• Χωρίς κατηγορία

Η οικονομική διαχείριση στο Δήμο Καλαμάτας και η αναγκαιότητα του ριζικού αναπροσανατολισμού της.

Sharing is caring!

Αντιδράσεις είχε δημιουργήσει σε όσους διαπίστωναν ότι ο ανοικτός δημοτικός φωτισμός παρέμενε ανοικτός για τρία συνεχόμενα 24 ώρα στην Καλαμάτα .


Όπως ενημέρωσε η δημοτική αρχή το πρόβλημα οφειλόταν αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Σαν Δίκτυο Ενεργών Πολιτών ζητάμε να έρθει το θέμα άμεσα στην οικονομική επιτροπή και να υπάρξει σχετική απόφαση της για τις απαιτήσεις μας προς την επιχείρηση.

Ασφαλώς η ευαισθησία των πολιτών είναι κατανοητή για τα οικονομικά θέματα και λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και χρήσιμη για τον προσανατολισμό των τοπικών πολιτικών δυνάμεων .Με την ευκαιρία αυτή θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της οικονομικής λειτουργίας και διαχείρισης του Δήμου Καλαμάτας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε οκτώ από τις παρεμβάσεις μας μέχρι σήμερα:

1. Το παράλογο ποσό των περίπου 1.500.000 ευρώ το χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους οι Καλαματιανοί από τη λανθασμένη και σπάταλη πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η στάση αυτή συγχρόνως αναδεικνύει τόσο το πρόβλημα του αλόγιστου τρόπου κατασπατάλησης δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων όσο και και τους ακολουθούντες αυτή την αντίληψη στο Δήμο μας.

2. Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο θέσαμε θέμα για το ψευτοχρέος 2.383.696 ευρώ της ΔΕΥΑΚ που η Δημοτική Αρχή της έχει επιβάλει με αφορμή διάφορους προσχηματικούς τυπικούς λόγους. Ψευτοχρέος γιατί πρόκειται για χρήματα έργα και εργασίες που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η ΔΕΥΑΚ και έχει πληρώσει για αυτά ο Δημότης στην Εταιρεία, ο δήμος θέλει να πληρωθούν ξανά από τους δημότες. Αν αποδεχτούμε το επιχείρημα του Δήμαρχου ότι Δήμος και ΔΕΥΑΚ είναι μια οικογένεια ,μάλλον αυτό μας θυμίζει τον πατριό που αρπάζει τις οικονομίες του παιδιού του όταν περνάει οικονομικές δυσκολίες. Μέσω της ΔΕΥΑΚ όμως ουσιαστικά βάζει χέρι στη τσέπη των Καλαματιανών παίρνοντας τους 91.000 Ευρώ το χρόνο επί ένα τέταρτο του αιώνα. Είναι ένας από τους λόγους που ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί και ο αριθμός των εργαζομένων τα Δημοτικά τέλη του νερού δεν μειώνονται. Ουσιαστικά πρόκειται για κρυφή και παράνομη φορολόγηση των πολιτών μέσω της ΔΕΥΑΚ.

3. Αλυσιτελή πολιτική ακολουθεί για την είσπραξη των μισθωμάτων του κληροδοτήματος Χανδρινού , από το κτήριο της Κηφισιάς. Όπως και στο κληροδότημα Σκιά, ο Δήμος διαθέτει τους πόρους αυτούς σε μαθητές της πόλης μας .Ο δήμος περιμένει τη στιγμή που ο διαθέτης δίνει τη χρονική δυνατότητα να πουληθεί.

4. Στην οικονομική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση μας για το κληροδότημα Αναστασόπουλου (νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του Πειραιά) να εκτιμηθεί η εμπορική του αξία από κατάλληλη εταιρεία και ταυτόχρονα να γίνει μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου για το ύψος των απαιτούμενων επισκευών του κτηρίου ώστε να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα της αξίας του μισθώματος στην οικονομική επιτροπή . Θυμίζουμε ότι στην αρχή ήθελε να το παραχωρήσει αντί πινακίου φακής στο δήμο Πειραιά. Δικαιολογεί τη στάση του που συνοψίζεται στο επινόημα όλοι Έλληνες είμαστε ας το πάρει ο Πειραιάς (ο εκεί δήμος θα το φτιάξει με χρήματα του ΕΣΠΑ και όχι φυσικά των Πειραιωτών!) .

5.Παρεμβάσεις μας στην οικονομική επιτροπή για να συζητηθεί ο τρόπος λειτουργίας και το σύστημα του λογιστικού ελέγχου της αποθήκης υλικού του δήμου υλικών αξίας χιλιάδων Ευρώ καθώς και τον τρόπο απολογισμού των χρησιμοποιούμενων των υλικών αυτών στα έργα του δήμου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να είναι η λειτουργία της αποθήκης οργανωμένη, επιμελής αναλυτική και χρηστή αγνοήθηκε από τη δημοτική αρχή.

6. Με παρέμβασή μας τα χρήματα των αποθεματικών των κληροδοτημάτων πήγαν από απλό σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό με συγκεκριμένο όφελος γι αυτά.

7. Την διατύπωση της αντίθεσή μας στη σύναψη του δανείου με το βαρύ επιτόκιο 6,02% από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για τοποθέτηση χλοοτάπητα σε γήπεδο (300000 ευρώ) και σε τσιμεντοστρώσεις που ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων τους θα μπορούσε να προέλθει από το εξορθολογισμό έργων του τεχνικού προγράμματος του δήμου και ένα μέρος τους να μην γίνει τώρα με άλλη ιεράρχηση αναγκαιοτήτων.

8. Τον περιορισμό του αριθμού των αμοιβoμένων αιρετών καθώς και του ύψους της αμοιβής τους στο αναγκαίο .Σαν Δίκτυο επισημάναμε απο τη πρώτη στιγμή καθαρά και σθεναρά το θέμα όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα περισσότερο και ως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού.

Η σπατάλη άυλων αγαθών από τη δημοτική αρχή και η αντίληψη του Δικτύου

Φυσικά η σπατάλη άλλων αγαθών είτε άυλων περιβαλλοντικών αγαθών , παραγόντων αειφορίας ενός τόπου είναι χειρότερη και συχνά πιο επώδυνη από εκείνες της οικονομικής διαχείρισης με τη στενότερη οπτική της οικονομικής διαχείρησης. Όμως η διαχείριση των πόρων τόσο των προερχόμενων από τα δημοτικά τέλη ,τους κρατικούς πόρους όσο και των κοινοτικών κονδυλίων πρέπει να γίνεται πολύ πιο μετρημένα αλλά και στοχευμένα, ιεραρχημένα. Οι πόροι πρέπει να κατευθύνονται συστηματικά σε συντήρηση υπαρχόντων υποδομών του Δήμου. Βιολογικός , πλατείες, σχολειά πάρκα και νέες υποδομές με τα μάτια σταθερά στραμμένα σε σωστή αναπτυξιακή τροχιά που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα αλλά σωστότερη αντίληψη. Παραδειγματική αναφορά θα μπορούσε να είναι η πρόταση για δημιουργία γραμμής υψηλού πρασίνου και όχι υπόγειου παρκινκ που θα μπορούσε να δώσει άλλη προοπτική και εμπορικά στη περιοχή επειδή δεν χρειάζονται πολλά επιπλέον χρήματα για τέτοιου είδους αναπλάσεις. Είναι δυνατόν να δημιουργήσεις ένα νέο τοπίο στη περιοχή που είναι φορτισμένη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα με βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες της πόλης. Δραστηριότητες του παρελθόντος της πόλης πρέπει να προβληθούν και να γίνουν εστία ιδεών για μια αλυσίδα παρεμβάσεων στο χώρο που αναπτύχθηκαν αυτές οι δραστηριότητες, μύλοι , λιμάνι , τρένο και υπαίθριο μουσείο, Οικοδομικό τετράγωνο της παλιάς Ηλεκτρική εταιρείας ,κεντρικός σταθμός τρένου κτίριο εμπορευμάτων μέχρι τον κλίβανο εργοστασίου Λιναρδάκη μπροστά στο Μέγαρο Χορού.

Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει κάθε πόρος να οδηγείται αποτελεσματικά αν είναι δυνατόν περισσότερο από ότι γίνεται σε επίπεδο και αυτής της κεντρικής διοίκησης. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να σκέπτονται οι δυνάμεις που βλέπουν την αυτοδιοίκηση διαφορετικά από τη σημερινή δημοτική αρχή. Η οποία δεν έχει διαφορά στις αντιλήψεις της για τα κοινά με τις δυνάμεις που οδήγησαν τη χώρα μας σε αυτή τη κατάντια. Είναι ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον να προσανατολιστεί σε ένα υγιή και γνήσιο λαϊκό θεσμό που να εμπνέει τους πολίτες αλλά και να αναπτύσσουν τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες, με σεβασμό στο ανεκτίμητο κεφάλαιο του δημοσίου χώρου και σε μια νέα οικονομία εξυπηρέτησης των συλλογικών αναγκών γυρίζοντας τη πλάτη σε πρακτικές του παρελθόντος.

 

 

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...