ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 1901

Από το βιβλίο  του Υπουργείου ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ·

Γ.Α.Κ. ΑΡΧΕΙΑ ΝΟΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ 1830-1940

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΜΗΛΙΤΣΗ ΝΙΚΑ , ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥΡΗ ΕΚΔΟΣΗ 2010 ΚΑΛΑΜΑΤΑ

ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΤΟ «ΔΙΚΤΥΟ» στην κατεδάφιση του υπέρ- αιωνόβιου κτηρίου της Ηλεκτρικής Εταιρίας

28 Φεβρουαρίου 2011

Παραποίηση στοιχείων για το κτίριο της πρώην Ηλεκτρικής Εταιρείας Καλαμάτας καταγγέλει ο Μπεχράκης

………

Φωτισμός

•Με φανούς ελαίου και πετρελαίου

Μέχρι το 1880 περίπου ο φωτισμός της Καλαμάτας γινόταν με φανούς ελαίου203 και στη συνέχεια με φανούς πετρελαίου, που άναβε καθημερινά ειδικό προσωπικό, οι λεγόμενοι φωτανάπτες204. Ο πλημμελής φωτισμός επανει­λημμένα υπήρξε αντικείμενο σχολιασμού από τον τοπικό Τύπο: «Οι περισσότεροι από τους φανούς σβήνουν πριν από τις 10 το βράδυ και οι κάτοικοι αναγκάζονται να κλείνονται στα σπίτια τους»205. Και αλλού: «πλην δύο οδών, αι λοιπαί λαβυρινθοειδείς της πόλεως οδοί στερούνται παντός φωτισμού. Ευτυχώς τα ξενοδοχεία της πόλεως κείνται επί των καλών οδών. Διότι άλλως οι ξένοι ή θα ηναγκάζοντο να εγκλείωνται εν αυτοίς, άμα τη δύσει του ηλίου, ή θα έδεναν επί των θυρών αυτών σχοινία, ως τον μίτον της Αριάδνης, ίνα δι’ αυτών, οδηγούμενοι κατά πάσαν εσπέραν, ανευρίσκουσι τα ενδιαιτήματα αυτών»206. Το 1896 οι αδελφοί Ρεμπουτσάκου εισήγαγαν «λυχνίας 774 Σπυροπούλου, δι’ οινοπνεύματος λειτουργούντων»207.

ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΦΑΝΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΊΟΥ

Το 1886 ο Δήμος Καλαμάτας αναθέτει σε εργολάβο διατηρεί στην πόλη και το προάστιο Καλύβια 151 V° φανούς πετρελαίου, όχι μόνον κατά τις ασέληνες νύκτες δηλαδή επί 21 νύκτες κάθε μήνα, αλλά και τις νύκτες που η σελήνη θα καλυπτόταν από νέφη. Σύμφωνα με τους όρους τη εργολαβίας έπρεπε εκτός των άλλων να υπάρχουν τέσσερις έμπειροι φωτανάπτες για την πόλη και ένας για τα  Καλύβια, ο φωτισμός θα άρχιζε με τη δύση του ηλίο (διαδικασία διάρκειας μιας ώρας) και θα διαρκούσε μέχρι το πρωί, οι φανοί θα έπρεπε να διατηρούνται καθαροί και σε περίπτωση Βλάβης του μηχανισμού των λαμπών, να επιδιορθώνονται ή να αντικαθίστανται (Εργολαβία φωτισμού της πόλεως, 1854/29-6-1886, Ιω. Παρασκευόπουλου).

  • Ηλεκτροφωτισμός

Το 1899 υπεγράφη το συμφωνητικό ανάμεσα στον τότε δήμαρχο Πέτρο Μαυρομιχάλη και τον μηχανικό Γεώργιο Κονιτόπουλο, για την εγκατάσταση μηχανημάτων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος για την Καλαμάτα, το δυτικό της προάστιο Καλύβια, καθώς και την Παραλία (Νέαι Καλάμαι)208. Σύμφωνα με τους όρους του συμφωνητικού, το ηλεκτρικό ρεύμα θα διοχετευόταν στους δρόμους, στις πλατείες, στις γέφυρες και στα πεζοδρόμια της πόλης, και ο φωτισμός θα γινόταν με 300 ηλεκτρικούς λαμπτήρες που θα έκαιγαν 2.800 ώρες το έτος209. Το 1901 κατασκευάστηκε στο οικοδομικό τετράγωνο όπου βρίσκεται σήμερα το Δημοτικό Θέατρο εργοστάσιο ηλεκ­τροφωτισμού με την επωνυμία «Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρία συστήματος Thomson-Houston», σε οικόπεδο 660 τ.μ., ιδιοκτησίας Δημητρίου Σακέττα, στη θέση Ποταμιά210. Το 1930 ο Δήμος Καλαμάτας υπέγραψε αναθεώρηση της αρχικής σύμβασης του ηλεκτροφωτισμού, Βάσει των μεταπολεμικών συνθηκών.

ΕΡΓΟΣΤΆΣΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ, 1901

«Υπεγράφη το συμβόλαιον μεταξύ του κ. Δημάρχου και του ιδιοκτήτου κ. Δ. Σακκέτα, δι ου ο Δήμος Καλαμών εκ του παρά τον σιδηροδρομικόν σταθμόν γηπέδου του κ. Σακκέτα ηγόρασε γήπεδον, ένθα θέλει εγκαταστήσει η εργολάβος εταιρία το Κατάστημά της. Και ούτω λήγει πλέον το στάδιον των προσδοκιών και εισερχόμεθα εις την πραγματικότητα. Άριστος οιωνός διά το μέλλον της πόλεώς μας η ώρα εκείνη, καθ1 ην θα είπωμεν αι Καλάμαι ηλεκτροφώτιστοι» (Εφ. Φως, 28-6-1901).

Κράτα το

Κράτα το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

Κοινωνικό,Πολιτικό,Αυτοδιοικητικό