 2016 εφτά χρονια μετά σε ό,τι αφορά το έργο στο φράγμα, μας ενημέρωσαν ότι εκκρεμούν:

  • Το τάπωμα στον αγωγό εκτροπής και  μετά το φράγμα μπορεί να γεμίζει.
  • Η αποκατάσταση πρανών σε δρόμο που φθάνει στο φράγμα και ο οποίος έχει υποστεί κατολίσθηση.
  • Πληρωμές που σχετίζονται με τη δεύτερη απαλλοτρίωση. 

Ο Γιάννης Σιάπης στην “Ε” αναφέρει:

Για

διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος

Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος

τη σπουδαία σημασία του έργου των δικτύων, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος σημείωσε στην “Ε”: «Θα παρέχει νερό για 34.000 στρέμματα στον κάμπο των Φιλιατρών. Στην περιοχή έχουμε το 60% με 65% των θερμοκηπιακών καλλιεργειών της Τριφυλίας. Με τα δίκτυα θα έχουμε: Προστασία, ανακούφιση του υδροφόρου ορίζοντα και θα τελειώσουν οι γεωτρήσεις. Άριστης ποιότητας βρόχινο νερό, χαμηλού κόστους και όχι υφάλμυρο. Αύξηση παραγωγής και βελτίωση της ποιότητας. Θερμοκήπια με υδροπονικές καλλιέργειες. Αύξηση των υπαίθριων καλλιεργειών. Αρδευση των ελαιώνων- σήμερα ποτίζεται το 30%, θα ποτίζεται από το 60% έως και το 100% των ελαιώνων».

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...