• Χωρίς κατηγορία

Η ΔΕΥΑΚ ΧΩΡΙΣ ΧΗΜΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΛΟΓΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ.

Sharing is caring!

 ΚΑΛΑΜΑΤΑ  6/7/2012

     Σε όλες σχεδόν τις ΔΕΥΑ της χώρας λειτουργούν εργαστήρια πόσιμού νερού και εργαστήρια λυμάτων. Η λειτουργία των εργαστηρίων αυτών είναι στην προμετωπίδα της προβολής των δραστηριοτήτων όλων των ΔΕΥΑ. Οι λόγοι προβολής της λειτουργίας των χημικών εργαστηρίων συνδέονται με τη δημόσια υγεία και  την αναβάθμιση της ποιότητα του περιβάλλοντος πυκνοκατοικημένων περιοχών και την ανάπτυξη .Τομείς που είναι ευαίσθητοι για όλους μας χρειάζονται τη σωστή κριτική της αντιπολίτευσης ,τεκμηριωμένες θέσεις αλλά και τη μετριοπαθή στάση .

Όπως είναι γνωστό  τα αντίστοιχα εργαστήρια  της ΔΕΥΑΚ ξεκίνησαν τη λειτουργία τους από το 1983 για την παρακολούθηση της λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας των λυμάτων ενώ στη συνέχεια  εξοπλίστηκαν  και στελεχώθηκαν κατάλληλα με σκοπό τον έλεγχο και της ποιότητας του πόσιμου νερού της πόλης. Μερικές από τις δραστηριότητες του χημικού εργαστηρίου που λειτουργεί στο χώρο του Βιολογικού είναι εν τάχει : Ο συχνός έλεγχος της μικροβιολογικής και χημικής ποιότητας του νερού της πόλης της Καλαμάτας καθώς και στα πεδινά και ορεινά Τοπικά διαμερίσματα του δήμου μας. Καθημερινός έλεγχος του υπολειμματικού χλωρίου στο δίκτυο ,των λυμάτων στα διάφορα στάδια επεξεργασίας τους ,της συμμόρφωσης με τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, έλεγχος των λυμάτων ειδικών καταναλωτών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο. Τακτικός μικροβιολογικός έλεγχος  των νερών της θάλασσας και των ακτών στην περιοχή εκβολής του αγωγού διάθεσης των επεξεργασμένων λυμάτων καθώς και των γειτονικών ακτών κολύμβησης. Μικροβιολογικές αναλύσεις των νερών κολύμβησης  στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας .Θα πρέπει να αναφέρουμε σε περίοδο οικονομικής κρίσης και έλλειψης εσόδων οι εξορθολογήσεις των εξόδων που είναι απαραίτητες πρέπει να γίνονται σε κυρίως άλλους τομείς.

Η δημοτική αρχή ,παρόλη τη σημασία που έχει η παρακολούθηση των παραπάνω λειτουργιών της ΔΕΥΑΚ, έβγαλε στην εργασιακή εφεδρεία το χημικό μηχανικό που διάθετε η εταιρεία με κριτήρια άσχετα με το παρεχόμενο έργο, χωρίς να αντισταθεί σοβαρά σε παράλογες επιταγές που υπαγόρευε το μνημόνιο, όπως έκαναν άλλες ΔΕΥΑ της χώρας. Χωρίς να σταθεί αποφασιστικά υπέρ των αναγκών της εταιρείας και του σημαντικού της έργου προστασίας του περιβάλλοντος και υγείας 70.000 πολιτών. Επειδή η οργανική θέση χημικού που υπήρχε καταργήθηκε με το πέρασμα στην εφεδρεία του χημικού μηχανικού της ΔΕΥΑΚ, η εταιρεία πρέπει κατά τη γνώμη μας, να ανακαλέσει την εφεδρεία του εργαζομένου άμεσα. Όχι μόνο γιατί το έργο της θέσης ενός χημικού είναι υπερφορτωμένο σε μια εταιρεία που έχει το αντικείμενο της ΔΕΥΑΚ, με τη συνεχή διεύρυνση των δικτύων της ΔΕΥΑΚ, της κατεχόμενης μακρόχρονης εμπειρίας από τον συγκεκριμένο εργαζόμενο αλλά και γιατί η αποδοχή του έργων της διεύρυνσης και αναβάθμισης του Βιολογικού Σταθμού από τα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα, απαιτούν καθημερινή συμβολή από έμπειρους χημικούς και τεχνικούς. Η ανάκληση της εφεδρείας είναι απαραίτητη για να έρθει σε πέρας το αυξημένο έργο της εταιρείας τόσο της περιγραφής όρων εκ μέρους της ΔΕΥΑΚ ,της παρακολούθησης των έργων όσο και της νέας κατάστασης με τις νέες υποχρεώσεις  του ελέγχου των έργων.

Γενικότερα πέρα από το συγκεκριμένο θέμα της εφεδρείας ενός απαραίτητου εργαζόμενου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, αν δεν παρθούν τα αναγκαία μέτρα, νέα διοικητική αντίληψη ,αξιοποίηση   αποφασιστικά του μόνιμου προσωπικού της ΔΕΥΑΚ, να εκπνέουν οι χρονοδεσμεύσεις από τα εκτελούμενα προγράμματα. Αυτό θα έχει ως βαρύτατες συνέπειες. Η εξόφληση των πραγματοποιούμενων εργολαβιών να γίνει με αποπληρωμή από το ταμείο της ΔΕΥΑΚ. Ιδιαίτερα θέλουμε να επισημάνουμε ότι το τμήμα του έργου που αποσκοπεί στην αναβάθμιση του Βιολογικού ,θα εξελίσσεται , όπως είναι λογικό, με συνεχιζόμενη την καθημερινή λειτουργία του, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη δυσκολία της εκπλήρωσης των χρονικών περιορισμών του εγχειρήματος για τη ΔΕΥΑΚ.

 

 Το γραφείο τύπου

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...