Μιχάλης Σπουρδαλάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μιχάλης Σπουρδαλάκης,Καθηγητής, Κοσμήτωρ, Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.Με κρητική καταγωγή (Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά), γεννήθηκε και πήγε σχολείο στον Πειραιά (Ιωνίδειος, Γ’ Γυμνάσιο, 29ο). Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές, διδακτορικές και μετα-διδακτορικές σπουδές του στον Καναδά, όπου και δίδαξε.

Από το 1991 διδάσκει πολιτική κοινωνιολογία στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο έχει υπηρετήσει σε πολλές διοικητικές θέσεις. Το 2014 εκλέχτηκε Κοσμήτορας της Σχολής του, ενώ παράλληλα είναι μέλος του Ανωτάτου Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας. Έχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Β. Αμερικής και της Ευρώπης ενώ επιστημονικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί στα αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, κορεάτικά και κινέζικα. Έχει εκλεγεί δύο φορές του Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτικής Επιστήμης, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς και του Ιδρύματος Σάκη Καράγιωργα.

Ενεργά ενταγμένος στην Αριστερά από τα φοιτητικά του χρόνια, ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η ΕΕ μπορεί να έχει μέλλον μόνον εφόσον μείνει μακριά από τις νεοφιλελεύθερες εμμονές και δογματισμούς και επανοηματοδοτήσει έμπρακτα τις ιδρυτικές της υποσχέσεις για ευημερία,κοινωνική δικαιοσύνη και ειρήνη. Μόνο μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να είναι το αποτελεσματικό αντίδοτο στην αυξανόμενη επισφάλεια, την φτώχεια,την συρρίκνωση της δημοκρατίας και το εθνοτικό μίσος που τροφοδοτεί την ακροδεξιά και την νέο-φασιστική απειλή.

Πόσο κοινωνικό κύρος απολαμβάνει ένας Διευθυντής Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;

Τάσος Σαπουνάκης Οικονομολόγος – Σύμβουλος Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Συνέχεια ανάγνωσης Πόσο κοινωνικό κύρος απολαμβάνει ένας Διευθυντής Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ;

Θεοφιλόπουλος (video ): “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”

*Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό “Ανοικτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής των Μανώλη Μάκαρη, είναι εκ νέου ο νυν Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος, ο οποίος είναι από τα ιδρυτικά μέλη του συνδυασμού και του Δικτύου Ενεργών Πολιτών.

Avatar

By Messinia Live Posted on 15/05/2019

Θεοφιλόπουλος: “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”

Ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος είναι Χημικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος από το 2014, μέλος του ΔΣ της Φιλαρμονικής και Αντιπρόεδρος της επιτροπής ποιότητας ζωής του Δήμου Καλαμάτας.

Μιλώντας στο Messinialive τόνισε την σταθερή και ενεργή παρουσία του συνδυασμού του στα κοινά της πόλης, αναφέροντας την συλλογική δράση που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται.

Θεοφιλόπουλος: “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”

Ανάφερε ότι ο “Ανοιχτός Δήμος” διαθέτει την ωριμότητα, την εμπειρία και την γνώση ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της πόλης.

Θεωρεί δυο από τα βασικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι η διαχείριση των απορριμάτων και το κυκλοφοριακό.

Ο κ.Θεοφιλόπουλος επεσήμανε την μακρά γνώση και την εμπειρία τόσο του ίδιου όσο και του συνδυασμού που συμμετέχει τονίζοντας ότι με την συλλογικότητα έρχονται πάντα οι καλύτερες λύσεις.

Θεοφιλόπουλος: “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”

Ενεργός πολίτης με συμμετοχή στα κοινά για πολλά χρόνια ο Γιάννης Θεοφιλόπουλος

Θεοφιλόπουλος: “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”
Θεοφιλόπουλος: “Ο Ανοιχτός Δήμος έχει ωριμότητα, εμπειρία και γνώση”

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΘΕΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ MESSINIALIVE

https://www.messinialive.gr/theofilopoulos-o-anoichtos-dimos-echei-orimotita-empeiria-kai-gnosi/

ΣΥΡΙΖΑ: Εντελώς ξένες για μας οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων και η προσπάθεια καπελώματος

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει μόνο το δικαίωμα, αλλά και την πολιτική υποχρέωση να τοποθετείται δημόσια απέναντι στους πολίτες, και να μην κρύβεται, για τη στάση που κρατά σε μια κρίσιμη πολιτική διαδικασία όπως είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συνέχεια ανάγνωσης ΣΥΡΙΖΑ: Εντελώς ξένες για μας οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις κομματικών χρισμάτων και η προσπάθεια καπελώματος

Γιαννοπουλος Γιωργος (video)|εφ΄ όλης της ύλης

Ο Γιαννόπουλος Γιώργος είναι ιδρυτικό στέλεχος της παράταξης Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες Πολιτικός Μηχανικός

https://www.facebook.com/georggiannopoulos/videos/578312852689848/UzpfSTEwMDAwMTI0MjcyMjg0MDpWSzoxODkzNjEyNzQ3NDEwMTkx/?multi_permalinks=1894885550616244&notif_id=1557985728720692&notif_t=feedback_reaction_generic

δήμοι χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην περιοχή τους


Με φορέα Διαχείρισης το Πράσινο Ταμείο .Τι οργανώνουν τα ΤΧΣ


Οι δήμοι αποκτούν άμεση πρόσβαση σε συνολική χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για να ολοκληρώσουν τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην περιοχή τους. Οι “κάνουλες” θα κλείνουν και θα επιστρέφουν ολόκληρη τη χρηματοδότηση, εάν δεν ολοκληρώσουν τα νέα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε 34 μήνες. Το κόστος μελέτης των μηχανικών που θα αναλάβουν τη μελέτη για την Καλαμάτα προβλέπεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε σε 117.200 ευρώ. Φορέας Διαχείρισης θα είναι το Πράσινο Ταμείο το οποίο θα ορίζει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Θα εγκρίνει ποιες περιοχές έχουν προτεραιότητα με βάση τα στοιχεία που θα τεκμηριώνονται σε κάθε μελέτη από τους αιτούμενους δήμους και θα αφορούν εν κατακλείδι στοιχεία οτι δέχονται πιέσεις αυθαίρετης δόμησης οικιστικής και τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτοχρόνως θα συγκροτηθεί διυπουργική επιτροπή παρακολούθησης με σκοπό να έχει τη συνολική εποπτεία του εγχειρήματος και τη ταχεία εκπόνηση και έγκριση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων για το σύνολο της χώρας,

Το νέο πρόγραμμα μελετών Τοπικών Χωρικών σχεδίων για τους Δήμους της χώρας είναι θα είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που θα συμβάλει στην ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη και εδαφική οργάνωση σε επίπεδο πρωτοβάθμιων ΟΤΑ, δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας δικαίου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Στο Άρθρο 1 γιατο σύνολο των διαδικασιών αναφέρει ότι αυτές ορίζονται στην ΥΠΕΝ 27016/2017 απόφαση «Τεχνικές προδιαγραφές μελετών ΤΧΣ του ν. 4447/2016» (Β’ 1975), από την ενιαία ανάθεση κύριας μελέτης και των απαιτούμενων κατά περίπτωση υποστηρικτικών μελετών μέχρι και την έκδοση του π.δ. ΤΧΣ και Περιβαλλοντικών Όρων. Καθώς και το το σύνολο των διαδικασιών, όπως αυτές ορίζονται στην ΥΠΕΝ 27016/2017 απόφαση «Τεχνικές προδιαγραφές μελετών ΤΧΣ του ν. 4447/2016» (Β’ 1975), από την ενιαία ανάθεση κύριας μελέτης και των απαιτούμενων κατά περίπτωση υποστηρικτικών μελετών μέχρι και την παραλαβή και έγκριση των μελετών, συμπεριλαμβανομένων όλων των ενδιάμεσων εγκρίσεων. Στις αρχές και τους στόχους του σχεδιασμού δίνεται έμφαση στην κοινωνική συνοχή, τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη συνετή διαχείριση της γης και την προστασία των φυσικών συστημάτων και της γεωργικής γης. Επίσης θα εκπονηθούν οι απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες (γεωλογικές, οριοθέτησης ρεμάτων και Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) μαζί με τη διαδικασία εκπόνησης της κύριας μελέτης των ΤΧΣ. Βασικό στοιχείο της διαδικασίας αποτελεί ο διαφορετικός τρόπος ενσωμάτωσης της ΣΜΠΕ, που αφενός προωθεί την ουσιαστική ένταξη της περιβαλλοντικής διάστασης στον πολεοδομικό σχεδιασμό και αφετέρου μειώνει τον συνολικό χρόνο εκπόνησης των μελετών ΤΧΣ.

Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση . Πότε και πως θα σταματά και θα επιστρέφεται η χρηματοδότηση για Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Με τη κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ενέργειας, που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαίου 2019 δείτε εδώ το ΦΕΚ,  θεσμοθετείται το νέο πρόγραμμα εκπόνησης και χρηματοδότησης των νέων ΤΧΣ και προβλέπεται ότι ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για την ένταξη πράξεων στο Πρόγραμμα αρχίζει μέσω αντί­στοιχης πρόσκλησης, η οποία αναμένεται να γίνει από το Πράσινο ταμείο και το ΥΠΕΝ τους προσεχείς μήνες.

Ταυτοχρόνως με την κοινή υπουργική απόφαση  τίθενται οι δικλείδες για να αποφευχθούν εμπλοκές και άλλες παθογένειες, που έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι τώρα να καθυστερεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός άνω των τριών δεκαετιών.

ΣΕ 34 ΜΗΝΕΣ

Χαρακτηριστικά προβλέπεται ότι  «η πράξη ΤΧΣ δεν έχει ολοκληρωθεί σε 34 μήνες, όπως ορίζεται στο άρθρο 7, παρ. 6,η πράξη απεντάσ­σεται, μετά από εισήγηση του Φορέα Διαχείρισης και έγκριση της ΕπΠα, και κοινοποιείται στο ΤΠ και Δ και στο ΥΠΕΝ, η δανειακή σύμβαση καταγγέλλεται, η πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων παύει να χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ και ο δικαιούχος υποχρεούται να επιστρέ­ψει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το σύνο­λο του ποσού που έχει εκταμιευθεί προς αυτόν από το συνομολογηθέν δάνειο, ανεξάρτητα από τα ποσά που έχουν αποδοθεί από το Π.Δ.Ε. για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεών του».

Επίσης μέσω του Πράσινου Ταμείου και της επιτροπής παρακολούθησης προβλέπεται συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης των νέων μελετών Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, όπως επίσης η δυνατότητα Δήμοι, που δεν έχουν τη δυνατότητα να προκηρύξουν και να υλοποιήσουν τα σχετικά έργα να υποκατασταθούν είτε να λάβουν βοήθεια από κεντρικές δομές.

Η απόφαση προβλέπει σχετικά ότι «πέραν των θεσμοθετημένων ελέγχων των δαπανών του Δημοσίου, ο Φορέας Διαχείρισης δύναται να προβαί­νει σε δειγματοληπτικούς ή στοχευμένους ελέγχους των έργων προκειμένου να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων των δελτίων παρακολούθησης».

Σταμάτης Μπεχράκης |Εν ολίγοις

ΚΛΕΊΝΕΙ Η ΦΆΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ .ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ;

Οι επιπτώσεις επτά ετών δογματικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας αποτυπώνονται στην τοπική οικονομική ζωή, στις ίδιες τις λειτουργίες των πόλεων ,στην καθημερινότητα των μη κεντρικών περιοχών, στη φροντίδα των γειτονιών, της καθαριότητας στα πάρκα, μέσα από πολλαπλά σύνολα κοινωνικών αποκλεισμών διάφορων ομάδων, από την προσωρινότητα και αβεβαιότητα σε κάθε στιγμή της ζωής στη διαμονή, στις σχέσεις, στη δουλειά ,στην άσκηση των εμπορικών δραστηριοτήτων της πόλης .
Μπορεί ένας δημότης να δει την αυτοδιοίκηση με νέα ματιά; Η ανάπτυξη, όσο και η επούλωση των πληγών που προκάλεσε η κρίση, περνούν σε σημαντικό βαθμό μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μόνο οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να προωθήσουν πολιτικά προγράμματα, και να εξασφαλίσουν τη βέλτιστη αξιοποίηση των τοπικών πλεονεκτημάτων και δυνατοτήτων. Να συμβάλλουν σε τοπική κλίμακα στη σωστή επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας με την αξιοποίηση των Δημοτικών υπηρεσιών και υποδομών .

Μπορεί ένας δήμος να αποκτήσει  από την κοινωνική του πολιτική νέα διάσταση στο «χάρτη» των πόλεων; Η συμμετοχή των αποκλεισμένων κοινωνικών τμημάτων στην οικονομική και κοινωνική ζωή πρέπει να είναι μόνιμο μέλημα της νέας δημοτικής αρχής . Απαιτεί ριζοσπαστική επαναοριοθέτηση της κοινωνικής πολιτικής και πολυδιάστατη προσέγγιση στις διαδικασίες τοπικής ανάπτυξης . Από την ενεργειακή δημοκρατία και ισότητα μέχρι τη στήριξη κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων στη πόλη και την ύπαιθρο. Κυρίαρχο στοιχείο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης είναι αυτή η διευρυμένη άσκηση της κοινωνικής πολιτικής σε νέα βάση .

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΤΡΑΤΗΓΕΊΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΑ ΑΝΆΠΤΥΞΗ;

Οι πόλεις τις τελευταίες δεκαετίες  βρίσκονται σε ταχύτατο μετασχηματισμό. Αυξάνεται ο πληθυσμός των πόλεων. Γίνονται επίκεντρο μεγαλύτερου μεγέθους οικονομικών δραστηριοτήτων και πεδίο παραγωγικών αναδιαρθρώσεων. Έχουμε νέες μορφές οργάνωσης του χώρου και αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η εικόνα του αστικού χώρου, το φαίνεσθαι, γίνεται αυτοσκοπός, εις βάρος της ίδιας της έννοιας της πόλης ως κοινωνικού χώρου. «Οι δεσμεύσεις της παράταξης μας για την τετραετία» όπως περιγράφονται στην ειδική έκδοση με την ονομασία ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΣΥΝ , με το ξεχωριστά επεξεργασμένο τμήμα του για το διευρυμένο θεματολογικά και ουσιαστικά κοινωνικό πρόγραμμα της παράταξης , μπορούν να προσανατολίσουν , ώστε να παραχθεί το απαραίτητο πολιτικό έργο για το Δήμο Καλαμάτας και να ισχυροποιήσει τα βήματα του, σε μία βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανοδική πορεία. Να συμβάλλει στην μετατροπή του Δήμου σε ένα δυνατό πολιτικό, αναπτυξιακό, πολιτιστικό, περιφερειακό αστικό κέντρο της χώρας που προσφέρει ευκαιρίες και θα πρωτοπορεί σε ιδέες και σκέψεις για τις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές στη χώρα.

ΛΟΓΙΚΉ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΊΑ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΎΜΕ;

Η νέα δημοτική αρχή χρειάζεται να αλλάξει μέσα από τη δράση της, την κουλτούρα της συμμετοχικής κοινοτικής συμπεριφοράς και του κατακερματισμού των τοπικών δυνάμεων:

– Με την υποστήριξη των τοπικών ανθρώπινων δικτύων στο πολιτισμό, στα δικαιώματα ,στην εκπαίδευση, στην πληροφόρηση ,στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, στην τεχνογνωσία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και στην καινοτομία.
– Με την στήριξη μιας διαφοροποιημένης τοπικής οικονομίας με αγροτική και κτηνοτροφική ανάπτυξη στην περιφέρεια του δήμου, την προστασία και ανάπτυξη του Ελαιώνα , στηρίζοντας τα τοπικά προϊόντα , συντονίζοντας ως δήμος την σταδιακή μετατροπή τους από παραδοσιακά σε υψηλής βιολογικής διατροφικής αξίας προϊόντα λόγω θέσης και κλίματος , την κατάλληλη τουριστική πολιτική ήπιας ανάπτυξης.
– Την υποστήριξη της ζωής στην περιφέρεια, τις γειτονιές , των εμπορικών περιοχών και εμπορικής ζωής της πόλης.
– Με μακροχρόνιο σχεδιασμό της μείωσης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής περιβαλλοντικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης αλλάζοντας το σημερινό μοντέλο .


Ο Μπεχράκης Σταμάτης είναι μαθηματικός του ΑΠΘ και εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως φροντιστής.
Εντάχθηκε στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας για ένα καλύτερο αύριο από μαθητής και στους οποίους συμμετείχε μέχρι σήμερα ανελλιπώς .

Φοιτητής εκλέχτηκε γενικός γραμματέας του Κ.Σ. της Φοιτητικής Ένωσης Θεσσαλονίκης. Ασχολείται με την αυτοδιοίκηση από το 2006 . Το 2010 συνδημιούργησε με σημαντικές προσωπικότητες του Δήμου Καλαμάτας , το “Δίκτυο Ενεργών Πολιτών”.

Στη συνέχεια το 2014 , με απόφαση της ανοιχτής συνέλευσης της συντεταγμένης συλλογικότητας ,
αποφασίστηκε η διεύρυνση του συνδυασμού με τη δημιουργία του συνδυασμού
“Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες ” στηρίζοντας τον Μανώλη Μάκαρη ως επικεφαλής του .

Ο Σταμάτης Μπεχράκης εκλέχτηκε δύο θητείες Δημοτικός Σύμβουλος το 2010-2014 και το 2014-2019. Είναι Αντιπρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής , μέλος της Επιτροπής Ποιότητας του Δήμου Καλαμάτας . όλα αυτά τα χρόνια ήταν μέλος κατά διαστήματα σε διάφορες θεσμικές επιτροπές και διοικητικά συμβούλια επιχειρήσεων του δήμου ενώ είναι ο εκπρόσωπος της παράταξης και μέλος του Δ.Σ. Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου αυτή τη θητεία. Είχε μόνιμη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου . Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και ηλεκτρονικά μέσα Αναρτά τις απόψεις του στο δικτυακό τόπο: www.diktuo.org | τηλ. :6937070907 | email: bestamatis@gmail.com .

Κοινωνικό,Πολιτικό,Αυτοδιοικητικό