Η προγραμματισμένη για το 2014 μείωση της ΣΑΤΑ κατά 53% σφίγγει το βρόχο στο λαιμό των δήμων

Sharing is caring!

Από την εφημερίδα
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Η προγραμματισμένη για το 2014 μείωση της ΣΑΤΑ κατά 53% σφίγγει το βρόχο στο λαιμό των δήμων και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια είτε σε οικονομική κατάρρευση είτε σε αύξηση των δημοτικών τελών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οδηγία για αύξηση των τελών σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα έσοδα για την κάλυψη των αναγκών, εμπεριέχεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εξέδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών των δήμων το 2014.
Η αύξηση όμως των τελών σε προεκλογική μάλιστα χρονιά είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς οι δημότες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη. Η κατάσταση αυτή προβληματίζει ιδιαίτερα όλους τους δημάρχους. Κάποιοι μάλιστα ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το καράβι και να μη θέσουν ξανά υποψηφιότητα καθώς βλέπουν ότι τα δύσκολα για την αυτοδιοίκηση τώρα ξεκινούν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση της ΣΑΤΑ έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 60% των επιχορηγήσεων για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι το μισό και πλέον του προγράμματος των δήμων που στηρίζεται στην επιχορήγηση της ΣΑΤΑ βρίσκεται στον “αέρα” και πρέπει να βρεθεί άλλος τρόπος για να καλυφθούν οι συγκεκριμένες ανάγκες. Ουσιαστικά οι δήμαρχοι θα δυσκολευτούν να συντάξουν προϋπολογισμό και Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς να κάνουν αυξήσεις των δημοτικών τελών. Ενδεικτική της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στους δήμους είναι τα όσα ανέφερε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος λέγοντας ότι το 2010 ο καλλικρατικός δήμος θα λάμβανε 2,5 εκατ. ευρώ από τη ΣΑΤΑ, ενώ το 2014 θα λάβει 400.000 ευρώ.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...