Ο δημοτικός φωτισμός και η οικονομική διαχείρηση του δημου μας

Sharing is caring!

Αντιδράσεις είχε δημιουργήσει σε όσους διαπίστωναν ότι  ο  δημοτικός φωτισμός  παρέμενε ανοικτός για τρία συνεχόμενα 24 ώρα στην Καλαμάτα αλλά και στην υπόλοιπη Μεσσηνία.

Όπως ενημέρωσε η δημοτική αρχή το πρόβλημα οφειλόταν αποκλειστικά στη ΔΕΗ. Αυτό όπως  διαπιστώθηκε  προέκυψε μετά από δυσλειτουργία ηλεκτρονικού συστήματος στον υποσταθμό της στο Ασπρόχωμα.Με ανακοίνωσή του  ο Δήμος Καλαμάτας είχε επισημαίνει τα εξής: «Τις τελευταίες μέρες είναι αναμμένα τα φώτα του δημοτικού φωτισμού την ημέρα, όχι γιατί γίνεται συντήρηση, αλλά γιατί παρατηρούνται αλλεπάλληλες βλάβες στους μηχανισμούς της ΔΕΗ. Η προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος είναι συνεχής».

Ασφαλώς και η ευαισθησία των πολιτών για τα οικονομικά θέματα και λόγω της οικονομικής κρίσης είναι κατανοητή αλλά και χρήσιμη . Με την ευκαιρία αυτή θέλω να υπενθυμίσω  ότι το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα της οικονομικής πολιτικής και διαχείρισης   του Δήμου Καλαμάτας. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω :

-1.500.00ο εκατομμύριο Ευρώ το χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους οι  Καλαματιανοί από τη λαθεμένη και σπάταλη πολιτική που ακολουθεί η δημοτική αρχή στη διαχείριση των σκουπιδιών. Η στάση αυτή συγχρόνως  αναδεικνύει τόσο το  πρόβλημα του αλόγιστου τρόπου  κατασπατάλησης  δημόσιων και ευρωπαϊκών πόρων  οσο και και τους διαχειριστές αυτής της αντίληψης στη αυτοδιοίκηση .

-Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο θεσαμε θέμα για το  ψευτοχρέος της ΔΕΥΑΚ που η Δημοτική Αρχή της έχει επιβάλει με αφορμή τυπικούς λόγους. Ψευτοχρέος γιατί πρόκειται για έργα και εργασίες που  έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν η ΔΕΥΑΚ και έχει πληρώσει για αυτά ο Δημότης στην  Εταιρεία,ο δήμος  του τα ξανασυζητάει. Θυμιζει πατριό που αρπάζει τις οικονομίες του παιδιού  του, αν αποδεκτούμε το επιχείρημα του δήμαρχου οτι δήμος και ΔΕΥΑΚ είναι μια οικογένεια . Μέσω της ΔΕΥΑΚ όμως ουσιαστικά βάζει χέρι στη τσέπη των Καλαματιανών παίρνοντας τους 90.000 Ευρώ το χρόνο.Είναι ένας από τους λόγους που ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι μισθοί και ο αριθμός των εργαζομένων τα Δημοτικά τέλη του νερού δεν μειώνονται.

-Αλυσιτελή πολιτική ακολουθεί  για την είσπραξη των μισθωμάτων του κληροδοτήματος Χανδρινού , απο το κτήριο στη Κηφισιά, που όπως και το κληροδότημα Σκιά,  ο Δήμος διαθέτει τους πόρους  αυτούς σε μαθητές της πόλης μας .Ο δήμος περιμένει τη στιγμή που ο διαθέτης δίνει τη χρονική  δυνατότητα  να πουληθεί.

– Στην οικονομική επιτροπή δεν δέχτηκε την πρόταση μας   για το κληροδότημα Αναστασοπουλου (νεοκλασικό κτήριο στο κέντρο του Πειραιά) να εκτιμηθεί η εμπορική του αξία απο κατάλληλη εταιρεία και ταυτόχρονα να γίνει μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες για το ύψος των απαιτούμενων επισκευών του κτηρίου  ώστε να σχηματιστεί μια ακριβής εικόνα της αξίας του μισθώματος στην οικονομική επιτροπή . Θυμίζουμε οτι στην αρχή ήθελε να το παραχωρήσει αντι πινακίου φακής στο δήμο Πειραιά. Δικαιολογεί τη στάση του που συνοψίζεται στο επινόημα  ολοι Έλληνες είμαστε ας το πάρει ο Πειραιάς (θα το φτιάξει  με χρήματα του ΕΣΠΑ!!!)  .

-Επανειλημμένες παρεμβάσεις μας  στην οικονομική επιτροπή για να συζητηθεί  ο τρόπος λειτουργίας και το σύστημα του λογιστικού ελέγχου της αποθήκης υλικού του δήμου χιλιάδων Ευρώ καθώς και τον τρόπο απολογισμού των χρησιμοποιούμενων των υλικών αυτών στα έργα του δήμου. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να παρθούν μέτρα για να είναι η λειτουργία της αποθήκης οργανωμένη, επιμελής αναλυτική και χρηστή αγνοήθηκε από τη δημοτική αρχή.

-Με παρέβασή μας τα χρήματα των αποθεματικών των  κληροδοτημάτων πήγαν από απλό σε προθεσμιακό τραπεζικό λογαριασμό με συγκεκριμένο όφελος γι αυτά.

-Την διατύπωση της αντίθεσή μας στη σύναψη του δανείου  με το βαρύ επιτόκιο 6,02% από το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων για τοποθέτηση  χλοοτάπητα σε γήπεδο (300000 ευρώ) και σε τσιμεντοστρώσεις που ένα μέρος των χρηματοδοτήσεων τους θα μπορούσε να προέλθει από το εξορθολογισμό έργων του τεχνικού προγράμματος του δήμου και ένα μέρος τους να μην γίνει τώρα με άλλη ιεράρχηση αναγκαιοτήτων  .

-Τον περιορισμό του αριθμού των αμοιβώμενων αιρετών καθώς και του ύψους της αμοιβής τους στο αναγκαίο .Σαν Δίκτυο επισημάναμε απο τη πρώτη στιγμή καθαρά και σθεναρά το θέμα όχι μόνο ως οικονομικό ζήτημα περισσότερο και ως θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του θεσμού.

Φυσικά η σπατάλη άλλων αγαθών είτε άυλων είτε περιβαλλοντικών αγαθών  είτε παραγόντων αειφορίας ενός τόπου είναι χειρότερη και συχνά πιο επώδυνη από εκείνες της οικονομικής διαχείρισης.Όμως  η διαχείριση των πόρων τόσο των προερχόμενων από τα δημοτικά τέλη ,τους κρατικούς πόρους  όσο και των κοινοτικών  κονδυλίων πρέπει να γίνεται  πολύ πιο μετρημένα  αλλά και στοχευμένα,  ιεραρχημένα.Οι πόροι να κατευθύνονται συστηματικά σε συντήρηση υπαρχόντων υποδομών βιολογικός , πλατείες , σχολειά πάρκα  και σε νέες υποδομές με τα μάτια σταθερά στραμμένα σε σωστή αναπτυξιακή τροχιά που τις περισσότερες φορές δεν χρειάζονται περισσότερα χρήματα αλλά σωστότερη αντίληψη. παραδειγματική αναφορά θα μπορούσε να είναι η δημιουργία γραμμής υψηλού πρασίνου και όχι υπόγειου παρκινκ  που θα μπορούσε να δώσει άλλη προοπτική και εμπορικά  στη περιοχή χωρίς να χρειάζονται πολλά επιπλέον χρήματα για τέτοιου είδους αναπλάσεις. Είναι δυνατόν να δημιουργείς ένα νέο τοπίο στη περιοχή που είναι φορτισμένη από τις αρχές  του προηγούμενου αιώνα   με βιομηχανικές και άλλες δραστηριότητες της πόλης  που πρέπει να γίνουν εστία ιδεών για την αξιοποίηση τους  για ολη την αλυσίδα που αναπτύχθηκαν  αυτές οι δραστηριότητες του παρελθόντος της πόλης, μυλοι , λιμανι , τρένο και υπαίθριο μουσείο, σταθμός παλιάς ηλεκτρική εταιρείας ,κεντρικός σταθμός τρένου κτηριο εμπορευμάτων μεχρι τον  κλίβανο εργοστασίου Λιναρδάκι μπροστά  στο Μέγαρο Χορού.

Στο επίπεδο  της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει κάθε πόρος να οδηγείται αποτελεσματικά περισσότερο αν είναι δυνατόν από ότι γίνεται σε επίπεδο  και  αυτής της κεντρικής διοίκησης. Τουλάχιστον έτσι πρέπει να σκέπτονται οι δυνάμεις που βλέπουν την αυτοδιοίκηση διαφορετικά από την αντιλαμβάνεται η σημερινή δημοτική αρχή. Η οποία  δεν έχει διαφορά στις αντιλήψεις  της  για τα κοινά με τις  δυνάμεις που οδήγησαν  τη χώρα μας σε αυτή τη κατάντια.Είναι ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα νέο πολιτικό περιβάλλον να προσανατολιστεί σε ένα  υγιή και γνήσιο λαϊκό θεσμό που να εμπνέει τους πολίτες και για τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες,  με σεβασμό στο ανεκτίμητο κεφάλαιο του δημοσίου χώρου  και σε μια νέα οικονομια εξυπηρετησης των συλλογικών αναγκών γυρίζοντας τη πλάτη σε πρακτικές του παρελθόντος.

 

 

 

 

 

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...