Η μεγαλύτερη σφαγή αμάχων στην Καλαμάτα από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής τον Φεβρουάριο του 1944

Καλαμάτα 15-10-2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια άγνωστη στο ευρύ κοινό ιστορία που τοποθετεί την Καλαμάτα μεταξύ των μαρτυρικών πόλεων και δεν έχει βρει ακόμη τη δικαίωση που της αρμόζει

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 8 Φεβρουαρίου 1944, στο παλιό στρατόπεδο «Παπαφλέσσα» του 9ου Συντάγματος Πεζικού, στην ευρύτερη περιοχή του σημερινού Πανεπιστημίου, εκτελέστηκαν -σύμφωνα με τις μαρτυρίες- περίπου 520 πατριώτες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκτελεσμένων είχε συλληφθεί σε μπλόκο που είχε προηγηθεί στη Παλιά Αγορά της Πόλης, αλλά και ανατολικά, πέραν της Υπαπαντής, δύο ημέρες νωρίτερα.

Σάββατο, μέρα κατά την οποία η αγορά ήταν ασφυκτικά γεμάτη, Γερμανοί και Ταγματασφαλίτες κύκλωσαν το χώρο και συνέλαβαν πλήθος κόσμου. Δια μέσου της οδού Νέδοντος, τους οδήγησαν κατά μπουλούκια στη κεντρική πλατεία ενώ καθοδόν έκαναν και άλλες συλλήψεις. Στη συνέχεια τους προώθησαν στο Στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού. Εκτιμάται ότι συνελήφθησαν 1.800 άτομα.

Τη νύχτα της 8ης Φεβρουαρίου εκτελέστηκαν οι 520 πατριώτες. Για να μη γίνει αντιληπτό το τραγικό γεγονός, οι κατακτητές είχαν, κατά τη διάρκεια των εκτελέσεων, σε λειτουργία τις μηχανές των αυτοκίνητων. Αμέσως μετά, μέσα στη νύχτα, φόρτωσαν τα πτώματα και μέσω των οδών Λακωνικής και Φάρων τα μετέφεραν και τα έθαψαν σε αμμώδη παραθαλάσσια περιοχή κοντά στα παλιά Σφαγεία της πόλης, στη Δυτική Παραλία.

Το επόμενο πρωί, οι συγγενείς, που ανήσυχοι ζητούσαν εξηγήσεις στην Πύλη του Στρατοπέδου, έπαιρναν την απάντηση ότι οι συλληφθέντες είχαν σταλεί στη Γερμανία για να εργαστούν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Το αίμα όμως των σκοτωμένων είχε τρέξει από τα φορτηγά κατά μήκος των δύο δρόμων, ωστόσο κανείς δεν γνώριζε που είχαν θαφτεί. Το έγκλημα αποκαλύφθηκε τυχαία στα τέλη Μαΐου του 1945, όταν σκυλιά από τον παρακείμενο οικισμό ξέθαψαν ανθρώπινα μέλη.

Έκπληξη, οργή και αγανάκτηση προκλήθηκε όταν έγινε αντιληπτό το γεγονός. Συνεργεία ξέθαψαν και συγκέντρωσαν τα πτώματα των πατριωτών, ενώ στους συγγενείς των θυμάτων απαγορεύθηκε να παραλάβουν τις σορούς που είχαν διατηρηθεί σε καλή κατάσταση, προφανώς λόγω του αλατιού της θάλασσας.

Σήμερα, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Καλαμάτας, ο αριθμός των εκτελεσμένων υπολογίζεται στους 153. Θεωρείται όμως βέβαιο ότι οι εκτελεσμένοι ήταν πολύ περισσότεροι – σύμφωνα με τις μαρτυρίες, περί τους 520. Ο φόβος προς τους Ταγματασφαλίτες, που ζούσαν πλέον ελεύθεροι και αποκατεστημένοι μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, η εξάντληση και τα φρικτά δεινά του πολέμου και της Κατοχής, εμπόδισαν τους συγγενείς να δηλώσουν τα ονόματα των νεκρών τους.

ΣΗΜΕΡΑ

Έχουν περάσει 74 χρόνια από τη μαζικότερη εκτέλεση πατριωτών στην Καλαμάτα από τους Γερμανούς και ακόμη δεν έχει ανεγερθεί ένα Μνημείο στο σημείο της εκτέλεσης, αντάξιο της θυσίας αυτών των ανθρώπων. Υπάρχει μόνο ένα μικρό μνημείο στο Νεκροταφείο της πόλης, όπου κάθε χρόνο γίνεται τελετή στη μνήμη των εκτελεσμένων.

Παρ’ όλο που πολλοί φορείς και ιδιώτες εδώ και χρόνια πασχίζουν για την κατασκευή Μνημείου, μόλις το 2014 το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου (απόφαση 60/2014) ενέκρινε τη διάθεση 24.600 ευρώ για την ανέγερσή του σε σημείο που είχε υποδειχθεί ως τόπος εκτέλεσης, υπό την καθοδήγηση του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμη το Μνημείο δεν έχει κατασκευαστεί. Σε σχετική ερώτησή μας, τον περασμένο Ιούλιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πήραμε την εξής απάντηση: η σύμβαση με τον ανάδοχο υπεγράφη στις 29/5/2018 και υπάρχει χρονικό περιθώριο 9 μηνών για την παράδοση του έργου. Απαιτείται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στην προθεσμία των 9 μηνών όπως δεσμεύτηκε η Περιφερειακή Αρχή.

Η Κοινωνία και οι πολίτες της Καλαμάτας απαιτούν άμεσα και χωρίς υπεκφυγές να κατασκευαστεί ένα λιτό αλλά επιβλητικό Μνημείο προς τιμήν των Πατριωτών, αντάξιο της μεγάλης θυσίας τους στις 8 του Φλεβάρη 1944. Ένα Μνημείο που να λέει «Ποτέ πια Φασισμός!».

Η περιφερειακή σύμβουλος

Στέλλα Καρλαύτη

Μια διαφορετική ανάγνωση του Φινλανδικού συστήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης | HuffPost Greece

Στην Ελλάδα οι περισσότερες αναφορές για το Φινλανδικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, συνήθως προκαλούν πολιτική φόρτιση. Κατά την διάρκεια της βαθύτατης ελληνικής οικονομικής, κοινωνικής και θεσμικής κρίσης επιχειρήθηκε η επίλυση των προβλημάτων (που αυτή προκάλεσε) με την ενεργοποίηση κοινωνικών αυτοματισμών οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν για την στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων (π.χ εκπαιδευτικοί, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λ.π).

Συνέχεια ανάγνωσης Μια διαφορετική ανάγνωση του Φινλανδικού συστήματος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης | HuffPost Greece

Η διάβρωση των ακτών απειλεί τη δυτική Ελλάδα

Η διάβρωση των ακτών απειλεί τη δυτική Ελλάδα

Τα εργαλεία αυτά, όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης, είναι οι μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στη δυτική Αχαΐα και στις ακτές του Κορινθιακού, αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Δημοσίευση: 14/10/2018 

«Το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, είναι δεδομένο πως θα γίνει πιο έντονο τα επόμενα χρόνια», λέει στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Μπαλαμπάνης, προσθέτοντας ότι «έχουμε ξεκινήσει και λαμβάνουμε τα μέτρα μας στη Δυτική Ελλάδα, με σκοπό την προστασία των παράκτιων περιοχών και των οικοσυστημάτων».

Τα εργαλεία αυτά, όπως λέει ο αντιπεριφερειάρχης, είναι οι μελέτες για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στη δυτική Αχαΐα και στις ακτές του Κορινθιακού, αλλά και η συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την παρακολούθηση του φαινομένου.

Ειδικότερα, όσον αφορά τη μελέτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, ο Νίκος Μπαλαμπάνης λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «έχουμε ανάδοχο εταιρεία που εκπονεί τον περιφερειακό σχεδιασμό για την προσαρμογή και μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση με θεσμικούς φορείς και με δήμους, ώστε να εντάξουμε στη μελέτη όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν». «Βασικός μας σκοπός,» όπως τονίζει, «είναι να οχυρωθούμε όσο περισσότερο γίνεται και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά οποιοδήποτε καιρικό φαινόμενο».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, συζητήθηκε η πορεία της μελέτης και ήδη έχουν εξεταστεί οι κύριες κλιματικές μεταβλητές, όπως η θερμοκρασία, η βροχόπτωση, η σχετική υγρασία, η ταχύτητα του ανέμου, ο αριθμός ημερών παγετού, τροπικών νυκτών και υγρών ημερών για βραχυπρόθεσμο, μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και για τα τρία σενάρια κλιματικής αλλαγής, δηλαδή ευμενές, μέσο, και δυσμενές. Ακολούθως, και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα για τα κλιματικά δεδομένα, θα εκτιμηθεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, η τρωτότητα της Δυτικής Ελλάδας, στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «από τον περιφερειακό σχεδιασμό θα προκύψουν οι κύριες και βασικές ανάγκες των απαιτούμενων έργων και υποδομών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην περιφέρειά μας και παράλληλα θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για τη στοχευμένη αναζήτηση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την υλοποίησή τους».

Σχετικά με το ζήτημα της χρηματοδότησης, ο Νίκος Μπαλαμπάνης σημειώνει ότι «αυτή θα έχει να κάνει με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε περιοχής, για αυτό και εμείς θέλουμε να αποτυπώσουμε και να προτεραιοποιήσουμε αυτές τις ανάγκες, όπως και την επικινδυνότητα ανά περιοχή», προσθέτοντας ότι «τα χρήματα που θα έρχονται στις περιφέρειες, θα αφορούν αποκλειστικά τις προτεραιότητες που θα έχουν τεθεί για την αντιπλημμυρική και περιβαλλοντική προστασία».

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών στη δυτική Αχαΐα, μελέτη που εκπονείται από την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προτείνει τεχνικές λύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων παρεμβάσεις, τόσο μέσα στη θάλασσα, όσο και στην ακτογραμμή.

Σχετικά με τον Κορινθιακό κόλπο, δηλαδή από το Ρίο, έως την Αιγείρα, εκεί, σύμφωνα με την Περιφέρεια, γίνεται μία άλλη ενιαία μελέτη από το υπουργείο Υποδομών για να αντιμετωπίσει όλο το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών μέχρι και το Λουτράκι.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Triton» για τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα προμηθευτεί και θα εγκαταστήσει στην Αχαΐα δύο μετεωρολογικούς σταθμούς, δύο παλιρροϊογραφικούς σταθμούς και έναν κυματογράφο για τη μελέτη του φαινομένου.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την Περιφέρεια, αποτελεί ένα μοντέλο ολοκληρωμένης διαχείρισης των παράκτιων ζωνών μεταξύ Απουλίας της Ιταλίας και Δυτικής Ελλάδας, για την προστασία των παράκτιων περιοχών, με κύριο στόχο τη μείωση των συνεπειών της διάβρωσης των ακτών.

Άλλωστε, σύμφωνα με την Περιφέρεια, οι παράκτιες περιοχές της Απουλίας και της Δυτικής Ελλάδας πλήττονται από εκτεταμένη διάβρωση ακτών, τόσο λόγω φυσικών αιτίων, δηλαδή εκτεταμένες προσβολές, θυελλώδεις άνεμοι, υψηλά κύματα και ισχυρά ρεύματα, όσο και ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα, η αστική επέκταση, η τουριστική ανάπτυξη και οι παράκτιες υποδομές.

Τέλος, ανάμεσα στους κύριους σκοπούς αυτού του προγράμματος είναι η βελτίωση του κόστους και της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων που λαμβάνονται για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης, ο σχεδιασμός κατάλληλων εργαλείων εκτίμησης της διακινδύνευσης, λόγω διάβρωσης, καθώς και η υποστήριξη των παράκτιων δήμων.

Πηγή:  Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η σύγκρουση των μοντέλων της εκτεταμένης και της συνεκτικής πόλης

Πηγή: Η σύγκρουση των μοντέλων της εκτεταμένης και της συνεκτικής πόλης

του Θοδωρή Καραουλάνη

Το τρέχον δίλημμα που υπάρχει σε όλα τα επίπεδα σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικής που έχουν σχέση με τη ρύθμιση του χώρου, τόσο εντός όσο και εκτός πόλεων, ανέδειξε ο καθηγητής του ΕΜΠ και Πρόεδρος Εταιρείας Διαχείρισης Πάρκου Αντώνης ΤρίτσηςΓιάννης Πολύζος, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ στην Αθήνα από τη (νεοσύστατη, ενόψει εκλογών στην Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων, ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ) αριστερή παράταξη της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Αρχιτεκτόνων, που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, με θέμα «Χωρικός Σχεδιασμός και Μεταφορές – Η πόλη χώρος συλλογικής έκφρασης».

Ο κ. Πολύζος, ο οποίος είναι γνωστός επιστήμονας καθώς έχει ασχοληθεί, πέρα από τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα, με πολλές θέσεις ευθύνης και επιτροπές των αρμόδιων Υπουργείων, περιέγραψε με αδρές γραμμές την τρέχουσα διαμάχη που υπάρχει σε επίπεδο επιστημονικό, αντιλήψεων και πολιτικής για τη ρύθμιση του χώρου, συνδυάζοντας τα διδάγματα από τη διαδικασία έγκρισης και εφαρμογής του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας με πολιτικές τάσεις στη χώρα μας αλλά και παραδείγματα από άλλες χώρες.

Κατά τον κ. Πολύζο, υπάρχουν δύο σχήματα που αντιπαρατίθενται και πολλές φορές καθορίζουν τις πολιτικές επιλογές (χρήσεις γης, χωροταξικά και πολεοδομικά σχέδια, όρους δόμησης κλπ):

  • Το μοντέλο της εκτεταμένης πόλης
  • Το μοντέλο της συνεκτικής πόλης

Η εκτεταμένη πόλη συνεχώς επεκτείνεται και εντάσσει νέες περιοχές στα σχέδια πόλης. Είναι αυτό που πολλοί στη χώρα μας λένε «πότε θα μπει το χωράφι μου στο σχέδιο», το οποίο χωράφι έχει ήδη πολλές φορές και ένα αυθαίρετο μέσα. Αυτή η πολιτική της εκτεταμένης πόλης, στην περίπτωση της Αττικής, υποστηρίζει ότι η αρτιότητα δόμησης πρέπει να είναι σε όλη την περιοχή στα 750 τετραγωνικά μέτρα, σημειώνει ο κ. Πολύζος, παρά τις αντίθετες προβλέψεις της νομοθεσίας για πολλές περιοχές και τους γενικούς κανόνες του Ρυθμιστικού για πολύ μεγαλύτερες αρτιότητες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κανένας πολιτικός δεν θέλει τέσσερα στρέμματα αρτιότητα στην Αττική. Παράλληλα, επεκτείνεται η Αττική οδός και δημιουργούνται νέες χρήσεις σε περιοχές με άλλον χαρακτήρα, όπως νέα εκθεσιακά ή εμπορικά κέντρα σε αγροτικές, κατά βάση μέχρι τώρα, περιοχές. Το μοντέλο της εκτεταμένης πόλης στην περίπτωση της Αττικής προτρέπει παράλληλα την ανάπτυξη με βάση τους δύο βασικούς οδικούς άξονες (Αττική Οδός, ΕΟ Αθηνών Λαμίας), ενώ παράλληλα η πόλη, σε αντίθεση με τις επιλογές σε άλλες χώρες, έχει χάσει το πρόσωπό της στη θάλασσα.

Το μοντέλο της συνεκτικής πόλης, είναι μια άλλη προσέγγιση που βασίζεται στην οικονομία του χώρου, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο. Βασικός άξονας ενός τέτοιου μοντέλου είναι ο περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης και της επέκτασης των σχεδίων πόλης σε νέες περιοχές. Για παράδειγμα, ανέφερε ο κ. Πολύζος, υπάρχει η εμπειρία ετών στον (καταργηθέντα) Οργανισμό της Αθήνας, όπου πίεζαν διαρκώς οι τοπικοί άρχοντες για επέκταση των σχεδίων πόλης. Το βασικό επιχείρημα – και μάλιστα με ταξικό, κοινωνικό πρόσημο – ήταν ότι χωρίς επέκταση των σχεδίων πόλης στην Αττική, αυξάνεται η τιμή της γης και έτσι αποκλείονται από την απόκτηση κατοικίας τα φτωχά στρώματα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΕΜΠ είναι ξεκάθαρο ότι οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα υποστηρίζουν το πρώτο μοντέλο, της εκτεταμένης πόλης. Και έφερε ως παράδειγμα τα αυαθίρετα, όπου πέρα από τις επιστημονικές ενστάσεις, σε οικονομικό επίπεδο όσοι δηλώνουν και νομιμοποιούν τα αυθαίρετά τους πιέζουν μετά για τη δημιουργία των απαραίτητων αστικών υποδομών (ύδρευση, αποχέτευση, οδοποιία, αστικός εξοπλισμός κλΠ0 με αποτέλεσμα η νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε «νέες» περιοχές να οδηγεί τελικά σε μία «ακριβή» πόλη.

Αντίθετα το μοντέλο της συνεκτικής πόλης προσπαθεί να «κερδίσει» τον ήδη δομημένο χώρο. Στο κέντρο της Αθήνας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος, η Σταδίου το βράδυ είναι άδεια.

Μία άλλη διαφορά των δύο μοντέλων, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, είναι το ζήτημα των αστικών μεταφορών. Σύμφωνα με τον κ. καθηγητή, η συνεκτική πόλη βασίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ η εκτεταμένη πόλη στο μοντέλο των αυτοκινητοδρόμων (και έτσι έχουμε τις συζητήσεις για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, νέες σήραγγες στον Υμηττό κλπ). Ένα άλλο σχετικό με τις μεταφορές παράδειγμα επιβολής του μοντέλου της εκτεταμένης πόλης πάνω στη συνεκτική, που ανέφερε ο κ. Πολύζος, είναι η υποθαλάσσια σύνδεση της Σαλαμίνας, που προωθείται αυτή την περίοδο. Ο κ. Πολύζος σημειώνει ότι η σύνδεση αυτή ΔΕΝ περιλαμβάνεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και όμως προωθείται, ενώ οδηγεί μάλλον σε επέκταση της πόλης της Αθήνας στη Σαλαμίνα.

Ο κ. Πολύζος σημείωσε ακόμη ότι στη χώρα μας δεν έχουμε προχωρήσει ακόμη την έννοια της βιώσιμης πόλης. Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα αντίστοιχης έντονης διαμάχης το Παρίσι, όπου η δήμαρχος δίνει μάχες με την Περιφερειάρχη για την πεζοδρόμηση κεντρικής λεωφόρου του Σηκουάνα. Όπως ανέφερε ο κ. Πολύζος, οι εντός Παρισιού θέλουν πεζοδρόμηση ενώ οι των προαστίων θέλουν αυτοκινητόδρομο.

Όσον αφορά τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, ο καθηγητής του ΕΜΠ σημείωσε ότι πρέπει να στηρίζεται στα μέσα σταθερής τροχιάς και στις λωρίδες αποκλειστικής διέλευσης για τα τροχοφόρα δημόσια ΜΜΜ. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύζος, χωρίς στηθαίο ή ακόμη και περίφραξη της αποκλειστικής λωρίδας, δεν μπορεί το τρόλεϊ ή το λεωφορείο να φτάσει στην ώρα του.

Τέλος, αναφερόμενος στο επίπεδο του κεντρικού σχεδιασμού (χωροταξική οργάνωση) ο κ. Πολύζος σημείωσε ότι «βρισκόμαστε τα τελευταία χρόνια σε άμυνα». Λόγω της οικονομικής αναγκαιότητας, η Πολιτεία βάζει η προτεραιότητα τη νομοθεσία και τις διαδικασίες fast track. Και παράλληλα οι θεσμοί ζητούν να ξεχάσουμε τα επίπεδα σχεδιασμού που γνωρίζουμε (Ρυθμιστικό, ΓΠΣ κλπ) και να προχωρήσουν ειδικά χωρικά σχέδια λόγω ανάγκης προσέλκυσης επενδύσεων. Όμως, σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, αυτή η τάση και οι διαδικασίες fast track εν τέλει υποσκάπτουν το κράτος δικαίου.

κ. Νίκα ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ


Νίκαςστο Πρώτο Θέμα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟ PROTOTHEMA.GR

Τις επαφές του με την ηγεσία της ΝΔ σε ό,τι αφορά την προοπτική καθόδου του για υποψήφιος περιφερειάρχης στην Πελοπόννησο αν και υπάρχει προς το παρόν αναμονή, τη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά σε θέματα όπως η ΕΡΤ αλλά κι εν γένει στην πολιτική που ακολούθησε και τη σφοδρή του αντίθεση με τον Πέτρο Τατούλη τον οποίο χαρακτηρίζει αναποτελεσματικό τονίζει σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Θεωρούμενος ως ο επικρατέστερος για να πάρει στήριξη από τη ΝΔ για τη σημαντική από πολιτικής άποψης αυτή περιφέρεια, ο κ. Νίκας επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη δίχως όμως να θέλει να προεξοφλήσει τις αποφάσεις του προέδρου της Ν.Δ.

Είναι λίγοι οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα που άφησαν τη χώρα μας καλύτερη απ’ ό,τι την πήραν. Και ως Μεσσήνιος, είμαι πραγματικά ευτυχής που ένας από αυτούς είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Θα έλεγα μάλιστα ότι η θητεία του στην πρωθυπουργία υπήρξε ευεργετική σε πολλούς κρίσιμους τομείς της χώρας μας και όχι μόνον στην οικονομία, κάτι που όλοι πια αντιλαμβάνονται μετά την καταστροφική τετραετία ΣΥΡΙΖΑ. Όπως στην διαχείριση των εθνικών θεμάτων, στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών και βέβαια στην εμπέδωση ενός κλίματος ευταξίας και ασφάλειας.

Και ειλικρινά χαίρομαι, διότι το έργο που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Σαμαρά αναγνωρίζεται πλέον κάθε μέρα ολοένα και από περισσότερους Έλληνες”

Επίσης προσθέτει ότι οι σχέσεις είναι καλές “κι έτσι εύχομαι να είναι πάντα” συμπληρώνοντας ότι “ακόμη και οι εξελίξεις στην ΕΡΤ δικαιώνουν πλήρως τον Αντώνη Σαμαρά μετά τα τελευταία γεγονότα και την αλληλλοσφαγή των φατριών που εγκατέστησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ραδιομέγαρο για να στήσει ένα πρωτοφανή μηχανισμό προπαγάνδας”.


ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΟΝΤΗ ΜΝΗΜΗ

γράφει η  Μαίρη Περδικέα στο


Ωστόσο οι δηλώσεις Νίκα στην εφημερίδα “Πρώτο Θέμα” έρχονται σε αντιδιαστολή με τις μέχρι σήμερα δημόσιες δηλώσεις του και τοποθετήσεις του, τόσο για την Κυβέρνηση και τις ευχαριστίες του προς τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση, όσο και ως προς την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου.

Σε δηλώσεις του την Πρωτοχρονιά του 2018 ο δήμαρχος εκθείαζε την πολύ καλή συνεργασία που είχε τόσο με την Κυβέρνηση όσο και με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είχαμε πολύ καλή και αποδοτική συνεργασία, ως έχουμε θεσμική υποχρέωση, ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές θέσεις του καθενός. Η πόλη πήρε 10.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε μια χώρα πτωχευμένη ουσιαστικά”.

Επίσης σε συνέντευξη Τύπου πριν ένα μήνα, στις 15 Σεπτεμβρίου, είχε δηλώσει “δεν είχαν δοθεί χρήματα από προηγούμενες κυβερνήσεις για αθλητικές υποδομές στην πόλη της Καλαμάτας παρόλο που είχαν ζητηθεί”.

Ακόμα, σε συνέντευξή του τον Φεβρουάριο του 2015 είχε δηλώσει για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τα εξής: “Τα 2,5 χρόνια που ο Αντώνης Σαμαράς ήταν στο Μαξίμου δεν με δέχτηκε ποτέ, έφτανα μέχρι τον Μπούρα και μέχρι εκεί. Έμενα έξω με τον φάκελο στα χέρια! Ενδεχομένως να είχε πολλή δουλειά, ωστόσο τον έβλεπαν οι πάντες εκτός από εμένα”.

Οι πολίτες γνωρίζουν και παρακολουθούν την πορεία και την ιστορική διαδρομή κάθε δημόσιου προσώπου της αυτοδιοίκησης. Ο μηδενισμός και η ισοπέδωση συλλήβδην του έργου των πολιτικών αντιπάλων είναι εξ ορισμού αποτυχημένη στρατηγική. Οι πολίτες δεν έχουν “κοντή” μνήμη. Ας μην υποτιμούμε τη νοημοσύνη τους.

Μαίρη Περδικέα

Η Καλαμάτα θα αποτελέσει το κέντρο για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE

Με κέντρο την Καλαμάτα ο παγκόσμιος διαγωνισμός για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας .Το SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE έχει την υποστήριξη της Κυβέρνησης της Ελλάδος, συμπεριλαμβανομένων των Υπουργείων Εξωτερικών, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Πολιτισμού & Αθλητισμού. Η επιχειρησιακή ομάδα συνεργάζεται επίσης με πολλούς άλλους οργανισμούς, όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Γραφείο του Δημάρχου Καλαμάτας, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, για να εξασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του διαγωνισμού με την παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Η Καλαμάτα θα αποτελέσει το κέντρο για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου 8 ερευνητικές ομάδες (τρεις από τις ΗΠΑ και μία από καθένα από τα εξής κράτη: Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιαπωνία και Πορτογαλία) θα πρέπει να αποδείξουν ότι διαθέτουν την τεχνολογία για γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας.

Στην Καλαμάτα στη νότια ακτή της Ελλάδος, κάθε ομάδα θα εξαπολύσει και θα ανακτήσει τα αυτόνομα υποβρύχια τεχνολογικά της συστήματα από το Κέντρο Ελέγχου (Mission Control) της XPRIZE στην Καλαμάτα. Ο χώρος του διαγωνισμού είναι περίπου 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιλαμβάνει μια σειρά υποβρύχιων ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Οι ομάδες των φιναλίστ πρέπει να ξεκινήσουν από την ακτή και τα συστήματα με τα οποία συμμετέχουν, πρέπει να μεταβούν στην περιοχή του διαγωνισμού από ύδατος ή από αέρος και, με περιορισμένη ανθρώπινη παρέμβαση, να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον το 50% της περιοχής – 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα – με ανάλυση πέντε μέτρων και σε βάθος έως 4.000 μέτρα, προσδιορίζοντας και απεικονίζοντας τουλάχιστον δέκα αρχαιολογικά, βιολογικά ή γεωλογικά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά σε οποιοδήποτε βάθος, κι όλα αυτά μέσα σε 24 ώρες.

Η Καλαμάτα, λοιπόν, θα βρεθεί στο επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος, με έμφαση στην περίοδο διεξαγωγής του διαγωνισμού, από το Νοέμβριο μέχρι και το Δεκέμβριο του 2018.

Πηγή Δήμος Καλαμάτας Το δελτίο Τύπου παρατίθεται, επίσης, στην ελληνική γλώσσα (απόδοση: Κώστας Κοντοθανάσης, αντιπαραβολή: Βασίλης Διονυσόπουλος) και έχει ως εξής:

«ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΒΑΘΗ ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΩΝ 7 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE
H τελική φάση του παγκόσμιου διαγωνισμού θέτει τη γρήγορη, μη επανδρωμένη, υψηλής ανάλυσης χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε δοκιμασία υπό πραγματικές συνθήκες


Συνέχεια ανάγνωσης Η Καλαμάτα θα αποτελέσει το κέντρο για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου διαγωνισμού SHELL OCEAN DISCOVERY XPRIZE

Κοινωνικό,Πολιτικό,Αυτοδιοικητικό