Από το … Θαλάσσιο στο Παραθαλάσσιο Πάρκο και τελικά μετατροπή της παραλίας σε αστική πλατεία.

Ενημέρωση Ειδήσεις Πληροφόρηση

Sharing is caring!

 

Συλλογική εργασία του ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ προλιμένας ψαρεμα γαλήνηΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 28/11/2012

 

 

Η δήλωση που έγινε στο τοπικό τύπο του κ. Νίκα και  αφορούσε την ανάπλαση της  περιοχής που οριοθετείται  νότια της οδού Ναυαρίνου από την οδό Ακρίτα  έως την  οδό Λεωνίδου , τη  χαρακτήριζε αρχικά ως μελλοντικό «θαλάσσιο πάρκο». Ο χαρακτηρισμός της επιδιωκόμενης ανάπλασης στη συνέχεια … μεταλλάχθηκε σε «παραθαλάσσιο πάρκο», επειδή ο προηγούμενος χαρακτηρισμός της ανάπλασης παρέπεμπε  μάλλον συνειρμικά σε….. ενυδρεία και θαλάσσια είδη φώκιας. Τελικά όσες και όσοι αναζητήσουν το πράσινο που σχεδιάζεται να φυτευτεί στο παραθαλάσσιο  «πάρκο»  θα πέσουν πάνω σε μια πρόταση ανάπλασης και μετατροπής του σημαντικού τριγωνικού τμήματος της παραλίας του προλιμένα και των χαρακτηριστικών της σε  μια κλασσική πλατεία αστικού τύπου με απομένουσα μια  στενή  λωρίδα σε ακτή κολύμβησης .

 

αλμιρικια προλιμεναΗ αιφνιδιαστική κίνηση για ψήφιση της πρότασης στο Δημοτικό Συμβούλιο  με τη μορφή «κατεπείγοντος» χωρίς τη βάσανο της δημοκρατικής συζήτησης του αναγκαίου ανταγωνιστικού διαλόγου, χωρίς να έχουν παρθεί υπόψη προτάσεις που είχαν διατυπωθεί στην Επιτροπή  Δημόσιας Διαβούλευσης  (άλλωστε ο κ. Νίκας προτείνει θεσμικά την κατάργηση της στο νέο Καλλικράτη)  ούτε καν τη διατύπωση ενός σχολίου από τους εισηγητές στο Δημοτικό Συμβούλιο με  ευθύνη της απομονωμένης αυτοδιοικητικά πλειοψηφίας προχώρησαν στην έγκριση της μελέτης . Με τη φράση του προέδρου του ΔΣ «ως η εισήγηση» δηλαδή ούτε της στοιχειώδους παρουσίασης της μελέτης, προσπάθησε ουσιαστικά να κρύψει από τους δημότες την ανεπάρκεια  της να ασχολείται , να προετοιμάζει συστηματικά και σε βάθος χρόνου  τα μεγάλα θέματα του δήμου που απαιτούν συνθέσεις και  συλλογικότητα στην λήψη των αποφάσεων. Χωρίς να έχει στη διάθεσή της το τελικό εγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο του Λιμένα Καλαμάτας, το οποίο ζήτησε η αντιπολίτευση να αποσταλεί στο Δήμο πριν ανακοινωθεί σε ΦΕΚ, και το οποίο θα  καθορίζει  τις λειτουργίες του χερσαίου χώρου του προλιμένα τον ίδιο που  αναφέρεται και η εν λόγω μελέτη 64/2012. Η αποστολή στην Υπουργό Τουρισμού της επιστολής του Δήμαρχου στις 28/8/12  με το αίτημα μετασκευής του προλιμένα σε μαρίνα, ενισχύει την άποψη   ότι η δημοτική αρχή βαδίζει χωρίς φιλοπεριβαλλοντική πολιτική και στόχευση για ένα σημαντικό κομμάτι της παραλίας και το πιο πολυσύχναστο μέρος κατά τις βραδινές καλοκαιρινές ώρες.

 

Η μελέτη προϋπολογισμού ύψους 1.555.843 ευρώ που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη 22/11/12 χωρίς  βελτιώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο πρόκειται ουσιαστικά, παραγγελία της δημοτικής αρχής, για δημιουργία ακόμη μιας αστικού τύπου πλατεία από τόσες που υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της χώρας, με εκτεταμένη χρήση κλασικών υλικών κυβόλιθων μαρμάρων σιντριβανιών κ.α. που μεταλλάζει μεγάλο τμήμα  από την παραλία του προλιμένα, με μελλοντικό στόχο την εκτεταμένη εμπορευματοποίηση του, μέσω μεγάλων επιφανειών τραπεζοκαθισμάτων.

 

Η απότμηση μέρους της συνολικής μελέτης του Μαΐου 2001 για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας που αφορά το δυτικό τμήμα της παραλίας του προλιμένα από το Πανελλήνιο μέχρι την οδό Λεωνίδου ,  παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα  να σταθεί ως αυτοτελή  μελέτη και να δώσει ένα νέο πράσινο όραμα με φιλικά υλικά    όσον αφορά την διατήρηση της περιβαλλοντικής μορφολογίας της παραθαλάσσιας  περιοχής  έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με φυσικό τρόπο στο πέρασμα του χρόνου. Χωρίς τις απαραίτητες γενναίες λειτουργικές αναδιαρθρώσεις της η μελέτη  στο σύνολο του προσανατολισμού της δεν μπορεί να επιφέρει αυτό που θα μπορούσε να επιτύχει  αν δινόταν ο επαρκής  χρόνος ωρίμανσης στα νέα δεδομένα και εφόσον υπήρχε η διάθεση από τη Δημοτική αρχή να απεμπλακεί από την ψηφοθηρική τροχιά της σκέψης της και των ιδεολογικών εξαρτήσεων της ότι φέρνει έσοδα στα ταμεία είναι καλό και αναπτυξιακό .

 

Η πεζοδρόμηση της Ναυαρίνου , το μέσο σταθερής τροχιάς  (τραμ) που προέβλεπε η  μελέτη του 2001, το υπόγειο παρκινγκ κ.α. οδήγησαν τους τότε μελετητές με έναν τεχνικά άρτιο τρόπο, να συγκλίνουν στην πρόταση που διατύπωσαν τελικά  ως περιεχόμενο της ανάπλασης της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τη  περισσότερο σαν αστική πλατεία με επιστρώσεις με κυβόλιθους και μάρμαρα, επιδαπέδιο σιντριβάνι με μαρμάρινα περιμετρικά καθιστικά. Γιατί η τότε μελέτη, του 2001, στο χώρο νότια του πρώην Γυμνάσιου Παραλίας  κάλυπτε  με κυβόλιθους, την όλη κατασκευή του υπόγειου παρκινγκ  που σχεδίαζε  και προφανώς ήταν το αρνητικό τμήμα και τίμημα του περιβαλλοντικού ισοζυγίου, που ορθώς προωθούσε η μελέτη, έναντι του θετικού μέρους για το περιβάλλον , της  προβλεπόμενης δημιουργίας της γραμμής του τραμ και της πεζοδρόμησης της Ναυαρίνου.

 

Η ανάπλαση του πλέον ζωτικού και πολυσύχναστου τμήματος της πόλης της χρονικά διευρυμένης καλοκαιρινής περιόδου είναι λοιπόν κομβικό σημείο για το σύνολο του παραθαλάσσιου μετώπου καθώς και της ένταξης του με δημιουργικό τρόπο στη ζωή της πόλης, χρειάζεται κατά συνέπεια μεγάλη και σοβαρή προσέγγιση τόσο για την περαιτέρω ανάδειξη του όσο και στην προσέλκυση του κόσμου σε όλη τη διάρκεια της μέρας.

 

Πιο συγκεκριμένα γίνονται οι παρακάτω  παρατηρήσεις στη μελέτη:

 

–         Η οριοθέτηση της οδού Ναυαρίνου πρέπει να θεωρείται ως το πιο νοτιότερο άκρο αστικών δομήσεων  και να σηματοδοτεί την έναρξη της παραλίας της πόλης προς τον νότο.

–         Υπάρχουν σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις μέσα στον αιγιαλό.

–         Δεν αντιμετωπίζει το σημαντικό τμήμα μεταξύ Ν.Ο.Κ. και κήπου του Πανελλήνιου με σκοπό τη δημιουργία  πρόσβασης μεταξύ λιμενοβραχίονα Πανελλήνιου με το ανατολικό τμήμα του Προλιμένα.

–         Η ανάπλαση της πλατείας νότια του πρώην Γυμνασίου της παραλίας και βόρεια του χώρου του Ν.Ο.Κ. πρέπει να εντάσσει αρχιτεκτονικά και  με λειτουργικό τρόπο να ενσωματώνει τόσο  το περιβάλλοντα  χώρο του πρώην Γυμνασίου όσο και του Ν.Ο.Κ.

–         Ο μακρύς ξύλινος διάδρομος δεν λειτουργεί στον περιορισμό των επεμβάσεων και ως τρόπος  περιορισμού επιπτώσεων στην παραλία από την προσέγγιση των χρηστών του χώρου κάθετα προς τον  στον αιγιαλό.

–         Δεν παρεμβαίνει  στις  υπάρχουσες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις και δεν καταγράφει το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέσα στο χώρο της μελέτης .

–         Δεν έχει γίνει εκτεταμένη χρήση φυσικών υλικών και σε σημαντικό βαθμό να προέρχονται από θαλάσσιο περιβάλλον

–         Δεν προβλέπει χώρους στάθμευσης για ποδήλατα για τους χρήστες  του ποδηλατόδρομου του νοτίου πεζοδρομίου της Ναυαρίνου . Δεν  διευθετεί τα παγκάκια από το πεζοδρόμιο νοτιότερα.

–         Δεν προβλέπει, χώρους προσέλκυσης νεολαίας όπως πίστα σκέτινγκ Μπιτς βόλεϊ , κυκλικά καθιστικά για βραδιές συναντήσεις κλπ .Η προσπάθεια για δημιουργία σημαντικού σημείου προσέλκυσης του κόσμου,  η μελέτη το επιτυγχάνει  με την ανάπλαση της παιδικής χαράς και το πολυσύνθετο όργανο «ψαράδικο καράβι».

–         Δεν προβλέπει υποδομές για την παραλία ως ακτή κολύμβησης

–         Η υπόβαση του δρόμου που οδηγεί στο παρκινγκ στη πράξη θα οδηγήσει σε ενίσχυση της υπόστρωσης με επιπλέον παρεμβάσεις.

–          Οι 70 θέσεις πάρκινκ που αναφέρει  η μελέτη , στο σχέδιο δεν είναι  καταγράφει τόσες ούτε τεκμηριώνει την αναγκαιότητα τόσων θέσεων.

–         Χρησιμοποιεί σε μεγάλη έκταση κυβόλιθους (22 στερέματα) με σοβαρή μόνιμη αλλοίωση της όψης του παράλιου χώρου με μικρό ποσοστό δενδροφύτευσης που αναιρεί το χαρακτηρισμό της περιοχής ως πάρκου .

–         Ο προτεινόμενος ξύλινος διάδρομος είναι συνέχεια λιθόστρωτου έχει διακοσμητική αξία αλλά ταυτόχρονα οριοθετεί την παρέμβαση ως γη λάφυρο που αποσπάστηκε την παραλία και δεν έχει λειτουργικό χαρακτήρα αφού η πρόσβαση στον διάδρομο γίνεται σε συνέχεια με την λιθοστρωμένη επιφάνεια .

–         Το ορθογώνιο συντριβάνι με τα μάρμαρα  που προβλέπει η μελέτη σφραγίζει το χώρο με τις «νεοπλουτέ» αντιλήψεις του 2000».