Ανάπλαση χερσαίας ζώνης προλιμένα

Ενημέρωση Ειδήσεις Πληροφόρηση

Sharing is caring!

Ανάπλαση χερσαίας ζώνης προλιμένα

Στο υπουργείο Ναυτιλίας η μελέτη για έγκριση

Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται από τις προηγούμενες ημέρες η μελέτη για την ανάπλαση του χερσαίου χώρου του προλιμένα, από την περιοχή του «Πανελληνίου» μέχρι την οδό Λεωνίδου.
Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της διαδικασίας για την έναρξη της υλοποίησης. Στη συνέχεια, εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα, ο Δήμος Καλαμάτας θα αποστείλει τη μελέτη με τις απαραίτητες εγκρίσεις (Λιμενικό Ταμείο, υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας) στην Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, που υλοποιεί πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, και θα διεκδικήσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.

Από πλευράς Δημοτικής Αρχής υπάρχει βεβαιότητα ότι η μελέτη θα εγκριθεί γρήγορα και αμέσως μετά η χρηματοδότηση. Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Λιμενικό Ταμείο, σε περίπτωση που αυτό δεν έχει μετατραπεί σε δημοτικό, για να ξεκινήσει και η υλοποίηση.
Η μελέτη, που αποτελεί τμήμα της ευρύτερης μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης, ολοκληρώθηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Γιώργου Κυριακόπουλου και της Ντονατέλλα Κυριακοπούλου και προβλέπει ήπιες παρεμβάσεις, όπως τακτοποίηση του πρασίνου, πλατεία, σιντριβάνι και ξύλινο καθιστικό μπροστά στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τους μελετητές, η συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να λειτουργήσει ως φίλτρο ανάμεσα στο «τείχος» του μπετόν των οικοδομών της Ναυαρίνου με το φως και τα χρώματα της θάλασσας.
Βασικό υλικό επικάλυψης της πλατείας είναι ο κυβόλιθος, σε συνδυασμό με λωρίδες από μάρμαρο Βόλου χτενιστό – γυαλισμένο. Η επιλογή του κυβόλιθου έγινε, διότι θεωρείται ότι είναι μια ήπια παρέμβαση στο χώρο, μιας και για τη στρώση του δεν απαιτείται υπόβαση από σκυρόδεμα, όπως σε όλα τα υπόλοιπα υλικά, ξηλώνεται ανά πάσα στιγμή χωρίς να καταστραφεί και επαναχρησιμοποιείται. Η πλατεία που θα διαμορφωθεί, μπορεί να δεχτεί πλήθος διαφορετικών εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια, κυρίως, της καλοκαιρινής περιόδου.
Οι φωτιστικοί στύλοι ακολουθούν ένα γεωμετρικό κάνναβο και είναι τοποθετημένοι παράλληλα στις μαρμάρινες λωρίδες του δαπέδου, που κόβουν διαγώνια την πλατεία.
Επιπλέον, το ίδιο γραφείο εκπόνησε μελέτη για την ανάπλαση του προαυλίου της εκκλησίας της Ανάστασης και του παραθαλάσσιου χώρου απέναντι από το ναό.
Αναφερόμενος ο κ. Νίκας στο θέμα έχει σημειώσει ότι η κατάσταση στη χερσαία ζώνη του προλιμένα είναι θλιβερή και η Δημοτική Αρχή κάνει μεγάλη προσπάθεια για να τη συμμορφώσει, αν και την αρμοδιότητα δεν έχει ο Δήμος, αλλά το Λιμενικό Ταμείο, με το οποίο η Δημοτική Αρχή επιδιώκει να έχει την καλύτερη συνεργασία.
Εξάλλου, ο δήμαρχος έχει επισημάνει ότι το έργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης θα διασφαλίσει ότι η ακτογραμμή του προλιμένα δεν πρόκειται να τσιμεντοποιηθεί.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη