• Χωρίς κατηγορία

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια και η αδράνεια της Περιφερειακής Αρχής

Sharing is caring!

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης πρ. Αντιπεριφερειάρχης  ΠΕ Μεσσηνίας

Επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία – Πράξη Ανάπτυξης
πρ. Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μεσσηνίας

Η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου απέρριψε  πρόταση ψηφίσματοςdimokratiki-peloponnisiaki-synegasia

Ο προγραμματισμός της νέας ΚΑΠ προβλέπει την ένταξη στη συνδεδεμένη ενίσχυση για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια.

DIKTUO_ORG ΑGROTICAΣυγκεκριμένα ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση ανερχόταν στο ποσό των 9 εκατ. € το 2015, αλλά και αντίστοιχα ποσά για τα επόμενα έτη έως το 2020. Σε επανειλημμένες συσκέψεις που έγιναν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε τονισθεί η δέσμευση αυτού του ποσού και η κατανομή του ανά εκτάριο , καθώς και το ακριβές ύψος της ενίσχυσης, το οποίο να καταβάλλεται μετά το τέλος της χυμοποίησης απολογιστικά. (Διασταυρωτικοί έλεγχοι κ.λ.π )

Ενώ λοιπόν σύμφωνα με τις δεσμεύσεις το ύψος της ενίσχυσης προβλεπόταν έως 65 € το στρέμμα , οι πληροφορίες που διαχέονται τελευταία από το Υπουργείο Α.Α. & Τροφίμων, αναφέρουν ότι το ποσό που θα καταβληθεί είναι το ελάχιστο δυνατό για το έτος εφαρμογής 2015 και συγκεκριμένα 31,6€/ στρέμμα. Παρ΄ότι τα τελικά ενεργοποιηθέντα στρέμματα είναι 115.000 και όχι 280.000 που είναι η συνολική καλλιέργεια πορτοκαλιών.

Εάν πράγματι ισχύσει ο φημολογούμενος σχεδιασμός θεωρώ ότι όχι μόνο αδικούνται οι πορτοκαλοπαραγωγοί αλλά δημιουργείται ο κίνδυνος ένα σημαντικό ποσό του προϋπολογισμού να μείνει αδιάθετο και να επιστραφεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήδη οι παραγωγοί πορτοκαλιών για χυμοποίηση σε όλη τη χώρα αλλά και στην Περιφέρειά μας (Λακωνία , Αργολίδα, Μεσσηνία κ.λ.π. ) είναι ανήσυχοι και διεκδικούν τη χορήγηση όλου του ποσού που έχει δεσμευτεί.

Για όλους αυτούς του λόγους και τονίζοντας ιδιαίτερα ότι τέλη Μαρτίου αρχές Απριλίου αρχίζει η καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, έθεσα το θέμα προ ημερησίας διάταξης για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 21ης -3-2016.

Δυστυχώς όμως η παράταξη της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου απέρριψε την πρόταση με το πρόσχημα να συζητηθεί στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, μη αντιλαμβανόμενη το κατεπείγον του θέματος παρ΄ ότι όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις του Π/Σ συμμερίστηκαν τη σοβαρότητα του ζητήματος και υπερψήφισαν την πρόταση.

Υ.Γ. : Το μείζον ζήτημα της ενίσχυσης των πορτοκαλοπαραγωγών στο ύψος του προϋπολογισμού θα λειτουργήσει με πολλαπλασιαστικά ωφέλη και για τους υπόλοιπους κλάδους της αγροτικής οικονομίας της Περιφέρειας π.χ. για τις μονάδες μεταποίησης – χυμοποίησης κ.λ.π.

Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα γίνεται με πράξεις και όχι με λόγια και ευχολόγια.

Καλαμάτα 22-03-2016 Ο επικεφαλής της Παράταξης

Παναγιώτης Αλευράς

Περιφερειακός Σύμβουλος

πρ. Αντιπεριφερειάρχης

ΠΕ Μεσσηνίας

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...