Αγκάθια…. στο δρόμο του υπόγειου πάρκινγκ

Sharing is caring!


Όχι του ΣτΕ στην αλλαγή χρήσης κοινόχρηστου χώρου

Μπορεί τις προηγούμενες ημέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο να ενέκρινε την αλλαγή της σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και «Παντεχνικής» για την κατασκευή του υπόγειου χώρου στάθμευσης στο ύψος του Διοικητηρίου και ο δήμαρχος Παν. Νίκας να ανακοίνωνε περιχαρής την οσονούπω έναρξη των εργασιών, που θα άλλαζαν προς το καλύτερο, κατά τη γνώμη της Δημοτικής Αρχής, το ύφος και την αισθητική της περιοχής, όμως μέχρι να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.
Κι αυτό, διότι, όπως επισημαίνουν σε πολυσέλιδη έκθεσή τους οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης για ανάλογο έργο στην Αθήνα, δεν είναι νόμιμη η κατασκευή γκαράζ κάτω από κοινόχρηστο χώρο πράσινου και αναψυχής. 
Με την απόφαση αυτή, λοιπόν, φαίνεται να μπαίνει οριστικά (;) «φρένο» στα σχέδια για υπόγειο χώρο στάθμευσης στην Καλαμάτα.  
Τρία είναι τα θέματα που βάζει στο μικροσκόπιο η συγκεκριμένη έκθεση. Μεταξύ αυτών είναι η αλλαγή χρήσης, που αποτελεί και το επίμαχο σημείο για την περίπτωση του υπόγειου χώρου στάθμευσης της Καλαμάτας. Οι επιθεωρητές υιοθετούν αλλεπάλληλες γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου Επικρατείας (2.242/1994, 258/2001 κ.λπ.) για ασυμβατότητα υπόγειου χώρου στάθμευσης με υπερκείμενο χώρο πρασίνου. 
Υπογραμμίζουν ότι «δεν είναι δυνατή η μεταβολή της χρήσης και η αλλαγή προορισμού της έκτασης» και επικαλούνται τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος. 
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Δήμου Καλαμάτας, στη συνοπτική έκθεση που συντάχθηκε το 1988 η οδός Αριστομένους, νότια από την οδό Φραντζή, ανήκει στον κοινωνικό εξοπλισμό της πόλης, ο οποίος μάλιστα μπορεί να μετατραπεί τμηματικά και σταδιακά σε πραγματικό πεζόδρομο.
Στο νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ, υπάρχουν κάποιες αλλαγές στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά βασικά της τμήματα παραμένουν χαρακτηρισμένα ως «πεζόδρομος και κοινόχρηστοι χώροι». 
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται, τουλάχιστον, αμφιβολίες ως προς τη δυνατότητα να εκτελεστεί το έργο, αν δεν ξεκαθαριστούν τα παραπάνω σημεία. 
Εκτός, όμως, από το θέμα της αλλαγής χρήσης, προβλήματα υπάρχουν και με τη δασική νομοθεσία, που δεν επιτρέπει τη δημιουργία γκαράζ κάτω από κοινόχρηστους χώρους πρασίνου που βρίσκονται μέσα στις πόλεις. 
Το νέο «απαγορευτικό» έρχεται με εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Η εγκύκλιος, με ημερομηνία 8/4/2011, επικαλείται αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι κοινόχρηστοι χώροι «αποτελούν το εντελώς απαραίτητο για την υγεία των ανθρώπων υποκατάστατο του φυσικού περιβάλλοντος εντός του αστικού ιστού». Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι εκτός από τα πάρκα και τα άλση, στο καθεστώς προστασίας περιλαμβάνονται όσοι χώροι «έχουν εν τοις πράγμασι αποκτήσει τοιούτον χαρακτήρα». 

 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη