Η μπίζνα των σκουπιδιών

Sharing is caring!

24/07/13 logo εφσυντακτων

ΗΛΕΙΑ Εργολάβος που έχει συλληφθεί για περιβαλλοντικές παραβάσεις κι εκκρεμούν εις βάρος του και άλλες υποθέσεις υπογράφει τη μία σύμβαση μετά την άλλη με τον Δήμο Καλαμάτας για μεταφορά απορριμμάτων

Του Δημήτρη Τερζή

 

Το πρόσφατο περιστατικό με τα φορτηγά που μετέφεραν 40 τόνους απορριμμάτων για να τα θάψουν στο δρυόδασος της Φολόης –το οποίο ανήκει στο δίκτυο Natura– μοιάζει να είναι η κορυφή ενός ρυπαρού παγόβουνου, το οποίο μολύνει την Ηλεία εδώ και καιρό.

Σκουπίδια από την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, σκουπίδια από το Νοσοκομείο Πύργου κι ένας θεός ξέρει από πού αλλού έχουν καταλήξει στις Θίνες Βαρθολομιού, στον Αλφειό ποταμό, στην περιοχή Φλόκα της Αρχαίας Ολυμπίας κι εσχάτως στη Φολόη.

Ο εργολάβος Θεόδωρος Καράμπελας, ο οποίος συνελήφθη στη Φολόη και με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ελεύθερος, έχει υπογράψει με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα αρκετές συμβάσεις μεταφοράς απορριμμάτων έναντι υψηλής αμοιβής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει ετησίως περί τα 2,5 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των σκουπιδιών. Το περίεργο είναι πως στον δήμο υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν πού καταλήγουν τα σκουπίδια της πόλης.

Φωτιά σε εταιρεία

Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν και ειδικότερα στο 2011, θα διαπιστώσει μια περίεργη ιστορία που συνέβη στην περιοχή της Καλαμάτας. Αναφερόμαστε σε μια πυρκαγιά που σε μια νύχτα κατέστρεψε ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας, η οποία είχε αναλάβει να διαχειρίζεται τα απορρίμματα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής με το σύστημα της κομποστοποίησης.

Η συγκεκριμένη εταιρεία με την ονομασία Ram Europe είχε λάβει άδεια από το Λιμενικό να εξάγει τα στερεά σκουπίδια στο εξωτερικό για εκμετάλλευση. Το σχέδιο, ωστόσο, δεν προχώρησε ποτέ, καθώς η εταιρεία δεν μπόρεσε να καλύψει το κόστος της ζημιάς, η Αστυνομία παρά τις έρευνες δεν βρήκε τους υπαίτιους της πυρκαγιάς και η διαχείριση της μεταφοράς των απορριμμάτων ανατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στον κ. Καράμπελα.

Σε κατά καιρούς δηλώσεις του, ο δήμαρχος της πόλης έχει παραδεχτεί το πρόβλημα της μεταφοράς των απορριμμάτων και έχει αναφέρει μάλιστα πως κάποιοι άλλοι (εργολάβοι;) του είχαν προτείνει να τα παίρνουν με καράβι και με άγνωστο προορισμό.

Ο Αλφειός και η Χρυσή Αυγή!

Όπως γράψαμε και πιο πάνω, δεν είναι η πρώτη φορά που ο εν λόγω εργολάβος απασχολεί την αστυνομική διεύθυνση Ηλείας. Πέρυσι, σε μπλόκο που είχε στηθεί στον Αλφειό ποταμό, όχημα της εταιρείας τού εν λόγω εργολάβου μόλις αντιλήφθηκε την ενέδρα της Αστυνομίας εφόρμησε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα για να εκφοβίσουν τον οδηγό, ο οποίος διέφυγε τελικά τη σύλληψη, αφήνοντας το φορτηγό κολλημένο στο ποτάμι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου τότε, ο εργολάβος είχε δηλώσει πως ήταν συνοδηγός και πως ο λόγος που το όχημα ανέπτυξε ταχύτητα ήταν από τον φόβο της… Χρυσής Αυγής, η οποία είχε επιδείξει… ενδιαφέρον για το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Ηλεία!

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...