• Χωρίς κατηγορία

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΜΑΓΙΕΦ

Sharing is caring!

25 Ιουλίου 2008, 12:29

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ-ΜΝΗΜΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ “Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΜΑΓΙΕΦ”

  Η ιδέα της δημιουργίας στον Τύμβο του Μαμάγιεφ μνημείου στη μνήμη του σημαντικότερου γεγονότος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου – της μάχης του Στάλινγκραντ – δημιουργήθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Το οροθετικό, ιστορικό έτος 1942 αυτός ο λόγος στη Στάλινγκραντ έγινε το κύριο ύψωμα της Ρωσίας, τόπος-κλειδί στην άμυνα της πόλης.

Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΜΑΓΙΕΦ
Ο ΤΥΜΒΟΣ ΤΟΥ ΜΑΜΑΓΙΕΦ

Η ιδέα της δημιουργίας στον Τύμβο του Μαμάγιεφ μνημείου στη μνήμη του σημαντικότερου γεγονότος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου – της μάχης του Στάλινγκραντ – δημιουργήθηκε αμέσως μετά το τέλος του πολέμου. Το οροθετικό, ιστορικό έτος 1942 αυτός ο λόγος στη Στάλινγκραντ έγινε το κύριο ύψωμα της Ρωσίας, τόπος-κλειδί στην άμυνα της πόλης. Το πέρασμα στο Βόλγα θα άνοιγε για τους φασίστες απευθείας πρόσβαση στην Κασπία θάλασσα και στον Καύκασο, όπου εξορυσσόταν το απαραίτητο για το μέτωπο πετρέλαιο.

Για μας, που ζούμε τον 21ο αιώνα, είναι δύσκολο ακόμα και να φανταστούμε τις διαστάσεις εκινης της ενελέητης σύγκρουσης. Η μάχη του Στάλινγκραντ κάλυψε έκταση σχεδόν 100 χιλ. τετραγωνικκών χλμ. Και διάρκεσε 140 μέρες και νύχτες /από τις 17 Ιουλίου του 1942 ως τις 2 Φεβρουαρίου του 1943/. Τις πιό εντατικές μέρες και από τις δυο πλευρές στις μάχες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 3 εκατ. άνθρωποι! Σχεδόν τόσες ήταν και οι κολοσσιαίες συνολικές απώλιες. Αυτή η ιερή γη κυριολεκτικά είναι ποτισμένη με ανθρώπινο αίμα! Την πρώτη άνοιξη μετά τη μάχη στο λόφο ούτε χορτάρι δεν βλάστησε – τόσο πολλά ήταν τα θρύμματα στο χώμα! Αυτή η μάχη αποτέλεσε στροφή στην πορεία του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου, λέει ο ανώτερος λειτουργός του ιστορικό-μνημειακού συγκροτήματος «Τύμβος του Μαμάγιεφ» Βλαντίμιρ Κιτάγιεφ:

Πρόκειται για θαύμα φωτός! Γιατί εδώ κρινόταν η τύχη του κόσμου, όλης της Υδρογείου! Όλοι ξέρουν ότι, αν έπεφτε το Στάλινγκραντ, θα έπεφταν όλες οι χώρες!

Στη μνήμη των νεκρών πολεμιστών στον Τύμβο του Μαμάγιεφ κατασκευάστηκε μνημειακό συγκρότημα. Τα αποκαλυπτήρια του έγιναν στις 15 Οκτωβρίου του 1967. Στο κέντρο της όλης σύνθεσης βρίσκεται το μεγαλειώδες μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας». Το πανύψηλο κορμί της γυναίκας, που προχωρεί ορμητικά με σηκωμένο το σπαθί αποτελεί αλληγορική μορφή της Πατρίδας, που καλεί τους γιούς της στη μάχη με τον εχθρό. Πρόκειται για έργο του ξακουστού σοβιετικού γλύπτη Γιεβγκένι Βουτσέτιτς, δημιουργού του μνημείου του Στρατιώτη-Απελευθερωτή στο Βερολίνο.

Το μνημείο της «Μητέρας Πατρίδας» είναι το μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο. Το ύψος του γυναικείου κορμιού είναι 52 μέτρα. Μαζί με το ατσάλινο σπαθί βάρους 14 τόνων το άγαλμα φτάνει στο ύψος των 85 μέτρων. Το μνημείο συναρμολογήθηκε από χωριστά στοιχεία από σιδηρομπετόν. Τα μεγάλα τεμάχια – το κεφάλι, τα χέρια, κατασκευάστηκαν χωριστά στη γη και μετά ανυψώθηκαν με γερανούς στο απαιτούμενο ύψος και συναρμολογήθηκαν.

Το μηχανικό μέρος του εντυπωσιακού αυτού μνημείου σχεδιάστηκε από το μεγάλο Ρώσο πολιτικό μηχανικό Νικολάι Νικίτιν. Ακριβώς αυτός είναι και ο δημιουργός ενός από τα γνωστότερα πανύψηλα κτίρια της Μόσχας – του τηλεοπτικού πύργου του Οστάνκινο. Όπως και ο τηλεοπτικός πύργος, και το άγαλμα της «Μητέρας Πατρίδας» από μέσα είναι στερεωμένο με τεντωμένα χαλύβδινα σκοινιά και στέκεται πάνω σε μικρό υπόβαθρο, όπως το πιόνι του σκακιού. Η στερεότητα του σκελετού εξασφαλίζεται από εκατόν και πάνω ειδικά χαλύβδινα σκοινιά, τα οποία συγκρατούν από τη πτώση και τα πλατιά σηκωμένα χέρια του αγάλματος, που είναι τόσο μεγάλα, που μέσα τους μπορούν να περάσει, όπως μέσα σε σήραγγα, μικρό επιβατικό αυτοκίνητο. Ας σημειωθεί ότι στο ύψος του αγάλματος ανεβαίνουν τακτικά άνθρωποι. Οι ορειβάτες παρακολουθούν μόνιμα την κατάσταση του μπετόν. Και σχετικά πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι στη διάρκεια αυτών των 40 χρόνων στο άγαλμα δεν δημιουργήθηκε οποιαδήποτε σοβαρή παραμόρφωση, εκτός από μερικές ασήμαντες μικρορωγμές.

Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται στο μνημειακό συγκρότημα ο Βαλεντίν Σιλίσεφ. Στη διάρκεια του πολέμου ήταν έφηβος και δούλευε σε εργοστάσιο, βοηθούσε το μέτωπο. Κάθε φορά, ξαναφέρνοντας στη μνήμη του εκείνες τις τραγικές μέρες, με δυσκολία συγκρατεί τα δάκρυα και είναι περήφανος, που άνθρωποι δεν ξεχνούν τον Τύμβο του Μαμάγιεφ, θυμούνται, με πιο τίμημα υπεράνθρωπων προσπαθειών επιτεύχθηκε η Μεγάλη Νίκη.

Για μένα είναι θαύμα, — λέει ο Σιλίσεφ. Είμαι ντόπιος κάτοικος. Εδώ πέρασε η ζωή μου. Βλέπω πόσοι πολλοί άνθρωποι έρχονται εδώ, θαυμάζουν και λένε ότι παρόμοιο μνημείο των θυμάτων του πολέμου δεν είδαν πουθενά αλλού.

Πραγματικό θαύμα ο Τύμβος του Μαμάγιεφ γίνεται στις 9 του Μάη, που γιορτάζεται στη Ρωσία η Μέρα της Νίκης. Το μνημειακό συγκρότημα κυριολεκτικά βυθίζεται σε λαοθάλασσα. Οι ευγνώμονες απόγονοι φέρνουν λουλούδια στο υπόβαθρο της «Μητέρας Πατρίδας». Ομως και σε όλη την περίοδο του χρόνου ανεξάρτητα από τον καιρό εδώ πάντα υπάρχει πλήθος ανθρώπων. Το συγκρότημα είναι ανοικτό όλο το έτος, χωρίς αργίες – μέρα και νύχτα. Διάφορα χρόνια σ΄αυτό το απόρθητο από τον εχθρό ύψωμα ανεβαίνουν δυο έως τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Η «Μητέρα Πατρίδα» ορθώνεται περήφανα πάνω από την ευημερούσα πόλη στις ακτές του Βόλγα, αποτελώντας ένα από τα σύμβολα μνήμης του λαού για το Μεγάλο Πατριωτικο Πολεμο, ένα από τα θαύματα της Ρωσίας.

s

n

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...